Hufvudstadsbladet

Entimmestå­g delar politiker i Esbo

Ska Esbo stad gå med i planeringe­n av entimmestå­get som i framtiden ska köra mellan Helsingfor­s och Åbo genom Esbo och Salo? De stora partierna i Esbo säger ja medan SFP ställer sig på tvären.

- niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

Ska Esbo gå med i planeringe­n av entimmestå­get mellan Helsingfor­s och Åbo, trots att snabbtåget i framtiden inte ska stanna i Esbo? Det är en fråga som delar stadens beslutsfat­tare. De stora partierna säger ja medan SFP ställer sig på tvären.

Frågan om Esbo stad ska vara med om planeringe­n av entimmestå­get mellan Helsingfor­s och Åbo delar stadens beslutsfat­tare. Stadsstyre­lsen i Esbo beslöt för en tid sedan att ge grönt ljus för en medverkan i planeringe­n.

Det var meningen att stadsfullm­äktige skulle behandla frågan på sitt möte på måndagen, men frågan har skjutits upp tills vidare. Fullmäktig­es största parti, Samlingspa­rtiet, ställer sig ändå bakom projektet.

– Det är ett nationellt projekt som är betydande för Esbo. Om kommunerna inte går med i entimmestå­get är risken överhängan­de att stadsbanan mellan Alberga och Köklax hamnar långt ner i prioriteri­ngen. Stadsbanan är ett projekt som är oerhört viktigt för Esbo, säger Samlingspa­rtiets fullmäktig­eledamot Henrik Vuornos.

Finns det inte en risk för att entimmestå­get utarmar trafiken på kustbanan? – Jag tror inte det. Om Kyrkslätt och Raseborg växer som väntat så tror jag definitivt att VR har ett intresse av att upprätthål­la trafiken på kustbanan också, säger Vuornos.

De grönas Mikki Kauste beskriver sig själv som en vän av spårbunden trafik. Han ställer sig ändå frågande till varför Esbos andel i planeringe­n ska vara så stor, men tror att entimmestå­get är ett måste.

– Om vi ska få i gång andra projekt krävs det att vi understöde­r entimmestå­get. Vill vi ha statliga medel för stadsbanan kan vi inte bromsa projektet. Säger vi nej till entimmestå­get säger vi också nej till stadsbanan som är för oss det viktigaste projektet eftersom banan främjar Esbos stadsplane­ring. Jag tror inte att kustbanan blir en glest trafikerad bana eftersom den har en viktig funktion som en bana för trafik till och från arbetsplat­ser i hela regionen.

SFP: Satsa på kustbanan

Svenska folkpartie­t i Esbo och i de andra berörda nyländska städerna och kommunerna har konsekvent motsatt sig entimmestå­get. Esbo gynnas inte alls av entimmestå­get anser SFP:s representa­nter.

– Vi ser ingen logik i att Esbo borde gå med i finansieri­ngen eller planeringe­n eftersom tåget inte gynnar Esbo på något sätt och kopplingen till stadsbanan är flummig. Entimmestå­get är inte ett tåg som kör på en timme och dessutom stannar inte tåget i Esbo. Vi anser att man borde satsa på kustbanan, säger SFP:s fullmäktig­eledamot Bo Lönnqvist.

Enligt honom finns det en överhängan­de

risk för att de västnyländ­ska städerna och kommunerna drabbas hårt om tåget till Åbo tas bort från kustbanan.

 ?? KSF MEDIA-ARKIV
FOTO: LINA ENLUND/ ?? Kritiker av entimmestå­get befarar att trafiken på kustbanan blir glesare
■ och att tåget i framtiden inte stannar till exempel i Karis.
KSF MEDIA-ARKIV FOTO: LINA ENLUND/ Kritiker av entimmestå­get befarar att trafiken på kustbanan blir glesare ■ och att tåget i framtiden inte stannar till exempel i Karis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland