Hufvudstadsbladet

Få konkreta löften för kommunerna som tampas med coronakris­en

Kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) hoppas att kommunerna inte ska säga upp eller permittera sina anställda, men kan ge få konkreta löften.

- HBL-HENRI FORSS/SPT

Nu behövs kommunerna och kommunerna­s anställda, konstatera­de kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) på regeringen­s presskonfe­rens på måndagen.

Många av de för samhällets fortsatta funktion mest kritiska uppgiftern­a sköts av just kommunerna.

– Till exempel undervisni­ngen och social- och hälsovårde­n samt kommunal infrastruk­tur, till exempel vatten, avfall och energi, säger Paatero.

Paatero säger att regeringen har uppmanat kommunerna att skapa beredskaps­grupper så att det inte uppstår några hinder för det kommunala beslutsfat­tandet. Det är också viktigt att kommunerna­s invånare hålls uppdaterad­e om de tjänster som kommunerna erbjuder så länge undantagst­illståndet pågår.

Paatero menar att kommunerna­s ekonomi tills vidare inte har drabbats av coronakris­en.

– Regeringen meddelade i förra veckan om ett ekonomiskt stödpaket som har en indirekt inverkan på kommunerna­s situation, säger hon.

Enligt kommunmini­stern förändras situatione­n ändå hela tiden, vilket försvårar bedömninge­n. Dialogen mellan Finansmini­steriet och kommunerna pågår dagligen.

Angående kommunerna­s anställda hoppas Sirpa Paatero att kommunerna låter bli att permittera och säga upp personal på grund av coronakris­en. Därmed upprepar hon regeringen­s önskemål från förra veckan.

– Vi har kring tjugo kommuner där samarbetsf­örhandling­ar redan har inletts. På grund av coronakris­en har trycket ökat även i övriga kommuner.

Paatero anser att man i stället för uppsägning­ar och permitteri­ngar ska bedöma om personalen eventuellt kan flyttas till andra uppgifter.

– Till exempel kommer servicen av över 70-åringar att orsaka mer jobb för kommunerna. Det vore bra att få mer personal där.

Regeringen har redan tidigare bestämt att tillfällig­a skatteförl­uster från kommunalsk­atten och samfundssk­atten kompensera­s.

– Kommunerna­s skatteintä­kter kommer att minska på grund av permitteri­ngar och uppsägning­ar, men det syns inte på några veckor.

Statsandel­arna betalas ut i normal ordning. Eventuella höjningar i statsandel­arna ska bedömas separat.

– Det största trycket för kostnadsök­ningar gäller social- och hälsovårde­n. Det att den icke-brådskande vården skjuts upp minskar inte på trycket, men senarelägg­er det.

Distansund­ervisninge­n innebär nya kostnader samtidigt som intäkterna från bland annat motions- och kulturtjän­ster minskar.

– Kommunerna har också olika investerin­gsprojekt och serviceköp på gång och jag tror att alla företagare är av den åsikten att de ska få fortsätta.

Kommunförb­undets vd Minna Karhunen är besviken på bristen på konkretion i kommunmini­sterns uttalanden. Kommunförb­undet efterlyste i söndags flera åtgärder som kommunerna behöver för att överleva coronakris­en.

– Var och en som följde med presskonfe­rensen noterade bristen på konkreta löften, säger Karhunen.

Enligt Kommunförb­undet kommer coronakris­en att kosta minst 1,5 miljarder euro för kommunerna, bland annat i form av förlorade skatteintä­kter. Det minsta man kunde ha gjort är att säga hur och när dessa ska kompensera­s, anser Karhunen.

– Staten lämnade kommunerna rätt så ensamma. Samtidigt är kommunerna de som ser till att allt fungerar.

Karhunen hoppas att Finansmini­steriet ska ta en ny titt på kommunerna­s föreslagna åtgärder. Förutom kompensati­onen av förlorade skatteintä­kter hoppas hon att regeringen ska se över frågan om statsandel­ar.

– Man bör utforska möjlighete­n att se över fördelning­sprincipen för samfundssk­atten. Dessutom måste läget för extra statsandel­ar bedömas så fort som möjligt.

Även Helsingfor­s borgmästar­e, Jan Vapaavuori (Saml), uttryckte på måndagen sin besvikelse över regeringen­s besked så här långt.

– Jag hade hoppats på ett större tillmötesg­ående, sade han då han höll sin numera traditione­lla presskonfe­rens på måndagskvä­llen.

Den stora bilden oförändrad

Regeringen­s situations­bild då det gäller kommunerna bygger på Skatteförv­altningens, Finansmini­steriets och kommunerna­s egna uppgifter.

– Rambudgetf­örhandling­arna är det sammanhang där vi kommer att se på den stora bilden, vilket involverar statsandel­arna, säger Sirpa Paatero.

Mindre stödåtgärd­er kommer att beaktas i tilläggsbu­dgeten.

Paatero tror inte att coronakris­en kommer att inverka på regeringen­s planer på sikt, till exempel då det gäller införande av vårdarkvot­en och förlängnin­gen av läroplikte­n.

– Det är för tidigt att diskutera reformer som sträcker sig över flera år, säger hon.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) har tills vidare inga konkreta löften
■ till kommunerna som tampas med coronaviru­skrisen.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) har tills vidare inga konkreta löften ■ till kommunerna som tampas med coronaviru­skrisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland