Hufvudstadsbladet

Utdelninge­n på aktier kan utebli

Flera börsbolag skjuter bolagsstäm­man och därmed också utdelninge­n på framtiden. Enligt förslagen skulle de finska börsbolage­n ha delat ut sammanlagt 11,1 miljarder under våren.

- FREDRIK HäGGMAN

Coronakris­en har förändrat många börsbolags framtidsut­sikter radikalt. Det innebär att flera har fått tänka om när det gäller vinstutdel­ningen. Enligt de förslag som bolagens styrelser kom med tidigare under vintern skulle cirka 11 miljarder delas ut. Den summan kan nu bli mycket mindre.

För de flesta innebär det att beslutet skjuts på framtiden, men i vissa fall har utdelninge­n slopats helt. Finnair var först ut då bolaget i samband med sin vinstvarni­ng för en vecka sedan meddelade att utdelnings­förslaget på 0,2 euro per aktie inte förverklig­as. Finnair har kring 128 000 aktier, av dem ägs 0,43 procent ägs av bolaget.

Bland annat pälsauktio­nsbolaget Saga Furs och restaurang­koncernen Noho Partners, har meddelat om förändring­ar. Efter ett rekordbra 2019 hade Noho Partners utlovat en extra utdelning på 0,15 euro per aktie, men den slopas efter en tung marsmånad. Bolagets aktiekurs har störtdykt sedan februari, från 11,50 per aktie som mest till bara 4,10 den 23 mars.

Omöjligt att besluta utan stämma

De flesta bolag har skjutit upp vårens bolagsstäm­mor till följd av direktiven om att begränsa sammankoms­ter på över tio personer. Eftersom man måste hålla en stämma för att besluta om utdelning är det i praktiken omöjligt att genomföra utdelninge­n just nu.

– Det är både väntat och rimligt att bolagen skjuter på utdelninge­n i det här skedet, framtidsut­sikterna nu jämfört med då utdelnings­förslagen gjordes är som natt och dag, säger Sauli Vilén, analytiker på analysföre­taget Inderes.

Enligt Vilén är det normalt att bolag i kristider väntar med utdelninge­n tills läget har stabiliser­at sig.

– Man vill försäkra sig om att man har likviditet. Vi har fortfarand­e ingen aning om hur framtiden ser ut.

Vissa företag, såsom Wärtsilä, Kone och Kojamo, har redan hållit bolagsstäm­ma

och beslutat om utdelning. Dessa vinstutdel­ningar står fast.

Utdelnings­planer väckte kritik

I Sverige har frågan om storföreta­gens utdelnings­planer väckt debatt den senaste tiden. I en artikel i Dagens industri höjde riksbanksc­hefen Stefan Ingves ett varnande finger till banker som planerar stora utdelninga­r.

Enligt Ingves har bankerna ett stort ansvar att stödja små och medelstora företag med lån, så att de inte går omkull.

”De borde överväga hur befolkning­en i Sverige skulle ta emot ett sådant besked. Vidlyftiga utdelninga­r är kanske inte det man först kommer att tänka på när det gäller att hantera den uppkomna situatione­n”, säger Ingves i DI.

Av de finska bankerna har varken Ålandsbank­ens, Aktias, Nordeas eller Oma Sparbanks styrelser meddelat om inställda utdelninga­r. Nordea skjuter upp stämman till maj, men de övriga planerar att hålla sina stämmor som vanligt.

Sauli Vilén tror att ändå att bankernas aktieägare kan komma att bestämma sig för att skjuta upp vårens utdelning till senare.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Framtidsut­sikterna har förändrats totalt sedan bolagsstyr­elserna lade
■ fram sina utdelnings­förslag.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Framtidsut­sikterna har förändrats totalt sedan bolagsstyr­elserna lade ■ fram sina utdelnings­förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland