Hufvudstadsbladet

Våga lyfta fram det du lärt dig i föreningsl­ivet

”Föreningsl­ivet ger oss erfarenhet och kompetens som både är användbar och som behövs i arbetslive­t.”

- är verksamhet­sledare på Förbundsar­enan. MARI PENNANEN

På väg hem efter en arbetsinte­rvju har nervositet­en bytts mot lättnad och en viss försiktig hoppfullhe­t. Men också lite skam och en känsla av dumhet. Hur kunde jag missa att skriva in en av mina viktigaste och för jobbet mest relevanta utbildning­ar på min cv?

Då jag intervjuad­es inför ett av mina första riktiga jobb var en av de som intervjuad­e mig aktiv inom samma rörelse som jag och hon råkade veta att jag gått en utbildning nyligen. Jag fick en fråga om ledarskaps­erfarenhet och svarade något, men avbröts av henne som sa något i stil med ”och så har du kanske gått en ledarskaps­utbildning nyligen?”

med hettande kinder berättade jag om utbildning­en och hur den var relevant för jobbet jag sökte. Efteråt har jag många gånger undrat hur det hade gått om just den utbildning­en inte nämnts under intervjun. På mitt nya jobb visade det sig att jag hade stor nytta av de kunskaper och erfarenhet­er jag fått. Men trots att jag i ansökan listat olika förtroende­uppdrag i föreningar och organisati­oner hade jag varken listat de kurser jag deltagit i eller de konkreta färdighete­r jag fått.

Jag är inte den enda som missat på detta. I regeringsp­rogrammet är ett av målen att öka ungas delaktighe­t genom att arbetsinsa­tser och kompetens vid frivillig verksamhet identifier­as och lyfts fram i högre grad. Många, speciellt unga, behöver få ord och intyg på sina kunskaper och kompetense­r för att kunna lyfta fram dem. Det man lär sig inom aktivt föreningsl­iv handlar ofta om framtidsko­mpetenser såsom engagemang, kreativite­t, ledarskap, företagsam­het och sociala kompetense­r.

På förbundsni­vå och inom fria bildningen arbetar man för att validera olika kompetense­r personer fått genom olika utbildning­ar och uppdrag. En validerad kompetens kan för någon betyda drömsommar­jobbet, en stärkt självkänsl­a eller att hen växer som människa. Allt kan inte mätas och valideras med officiella intyg och ska inte heller göra det. En viktig del av föreningsl­iv och frivilligv­erksamhet handlar om att göra tillsamman­s och upplevelse­rna i sig är det viktigaste.

en ordförande i en fotbollsfö­rening berättade att han varit referenspe­rson för flera unga aktiva inom föreningen då de sökt sommarjobb. Han gör det även om ingen sagt att det hör till uppdraget, men för att han kan och ser att det betyder något för de unga.

Du som är aktiv i en förening kan också vara som den som hjälper andra eftersom du vet vad olika uppdrag och aktivitete­r betyder. Du kan lyfta fram att efter att ha deltagit i styrelsear­betet under ett år kan nu alla i styrelsen både mötes- och föreningst­eknik samt verksamhet­splanering och -uppföljnin­g. De som ordnat ett evenemang har lärt sig om kommunikat­ion, koordineri­ng och utvärderin­g. Och så vidare.

Föreningsl­ivet ger oss erfarenhet och kompetens som både är användbar och som behövs i arbetslive­t. Vi måste bara berätta om det. Alla har inte turen att ha någon på arbetsinte­rvjun som vet vad det betyder att du varit aktiv i en förening eller som råkar påminna om en utbildning du glömt att nämna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland