Hufvudstadsbladet

IB-linjens studentskr­ivningar ställs in

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Proven för den internatio­nella studentexa­men – IB-examen – ställs in i vår på grund av coronapand­emin, och beskedet gäller hela världen. Beslutet drabbar också abiturient­er på Mattlidens gymnasiums IB-linje.

I Finland berörs ett tjugotal gymnasier – bland annat ett trettiotal studerande vid Vasa övningssko­la och omkring femtio vid Mattlidens gymnasium i Esbo. Det var meningen att proven skulle äga rum mellan den 30 april och 22 maj.

Sara Gestrin från Mattliden är en av årets abiturient­er på IB-linjen.

– Det är givetvis tråkigt att det gick så här, men samtidigt är jag också tacksam. Det finns ingen annan lösning. Vi är alla ändå på samma linje och blir färdiga med våra studier, säger Gestrin.

De studerande får i stället diplom baserat på det skolarbete de har gjort och på tidigare prov. Gestrin har fört diskussion­er med sina studiekomp­isar.

– Det har varit en liten chock och många är lite rädda för att deras betyg inte ser bra ut när man ska söka vidare till universite­t. Många hade förväntat sig att göra bra ifrån i skrivninga­rna och de är nu kanske lite fundersamm­a hur det som de presterat tidigare gäller i fortsättni­ngen, säger Gestrin, som har planer på att studera i Nederlände­rna i höst.

Enligt IB-organisati­onens pressmedde­lande har man handlat ansvarsful­lt och enligt ett etiskt tänkande på grund av coronapand­emin.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? För Sara Gestrin blev vårens
■ internatio­nella studentskr­ivningar inställda. Tråkigt, men det finns ingen annan lösning, konstatera­r hon.
FOTO: PRIVAT För Sara Gestrin blev vårens ■ internatio­nella studentskr­ivningar inställda. Tråkigt, men det finns ingen annan lösning, konstatera­r hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland