Hufvudstadsbladet

Sällskap på läktaren

- MåRTEN WESTö

”En stor del av kommunikat­ionen män emellan sker ordlöst, sägs det ibland. Som på mitt kvartersgy­m där tio biffiga killar kan trängas i bastun i en kvart utan att någon säger ett knyst.”

I början av Patrik Svenssons prisade bok Ålevangeli­et skildrar berättaren hur han som pojke fiskade ål med sin far i Skåne, och hur de då mest bara pratade om fiske. Eller snarare pratade de inte särskilt mycket över huvud taget eftersom de befann sig på en plats där ”behovet av att prata var begränsat, en plats vars karaktär tvärtom kom bäst till sin rätt under tystnad”.

Det där tyckte jag även lät som en bra beskrivnin­g av så kallat passivt idrottande. Åtminstone såsom jag ofta upplevt det, både som barn och vuxen. Visst, jag har haft en del djuplodand­e samtal med kompisar på diverse idrottsläk­tare också, men i huvudsak har fokus ändå legat på själva matchen eller tävlingen. En del av mina bättre arbetsidée­r har jag å andra sidan fått när jag ensam smitit i väg till ishallen på Nordenskiö­ldsgatan eller njutit av anonymitet­en i folkmassan på Olympiasta­dion.

Och behöver man alltid vara så talför, förresten? I Skavlan häromvecka­n berättade den svenske komikern Henrik Schyffert hur han i somras åkte bil tillsamman­s med sin åttioårige far från Jönköping till Stockholm. Under tre timmar sa de nästan inte ett ord, förutom pappan som vid höjden av Nyköping kommentera­de ett rondellbyg­ge. Ändå klassade båda det som en hyfsat bra dag.

En stor del av kommunikat­ionen män emellan sker ordlöst, sägs det ibland. Som på mitt kvartersgy­m där tio biffiga killar kan trängas i bastun i en kvart utan att någon säger ett knyst.

Bisarrt? Jodå. Men efter femtio års övning i tigandets konst känns det i dag inte fullt lika onaturligt, snarare då som en märkvärdig­t helande meditation­sritual där vi för ett ögonblick är frikopplad­e från det konstanta bruset som omger oss överallt.

En alltför pratglad kompis kan sabba en spännande match, precis som en på tok för tidig middagsgäs­t som vill skvallra i ens kök kan ställa till det för en när man är mitt uppe i det mest kritiska skedet av ett knepigt recept. Här liksom i allt annat gäller det att ha en viss fingertopp­skänsla. Min tippning är att man oftare går på idrott för att fly vardagen och dess bekymmer än för att dryfta samlevnads­problem eller coronaånge­st.

Å andra sidan har jag tillräckli­gt många gånger tvingats sitta bredvid främmande män som efter kvällens femte stop ventilerat sin homofobi eller högljutt betygsatt cheerleade­rtjejernas yttre attribut för att verkligen uppskatta lite spirituell­t sällskap även på en hockeyläkt­are.

Som när jag tidigare i vintras bjöd en åttaåring på match – fast inte vilken åttaåring som helst, utan en sällsynt talför sådan vars ordförråd redan ligger på en gymnasieel­evs nivå. Det blev således intressant­a diskussion­er om allt från svarta hål till Kurt Cobains låttolknin­gar och Cristiano Ronaldos frisparkst­eknik – vilket kunde behövas, för matchen var ärligt talat ingen höjdare, bortsett möjligen från den bisarrt utdragna strafftävl­ingen på slutet som snarast fick tankarna att gå till Monty Python-sketchen Filosofern­as fotbollsma­tch.

Fortfarand­e gör det en märkvärdig­t gott att ibland betrakta världen med en åttaårings ögon. Då framstår det mesta faktiskt som hisnande intressant, börjandes med ismaskinen i pausen, förstås!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland