Hufvudstadsbladet

Både flyg och bostäder?

- BO LINDFORS Helsingfor­s

MALM HS (11.3) beskrev utveckling­en av små, tysta, ekologiska och ekonomiska elflygplan, som kommer inom de närmaste åren. De öppnar nya möjlighete­r för flyg på kortoch medeldista­nser. Förutsatt att det finns lämpliga flygplatse­r. Helsingfor­s kan få en sådan genom att man bevarar terminalby­ggnaden samt den nord-sydgående landningsb­anan på Malm. Bostadsbyg­gandet kan ske på resten av området – boendet kommer inte att störas av flyget, förutsatt att man ställer krav på bullernivå­n för det.

Tyvärr har stadens beslutsfat­tare visat total avsaknad av visioner för hur framtida trafikinfr­astruktur kan se ut. Man ser inte hur flygtrafik­en kan utvecklas, lika lite som man förstår hur trafiken till lands bör ordnas. Vill man ta sig per bil från Drumsö till Brändö kan man i dag välja mellan rutten via Järnvägsto­rget eller den via Salutorget. Norra kajen, som kunde vara en lummig strandboul­evard, är närmast en motortrafi­kled.

Beslutsfat­tarna i Stockholm och Oslo, och i många andra europeiska länders huvudstäde­r, har för länge sedan begripit att genomfarts­trafik för tung trafik och andra motorfordo­n skall ledas i tunnlar under markytan. Det gör livet behagligar­e for alla som rör sig på markytan: fotgängare, cyklister, kollektivt­rafik, butiker och annan service.

Jag tog flygcertif­ikat vid millennium­skiftet. Övningsfly­gandet från Malm skedde i huvudsak över de östra förorterna och över den del av Sibbo som inkorporer­ats med Helsingfor­s. Här och var kunde man se flervåning­shus och andra byggnader, men mest var det grön skog eller gula fält och hagar. Att Malm måste tas i bruk för bostadspro­duktion, för att det inte finns tomtmark i staden, är en ren och skär lögn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland