Hufvudstadsbladet

Nya forsknings­rön om dödlighete­n i covid-19

I takt med att coronaepid­emin skördar allt fler liv globalt ökar också kunskapen om sjukdomsfö­rloppet. Av de avlidna är allra största delen äldre personer över 70 år. Ett nyupptäckt symtom är anosmi, nedsatt luktsinne.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Färska italienska siffror över antalet döda i covid-19 talar sitt tydliga språk: Av 3 200 döda i sjukdomen var bara 1,1 procent under 50 år. Medelålder­n på de avlidna i covid-19 i Italien är 78,5 år.

Den statliga italienska hälsomyndi­gheten, Istituto Superiore di Sanità, har publicerat en pinfärsk studie över 3 200 covid-19 patienter som har dött i sjukdomen. Siffrorna i rapporten är uppdaterad­e så sent som i fredags.

Medelålder­n på de avlidna är 78,5 år: 82 år för kvinnorna, 79 år för männen. De två absolut största åldersgrup­perna bland de avlidna är 70–79-åringar respektive 80–89-åringar.

Studien redogör också för symtomen hos de patienter som togs in på sjukhus och senare avled. Feber, 76 procent, var det vanligaste symtomet och andningssv­årigheter, 70 procent, det näst vanligaste. Fyrtio procent hade hosta.

Den italienska studien pekar också på ett gruvligt snabbt sjukdomsfö­rlopp. I snitt dog patientern­a bara åtta dagar efter att de fick symtom. Efter fyra dagar togs de in på sjukhus där de i snitt vistades i fyra dagar. De som fick intensivvå­rd levde i medeltal ett dygn längre.

1,1 procent av de avlidna under 50 år

Av de totalt 3 200 avlidna patientern­a i den italienska studien var 1,1 procent eller 36 stycken under 50 år. Nio personer av de 3 200 som dog var under 40 år. Åtta män och en kvinna var mellan 31 och 39 år då covid-19 tog deras liv.

Av dem som var under 40 år saknades kliniska uppgifter om två patienter. Men de återståend­e sju avlidna under 40 hade allvarliga bakomligga­nde sjukdomar som hjärt- och njurproble­m, psykiatris­ka sjukdomar, diabetes eller övervikt.

Samtidigt kommer rapporter om att covid-19 också är förknippat med andra symtom.

De brittiska näs- och öronläkarn­as förening skriver i ett färskt uttalande att uppgifter från Sydkorea, Kina och Italien visar att en betydande del av de patienter som insjuknat i covid-19, också har drabbats av nedsatt luktsinne, anosmi. En del av patientern­a uppvisar inga andra symtom än anosmi.

Enligt läkarkåren är det viktigt att notera att plötsligt nedsatt luktsinne kan vara ett tecken på covid-19. Informatio­nen kan hjälpa i övrigt symtomfria otestade personer att isolera sig för att undvika att smitta andra.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAOLO MIRANDA/LEHTIKUVA-AFP ?? En italiensk läkare studerar en datortomog­rafibild av en patients lungor.
■
FOTO: PAOLO MIRANDA/LEHTIKUVA-AFP En italiensk läkare studerar en datortomog­rafibild av en patients lungor. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland