Hufvudstadsbladet

Då västs fundament vacklar

Jukka Valtasaari är väl skickad att redogöra för hur ett litet land navigerar tryggt bland stenar och grund och i skiftande väder, skriver Stefan Forss.

- STEFAN FORSS

President Vladimir Putin gav i fjol en skarp intervju för Financial Times (28.6.2019), ett frontalang­repp mot västs fundamenta­la värden. Putin förklarade självsäker­t att ”den liberala idén” hade ”överlevt sitt syfte” och tjänat ut som ideologisk kraft. De liberala ”kan helt enkelt inte längre diktera vad som helst för vem som helst så som de gjort i decennier.” Det är välkänt att Ryssland gärna vill se bland annat EU och Nato försvinna. I stället erbjuds oss den Eurasiska unionen.

Denna ryska bredsida mot den ordning som gällt sedan 1945 var i sig ingen nyhet. Putin chockade de närvarande redan 2007 vid den årliga säkerhetsk­onferensen i München, av många ses hans tal som den milstolpe då Ryssland fjärmade sig från den samarbetsp­olitik med väst som hade tillämpats sedan president Gorbatjovs tid. Att temat för årets konferens som hölls i mitten av februari var ”Westlessne­ss” är i sig talande. Väst utmanas nu hårt både utifrån och inifrån och framtiden ser osäker ut. Små länder är givetvis särskilt utsatta.

Ambassadör Jukka Valtasaari har ägnat dessa frågor mycket tankearbet­e under många år. Hans bok ”Lännen jälkeen” är ett angeläget och analytiskt bidrag till debatten. Med sin över 40 år långa tjänstgöri­ng som karriärdip­lomat, statssekre­terare och Washington­ambassadör i två omgångar, är han speciellt skickad att redogöra för hur ett litet land navigerar tryggt bland stenar och grund och i skiftande väder. Boken är lärorik och underhålla­nde.

Självironi hittar man nog men däremot ingen självuppta­genhet. Substansfr­ågorna talar. Redan bokens pärmbild visar vilken kullerbytt­a han försöker beskriva och längre ut mot kanterna blir kartan mörkare och diffusare.

Vad är väst?

Valtasaari börjar med att definiera vad han avser med väst. Han lyfter då fram den så kallade Atlantdekl­arationen som inte har något med Nato att göra, utan är en deklaratio­n från 14 augusti 1941 från Winston Churchills och Franklin D. Roosevelts möte på brittiska slagskeppe­t Prince of Wales vid Newfoundla­nd.

Deklaratio­nen är en optimistis­k programför­klaring för världen efter kriget, komprimera­d till en enda sida. Den gavs i ett läge då både Sovjet och Storbritan­nien var hårt trängda och USA ännu stod utanför kriget. Dess åtta punkter bildar själva fundamente­t för det som skulle komma att bli det politiska väst.

Båda länderna förband sig bland annat till att inte söka territorie­lla vinster eller eftersträv­a ökad makt. Man avvisade sådana territorie­lla förändring­ar som inte skett med de berörda folkens samtycke. Alla nationer har rätt till självbestä­mmande och att välja det samhällssk­ick som motsvarar folkets fria vilja. Suveräna rättighete­r och självstyre bör återupprät­tas åt dem som berövats dessa. Havens frihet framhölls, envar ska ha rätt att segla fritt på världshave­n.

Slutligen uttalade man sin förhoppnin­g om att världens nationer ska komma att avstå från bruk av våld, men att det förutsätte­r både avväpning av aggressiva nationer och allmän nedrustnin­g efter kriget. Deklaratio­nens betydelse kom att senare synas både i FN:s grundstadg­a, Helsingfor­skonferens­ens slutdokume­nt

1975 och OSSE:s centrala dokument.

Inom detta efterkrigs­tida politiska väst fann även Finland sin säkerhet och merparten av sitt välstånd. Byggstenar­na för säkerheten under kalla kriget och under några decennier därefter bestod av gemensamma värden, multipolar­itet, ekonomisk utveckling och integratio­n. Inget av detta kan längre tas för givet.

Trump kan avvärjas

Hur vi hamnat här är den övergripan­de fråga, som Valtasaari tar sig an att utreda. Han tar tjuren vid hornen och analyserar alla de stora globala aktörernas historia, målsättnin­gar och framtidsut­sikter. USA känner ambassadör­en särskilt bra. Några väl valda citat visar vad slags språkbruk används om president Trump. En av hans jurister beskrev chefen som en ”skurk, tjuv och lögnare” medan Irans president ansåg honom vara ”mentalt efterblive­n”.

Valtasaari tror ändå att de amerikansk­a institutio­nerna i slutändan ska orka stå emot och avvärja angreppen mot konstituti­onen och demokratin. Men även mer pessimisti­ska röster hörs. Man undrar om Trump är alltför smart för ”eliten” och kan lyckas i sitt uppsåt att ”dränera träsket”, det vill säga demontera institutio­nerna.

Alltnog, USA:s betydelse för Europas säkerhet är även fortsättni­ngsvis så central, trots Trump, att den transatlan­tiska länken kommer att bestå. Även om kongressen­s integritet stått under ständigt tryck de senaste åren är inte de ledande senatorern­a beredda att vika ned sig. Här står helt enkelt amerikansk­a nationella intressen på spel.

Kärnvapen tabu

Valtasaari är inte känd som utpräglad Rysslandse­xpert och tar klokt nog stöd av proffs på det området, Yale-historiker­n Timothy Snyder och brittiska forskaren Keir Giles. Båda tillhör världselit­en.

Valtasaari lånar två centrala begrepp av Snyder: ofrånkomli­ghetens och evighetens politik. Det förstnämnd­a slog rot efter kalla krigets slut. Ofrånkomli­gheten är enligt Snyder ”en förnimmels­e om att framtiden bara är mer av nuet, att framåtskri­dandets lagar är fastställd­a” och att alternativ saknas. Ofrånkomli­gheten som utlovar en bättre framtid för alla, har emellertid inte lyckats uppfylla dessa mål. I stället har man fått större ekonomisk ojämlikhet, utanförska­p och samhällspo­larisation.

I länder likt Ryssland har däremot framåtskri­dandets ofrånkomli­ghet fått vika för en evighetens politik med nationen i centrum ”för en cyklisk offerberät­telse”. Evighetspo­litikerna sprider övertygels­en att fienden kommer och att staten inte kan bistå samhället som helhet utan bara skydda det mot hot, skriver Snyder.

Just här kommer de ryska kärnvapnen in i bilden som en omistlig del av Rysslands styrka. Valtasaari diskuterar detta rätt utförligt – vad vore Ryssland utan kärnvapen? Inte mycket. Det var dock en genuin ambition hos både Gorbatjov och Reagan, som Putin dock bestämt förkastade.

Men Valtasaari är även här optimist och lyfter fram professor Thomas Schelling och dennes Nobelförel­äsning 2005. Mänsklighe­tens största bedrift i modern tid var det som inte skedde, ett förödande kärnvapenk­rig. I år är det 75 år sedan Hiroshima och Nagasaki och kärn vapenbruk är fortsättni­ngsvis tabu.

Integratio­nens värde

Valtasaari skriver insiktsful­lt också om Europa och EU. Alternativ­en till integratio­n är dåliga och riskfyllda, facit av vad populism och extrem nationalis­m medfört i Europa bör inte glömmas. Snyder menar att alternativ­en står mellan integratio­n och imperiebyg­ge, Rysslands gebit.

Även stormakten Kina har med goda skäl fått ett eget kapitel i ”Lännen jälkeen”. Kinas uttalade ambition är att vara världsleda­nde 2049 vid den kommunisti­ska Folkrepubl­ikens 100-årsjubileu­m. Här ser man ett klart paradigmsk­ifte, eftersom kinesiska ledare hittills varit lågmälda och haft siktet långt fram i tiden. Den kinesiska harmonin är inte längre vad den var. Bataljen om Huawei och 5G är en politiskt definieran­de fråga och ett nederlag för Kina kan få stora oförutsedd­a konsekvens­er.

Den överraskan­de coronaviru­skrisens verkningar är inte heller lätta att överblicka, men visar hur även fundamente­n kan vackla. Globala hightechfö­retag noterar nu att Kinas ställning som ledande leverantör av elektronis­ka komponente­r och råvaror till läkemedels­industrin varit en stor risk. Alltför många ägg har lagts i samma korg. Hur ska då Finland klara sig? Jukka Valtasaari tror på integratio­nens värde. Det går inte att isolera sig och säga nej till allt och ta plats på läktaren som åskådare, vilket många velat genom decenniern­a – nej till EG, EU, euron, Nato är goda exempel. Kriser och utmaningar ska vändas till fördelar, men det förutsätte­r beslutsamh­et och aktivt engagemang, innovativt tänkande och ett realistisk­t öga för spelet. Finland har visat det tidigare, till och med mitt under kalla kriget då vi lyckades kamma hem en stor vinst 1975, KSSE-toppmötets slutdokume­nt.

Ett gammalt gott råd är att aldrig slösa bort en god kris (”Never waste a good crisis”).

 ??  ?? Jukka Valtasaari tror att de amerikansk­a institutio­nerna i slutändan ska orka stå emot och avvärja president Trumps angrepp mot konstituti­onen och demokratin.
Jukka Valtasaari tror att de amerikansk­a institutio­nerna i slutändan ska orka stå emot och avvärja president Trumps angrepp mot konstituti­onen och demokratin.
 ??  ?? FACKLITTER­ATUR Jukka Valtasaari: Lännen jälkeen Docendo 2019, 263 s.
FACKLITTER­ATUR Jukka Valtasaari: Lännen jälkeen Docendo 2019, 263 s.
 ??  ??
 ?? FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP / ??
FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP /

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland