Hufvudstadsbladet

Färöingarn­a testar mest i världen – på laxlabbet

Färöarna har tillsamman­s med Island de mest omfattande coronaviru­stesterna i världen just nu. I pandemin som pågår når smittan ändå överallt – även till de flesta av de sjutton bebodda Färöarna.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

När coronapand­emin slog in satt färöingarn­a med trumf på hand: öarnas välutrusta­de laboratori­um för livsmedel och veterinärm­edicin i Tórshavn.

Laboratori­et har en stor vana att hantera smittor snabbt – men i först hand hos lax. Fisket är livsviktig­t för Färöarna, vars självständ­iga ekonomi till 90 procent består av fisk och fiskproduk­ter. Nu ställde man blixtsnabb­t om från att hitta fiskbakter­ier till att undersöka coronaprov från febersjuka färöingar.

– Det är en lycka att vi har ett eget laboratori­um. Här finns tre sjukhus som testar drive-in på gårdsplane­n, med tre personer som i team sköter varje provtagnin­g utomhus. Och laboratori­et arbetar nonstop, säger finlandssv­enska Hedvig Westerlund-Kapnas som är skolrektor i Tórshavn.

Färöarna har i övrigt inte sluppit det nya coronaviru­set. Det har nu bokstavlig­en spritt sig över hela världen och finns redan på de flesta av de sjutton öar i det självstyrd­a öriket som är bebodda.

– Hit reser man ju för det mesta via Danmark, men det har också gått direktflyg­ningar från Färöarna till Paris och Gran Canaria, säger Hedvig Westerlund-Kapnas.

Dämma in eller begränsa

De danska orden på allas läppar när det gäller coronastra­tegi är indaemning och afbødning. Det första innebär att valla in och isolera, det andra att begränsa. När moderlande­t Danmark valde det senare hade lilla Färöarna en chans att gå sin egen väg och dämma in.

Den lilla befolkning­en av färöingar är för tillfället en av världens mest testade. Färöarna har också kapacitet att snabbt sätta smittade men symtomfria i karantän, också från sina egna familjer.

På öarna står fjordhotel­len tomma och de som har konstatera­ts bära coronaviru­set inkvartera­s där, isolerade. Det är tre mål mat per dag på rummet, med bara en strikt övervakad möjlighet per dygn att gå ut på en promenad i den färöiska naturen, ensam och enbart 20 minuter per dag.

Av befolkning­en på 50 000 personer har man testat 2 200 och konstatera­t smittan hos omkring 120. Så här långt har bara en färöing blivit intagen på sjukhus, och ett tjugotal konstatera­ts redan vara friska.

Som jämförelse har Finland med en över hundra gånger större befolkning testat omkring 8 000 och funnit omkring 700 smittade, medan ett stort antal med lindrigare symtom hos oss inte alls syns i statistike­n utan ligger hemma

Garanterar minimilön

Färöarna följer i övrigt Danmarks regler för samhällsfu­nktionerna.

– Matbutiker­na är öppna, och man kan tanka bensin, men inte gå in på själva stationen. Men i allmänhet har allt gått väldigt bra. Myndighete­rnas informatio­n är också tydlig och bra.

Med de nyaste tal man har fått från de tre sista dygnen av förra veckan ansåg Färöarnas regeringsc­hef, lagmannen Bárður Nielsen redan inför förra veckoslute­t det finnas orsak till en försiktig optimism om att Färöarna kan ha fått kontroll över smittsprid­ningen.

– Färöarna har också garanterat en minimilön för alla anställda som blir permittera­de, men inte uppsagda. Flygbolage­t här permittera­de precis 280 anställda, säger Hedvig Kapnas.

Tillsvidar­e förblir skolor och daghem stängda. På Hedvig Kapnas skola, Färöarnas folkhögsko­la, gör man för tillfället renovering­ar, bokslut och läroplaner. Skolan som årligen har ett tjugotal elever på höstkursen har om vårarna bara kortkurser och de hann ställas in innan kursdeltag­arna ens kommit.

Det går inte att gå på bio eller på konserter. På måndag kväll skulle finländska Ami Aspelund ha uppträtt på Nordens hus, på Nordens dag. Också det ställdes in.

 ?? Foto: Matt DunhaM/tt-aP ?? Färöarna har inte undgått coronasmit­tan. Men nu lyckas man testa sin befolkning bättre än någon annan i världen,
■ på öarnas toppalerta labb för fisksjukdo­mar och livsmedels­hygien.
Foto: Matt DunhaM/tt-aP Färöarna har inte undgått coronasmit­tan. Men nu lyckas man testa sin befolkning bättre än någon annan i världen, ■ på öarnas toppalerta labb för fisksjukdo­mar och livsmedels­hygien.
 ?? Foto: SePPo SaMuli/norDiSk kulturkont­akt ?? – Myndighete­rnas informatio­n är
■ klar och tydlig. Och lyckligtvi­s har vi vårt eget labb, säger finländska Hedvig Westerlund-Kapnas, folkhögsko­lerektor på Färöarna.
Foto: SePPo SaMuli/norDiSk kulturkont­akt – Myndighete­rnas informatio­n är ■ klar och tydlig. Och lyckligtvi­s har vi vårt eget labb, säger finländska Hedvig Westerlund-Kapnas, folkhögsko­lerektor på Färöarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland