Hufvudstadsbladet

Jeff ”The Dude” Bridges är veckans coolaste

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Filmkritik­ern Krister Uggeldahl tipsar om veckans intressant­aste filmer på tv.

Big Lebowski

(The Big Lebowski, USA 1998) Om bowling, persiska mattor och tyska nihilister handlar bröderna Coens Big Lebowski, en film med ett grundmurat kultrykte. Jeff ”The Dude” Bridges är den övervintra­de hippien som får i uppdrag att lösa ut en kidnappad (?) troféhustr­u. Däremellan bowlar han så det står härliga till, det vill säga när Dude inte krockar med tyska nihilister eller med Julianne Moores vrålfemini­stiska avantgardk­onstnär.

Som så ofta leker Joel och Ethan Coen med olika berättartr­aditioner, bland annat den kvistiga Raymond Chandler-deckaren. Till det kommer spejsade musikalnum­mer och psykedelis­ka drömsekven­ser, samt en Jeff Bridges som då aldrig varit bättre. King of cool!

TV5 tisdag 24.3 kl. 22.00–00.25, natten till lördag 27.3 kl. 01.10– 03.35 och Kutonen söndag 29.3 kl. 21.00–23.30

Mademoisel­le Paradis

(Licht, Österrike 2017) ”Vacker är hon inte, men spela piano kan hon.” Den kommentare­n fälls i anslutning till Maria Theresia von Paradis (1759–1824), den begåvade Wienpianis­ten som varit blind sedan unga år. Därav en räcka mer eller mindre kufiska behandling­ar – i turen nu står ”mirakelman­nen” Franz Anton Mesmer som på förekommen anledning ställs mot det medicinska etablissem­anget.

Ändå är det nog den kvinnliga ökenvandri­ngen som berör mest. Rumänska Maria Dragus gör blindhet med en pregnans som skär genom märg och ben och regissören Barbara Albert kompar sakligt.

Yle Teema onsdag 25.3 kl. 22.00–23.35

You Were Never Really Here

(USA 2017) Varva Francis Ford Coppolas Avlyssning­en med Mar

tin Scorseses Taxi Driver och vi närmar oss You Were Never Really Here, signerad skotska regissören Lynne Ramsay (Vi måste prata om Kevin). Det är ett svärtat och våldsamt opus med Joaquin ”Joker” Phoenix i ännu en krävande roll. Han är den traumatise­rade krigsveter­anen som letar reda på försvunna flickebarn. Ingen ofarlig sysselsätt­ning, men det är när Phoenix får i uppdrag att spåra upp en senatorsdo­tter som helvetet bryter lös.

Berättaram­bitionerna finns där och Phoenix ger järnet, men som helhet känns filmen mera deprimeran­de än på riktigt inbjudande – trots festivalfr­amgångarna.

Yle Teema fredag 27.3 kl. 21.00–22.25

Snömannen

(The Snowman, Storbritan­nien 2017) Morten Tyldums Huvudjägar­na, efter en deckare av Jo Nesbø, var inte fy skam. Det kan man dessvärre inte säga om Tomas Alfredsons Nesbøtolkn­ing Snömannen. Det är en internatio­nell storproduk­tion med Michael Fassbender i rollen som Harry Hole, den mest orakade av hjältar. Startskott­et går när en småbarnsma­mma försvinner till synes spårlöst och snart får sällskap. Här finns det gott om norska kulturmilj­öer, allt från snötäckta bergslands­kap till vyer av Vigelandsp­arken, men vad man saknar är laddningen och spänningen, berättargl­ädjen. Av tempot och temperatur­en syns inte ett spår.

TV5 lördag 28.3 kl. 21.00–23.20, onsdag 1.4 kl. 21.00–00.00, Frii torsdag 2.4 kl. 21.00–23.30

Djurfarmen

(Animal Farm, Storbritan­nien 1954) Bortsett från de animetokig­a japanerna och diverse arthouseto­mtar är det inte många som gör animation för vuxna. I den meningen är Joy Batchelors och John Halas Djurfarmen, fritt efter George Orwells politiskt spetsade allegori, undantaget som bekräftar regeln. Här bär det av till Manor Farm, en illa skött bondgård där djuren tar stryk. Orsak nog att jaga ägaren på porten och ta saken i egna händer. Men som så ofta tenderar revolution­en att äta sina egna barn, varpå resultatet är ännu ett tyranni, nu i svinens regi. Innovativt och annorlunda, gestaltat i sprudlande Technicolo­r. Och på ljusårs avstånd från den välbekanta Disneyeste­tiken.

Yle Teema lördag 28.3 kl. 23.07–00.20

 ?? FOTO: PARK CIRCUS FILM
CO. LTD ?? Djurfarmen.
FOTO: PARK CIRCUS FILM CO. LTD Djurfarmen.
 ?? FOTO: GRAMERCY PICTURES ?? Big Lebowski med Jeff Bridges.
FOTO: GRAMERCY PICTURES Big Lebowski med Jeff Bridges.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland