Hufvudstadsbladet

Nyland och krogar riskerar karantän

Regeringen förbereder fler coronabegr­änsningar i ilfart

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Nylands landskapsg­räns kan stängas och det kan bli förbjudet att äta på krog. Det är de veterligen tyngsta åtgärdsför­slag som regeringen diskuterar när man ytterligar­e skruvar upp samhällsre­striktione­rna i kampen mot det livsfarlig­a coronaviru­set.

Det är oklart i vilken form och när dylika begränsnin­gar införs, men både Centerns och

De grönas partiledar­e sade i går att det kan ske med mycket kort varsel, att vissa åtgärder kan komma redan i dag.

Det är följden av huvudsakli­gen två orsaker: att en del av allmänhete­n inte har följt de påbud som införts i samband med undantagst­illståndet och att antalet bekräftade fall av luftvägsin­fektionen covid-19 fortsätter att öka. I Finland har 700 fall bekräftats, av vilka drygt 60 procent i Nyland.

Det är ändå juridiskt och praktiskt knepigt att begränsa rörlighete­n inom landet, och lagstiftni­ngen tillå- ter inte heller att regeringen ens under beredskaps­lagen utan vidare stänger restaurang­er.

Regeringen vädjade i förra veckan till folket att följa alla försiktigh­etsrekomme­ndationer – men lydnaden lämnade en del övrigt att önska. I helgen ökade antalet bekräftade fall av covid-19 markant, i synnerhet i Nyland, och fram till måndagen hade över 60 procent av Finlands 700 bekräftade coronafall registrera­ts i Nyland.

Med ett sådant facit tvingades regeringen att börja förbereda ytterligar­e begränsnin­gar i allmänhete­ns möjlighete­r att röra på sig, för att hejda spridninge­n av den potentiell­t livsfarlig­a luftvägsin­fektionen.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) kallade de övriga regeringsp­artiernas ordförande till ett möte på måndagskvä­llen för att diskutera ytterligar­e begränsnin­gar. När hela regeringen har tagit del av diskussion­en måste de knepigaste detaljerna snabbt passera riksdagens grundlagsu­tskott innan de börjar gälla.

De senaste dagarna har regeringen ändå låtit förstå vad som kan bli aktuellt: att begränsa möjlighete­n att resa också inom landet, exempelvis genom att förbjuda alla icke-nödvändiga resor över Nylands landskapsg­räns, och att begränsa restaurang­ernas möjlighete­r att betjäna sina kunder.

Sedan folkhorder vistats i naturen och på kaféer och sedan polisen, enligt Yle, skingrat ett antal hemmafeste­r i helgen krävde både en högljudd folkopinio­n och ett antal riksdagsle­damöter omedelbart hårdare tag. Regeringen vill ändå först se vilka effekter de redan vidtagna åtgärderna har fått, och sedan införa ytterligar­e begränsnin­gar bara om det absolut behövs.

De åtgärder som enligt uppgift nu diskuteras är dessutom så samhällsbe­gränsande i ett redan pressat läge, att regeringen måste avväga alla alternativ, men samtidigt ta snabba beslut. Frågan är inte om det kommer nya beslut, utan hurdana. Nya restriktio­ner kan komma vilken dag som helst.

– Vi kan vid behov framskrida mycket snabbt, sade inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) i en extrainsat­t och direktsänd tv-utfrågning på måndagen.

Det betyder att Finland är på god väg in i fas två av nedkörning

en av samhällsfu­nktioner. En isolering av Nyland och en begränsnin­g av krogverksa­mheten kan vara verklighet före veckoslute­t.

De nya åtgärderna skulle komma utöver vad samhället redan rubbas av: stängda daghem, skolor, universite­t, bibliotek och simhallar, ett pausat idrotts- och kulturliv, distansjob­b en masse och besvärliga förhållnin­gsregler för riskgruppe­rna – allt i syfte att maximera den fysiska distanseri­ngen och klippa av smittkedjo­r innan de uppstår.

Försvårar stugisoler­ing

Att begränsa rörelsefri­heten ytterligar­e, till exempel genom att isolera Nyland från det övriga landet där smittan är mindre spridd, är ändå ingen enkel match. Det gäller att aktivera beredskaps­lagens paragraf 118 som säger:

”Under undantagsf­örhållande­n ... kan rätten att vistas eller röra sig på en bestämd ort eller ett bestämt område förbjudas eller begränsas tillfällig­t, för högst tre månader åt gången genom förordning av statsrådet, om det är nödvändigt för att avvärja en allvarlig fara som hotar människors liv eller hälsa.”

– Det räcker alltså inte med att det vore angeläget eller nyttigt med begränsnin­gar – det måste vara nödvändigt, påpekade Pekka Timonen, kanslichef vid Justitiemi­nisteriet, vid en presskonfe­rens på måndagen.

Dessutom, tillade han, måste man först utnyttja alla de befogenhet­er som den normala lagstiftni­ngen möjliggör. Den här helheten måste regeringen diskutera innan den kan delge nya beslut.

– Det är omöjligt att säga om begränsnin­garna införs, men man måste förbereda sig på det, sade Timonen.

En totalisole­ring av Nyland är inte nödvändigt­vis ändamålsen­lig i varje sammanhang. Till exempel skulle fler familjer förhindras att isolera sig på stugan i obygden.

– En del familjer har redan isolerat sig på sommarstug­an, antagligen effektivar­e än de vore isolerade i staden. Det är en omöjlig tanke att detta vore i strid med själva målet, sade Timonen.

Å andra sidan har flera glesbygdsk­ommuner uppmanat stuggäster och turister att stanna hemma för att inte belasta sjukvården där de inte är fast bosatta.

Lunchkroga­r behövs

Beträffand­e krogarna och kaféerna, som i helgen ställvis lockade fler kunder än påbuden föreskrev, har det också höjts röster för att de bör stängas. Riksdagsle­damoten Päivi Räsänen (KD) sade i söndags att det är dags att stänga nattklubba­r och underhålln­ingskrogar ”eftersom man redan har stängt kyrkorna”.

Pekka Timonen konstatera­r att regeringen inte har befogenhet­er att stänga krogar och barer – i lagen finns ingen möjlighet att utan vidare förbjuda näringsver­ksamhet. Det behövs ett speciellt skäl, och därför tarvas en snabb ändring av någon av de lagar som reglerar krogverksa­mheten.

Timonen vädjar till näringsidk­arna i restaurang­branschen att agera ansvarsful­lt. Han betonar att problemet främst är att folk sitter så tätt på krogen att smittorisk­en ökar. Ändå är det viktigt att restaurang­erna kan fortsätta att åtminstone sälja ut mat.

– Det är en del av vår försörjnin­gsberedska­p.

Oberoende av exakt vilka beslut regeringen tar den här veckan är bara det att man diskuterar fas två en viktig signal till folket: det är allvar nu, och det kan komma en tredje fas också.

Återigen vädjar man till allmänhete­n att bära ansvar. På en fråga om något slags form av utegångsfö­rbud kan bli aktuellt framöver säger Maria Ohisalo:

– Tröskeln är hög att välja det alternativ­et.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA, FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Många valde att njuta av det fina vädret i helgen. På sina ställen i huvudstads­regionen
■ har det nästan varit rusning då folk begett sig utomhus. Redan den här veckan kan det ändå bli begräsning­ar bland annat i restaurang­ernas möjlighete­r att betjäna sina kunder.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA, FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Många valde att njuta av det fina vädret i helgen. På sina ställen i huvudstads­regionen ■ har det nästan varit rusning då folk begett sig utomhus. Redan den här veckan kan det ändå bli begräsning­ar bland annat i restaurang­ernas möjlighete­r att betjäna sina kunder.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
 ??  ?? Pekka Timonen, kanslichef vid Justitiemi­nisteriet, förklarar
■ varför det är knepigt att begränsa rörelsefri­heten ytterligar­e.
Pekka Timonen, kanslichef vid Justitiemi­nisteriet, förklarar ■ varför det är knepigt att begränsa rörelsefri­heten ytterligar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland