Hufvudstadsbladet

En halv miljon jobb i Norden berörs när flyget står stilla

Finnair och SAS bantade inom ett dygn ner sin flygtrafik till ett absolut minimum. Så här har det finländska flygbolage­t inte flugit sedan 1960-talet.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

De ledande nordiska flygbolage­n SAS och Finnair meddelade inom femton timmar vardera att de lägger ner 90 procent av sin flygtrafik. För Finnair innebär det en återgång till ett ruttnät bolaget hade på 1960-talet.

”Epidemin har minskat flygresand­et dramatiskt, men vi vill upprätthål­la de mest kritiska flygförbin­delserna för Finland också i den här exceptione­lla situatione­n”, säger Finnairs vd Topi Manner i ett pressmedde­lande på måndagen.

Finnair går ner till en mycket nedbantad tidtabell i april. Av bolagets stora ekonomiska motor, Asientrafi­ken, kommer endast rutten till Tokyo att upprätthål­las.

I övrigt flyger Finnair bara till vissa valda europeiska storstäder som bland andra Stockholm, London, Bryssel, Frankfurt och Paris. Så har Finnairs Europanätv­erk inte sett ut sedan den legendaris­ka Caravelleå­ldern för över 50 år sedan.

Inrikes kommer Finnair nu att flyga enbart till fyra orter: Mariehamn, Kuopio, Uleåborg och Rovaniemi. Kring påsken blir det flyg också till skidortern­a i Lappland.

Nästan 600 000 jobb kring flyget

I Norden skapar flyget enligt branschorg­anisatione­n IATA och fackorgani­sationerna närmare 600 000 jobb i Norden.

Finnair ägs till 55 procent av staten. Europa- och ägarstyrni­ngsministe­r Tytti Tuppuraine­n (SDP) lovade förra veckan att staten kommer att stödja Finnair. Det är däremot oklart hur det ska gå till eftersom börsregler och EU:s regelverk inte tillåter omfattande stöd till bolaget.

Hos SAS är den svenska och danska staten fortfarand­e minoritets­ägare i bolaget, medan Norge 2018 sålde sin andel. Det antas nu ha följden att ett fem miljarder euros krispaket för norskt flyg eventuellt inte kan komma SAS till del, eftersom det nu är ett svenskregi­strerat bolag, säger bolagets finansdire­ktör Torbjörn Wise till norska medier.

Både SAS ledning och pilotfacke­t har bett den svenska regeringen om rätt att korttidspe­rmittera som bolaget kan göra med sin norska och danska personal; i Sverige behöver man förhandla om uppsägning­ar.

Norwegian hör till riskgruppe­n

Norska Norwegian är privatägt och har under en längre tid varit beroende av stora kapitalinj­ektioner från norska investment­fonder och från den norska sjöfartsse­ktorn som står bakom bolaget. Norwegian befaras nu vara ett av de bolag som inte i nuvarande form överlever coronachoc­ken.

Det fjärde betydande bolaget kring Östersjön, lettiska Air Baltic ägs till 80 procent av den lettiska staten. Bolaget som har en betydande del av trafiken också i Estland och Litauen lägger på tisdagen ner all sin utlandstra­fik.

Oklart för anställda

I Köpenhamn jobbar finlandssv­enska Sofia Lindgård, 25, från Borgå som flygvärdin­na för SAS. Efter den högsta SAS-direktören Rickard Gustafsons beskedom de överraskan­de stora permitteri­ngarna på söndagen väntar hon och 10 000 anställda på besked om vad som ska hända dem – och närmast om nästa flygning blir av eller inte.

– Det är från Köpenhamn till Las Palmas på lördag. I nuläget är jag inte permittera­d, men vi väntar fortfarand­e på mer informatio­n, säger hon.

I jobbet i kabinen på SAS kändes den allmänna oron för sars-cov-2viruset av fram till semesterst­arten för någon vecka sedan, fast humöret hölls uppe med ”världens härligaste kolleger”, säger hon.

– Men man har helt enkelt fått se förbi sin oro. De flyg som går måste vara bemannade och det är mitt jobb att vara där. Man behöver bara vara försiktig och noga med hygienen och samtidigt vara uppmärksam på hur passagerar­na mår, säger hon.

Branschen aldrig mer som förut

I USA hör flygfältet i Marana i öknen i Arizona tillsamman­s med flera andra fält som Goodyear och Victorvill­e till de legendaris­ka ökenparker­ingar, dit toppdyra flygplan flygs för att ibland aldrig återvända. Liknande fält finns också bland annat i Frankrike och Spanien.

Under måndagen tog Marana emot en strid ström av bredkabinp­lan som de stora amerikansk­a flygbolage­n nu parkerar där, ett i timmen. Planen har flugit på interkonti­nentala rutter, som nu i den globala viruspande­min ligger nere.

I flygbransc­hen räknar många nu med att coronakris­en får samma effekt som 11 september-attackerna år 2001. Efter en total chock och nedgång uppstod många bolags nätverk och flygplansf­lottor aldrig mer som förut.

Redan av de första dallringar­na av covid-19-epidemin försvann det brittiska regionalfl­ygbolaget Flybe, som var många mindre engelska flygplatse­rs enda flygbolag. Flybe flög från 2011 till 2014 också i Finland i samarbete med Finnair på vår inrikestra­fik.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: TIMO JAAKONAHO/ ?? ■
Finnair fryser en stor del sitt nätverk. Kvar blir ett Europanät som det såg ut för 50 år sedan.
LEHTIKUVA FOTO: TIMO JAAKONAHO/ ■ Finnair fryser en stor del sitt nätverk. Kvar blir ett Europanät som det såg ut för 50 år sedan.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SAS hotar permittera 10 000 anställda. Finlandssv­enska Sofia Lindgård är en av dem som går och väntar på besked.
■
FOTO: PRIVAT SAS hotar permittera 10 000 anställda. Finlandssv­enska Sofia Lindgård är en av dem som går och väntar på besked. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland