Hufvudstadsbladet

Gindestill­erier börjar tillverka handsprit

- FREDRIK HäGGMAN

Både Helsinki Distilling Company och Kyrö Distillery meddelar att de börjar producera handsprit, en vara vars efterfråga­n har skjutit i höjden under våren.

För många bolag är coronakris­en knäckande, men för vissa innebär den nya affärsmöjl­igheter. Tidigare har HBL rapportera­t att vissa apotek har börjat göra egen handsprit på grund av den förhöjda efterfråga­n.

Kyrö Distillery skriver i ett pressmedde­lande att de från och med torsdag börjar göra handsprit för vården, där behovet är kritiskt. Destilleri­et är beläget i Storkyro i Österbotte­n.

Kyrös handsprit kommer att säljas i femlitersk­anistrar till organisati­oner inom både den privata och den offentliga sektorn. I ett senare skede ska man också producera enlitersfö­rpackninga­r för konsumentm­arknaden. ”En utmaning har varit att hitta lämpliga flaskor och korkar för handsprite­n”, skriver företagett.

Helsinki Distilling Company tar emot beställnin­gar av grossister redan nu och siktar på att kunna leverera produktern­a i början av april.

I pressmedde­landet skriver Kyrö Distillery att alkoholkon­sumtionen har minskat i takt med att restaurang­er och barer har stängt. ”På grund av att efterfråga­n sjunker har produktion­skapacitet frigjorts hos oss. Vi behövde inte fundera länge på vad vi kunde göra i stället, säger företagets varumärkes­ansvariga Mikko Koskinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland