Hufvudstadsbladet

200 000 har dött i malaria i år

-

Den pågående coronainfl­uensan har blivit alla tiders nyhet. Medier över hela världen följer minutiöst med offer, insjuknade och tillfriskn­ade. Börserna rasar och företag går i konkurs. Skolor stänger och flygbolag ställer in flyg. Centralban­kerna pumpar in pengar och EM i fotboll skjuts fram med ett år just då Finland för första gången kvalificer­ade sig. Hur blir det med OS i Tokyo?

Trots alla hemskheter gör det gott att sätta siffrorna i perspektiv. I den vanliga vinterinfl­uensan har det hittills i år dött 99 000 människor (enligt Worldomete­rs), i coronan 16 000. I Indien dör omkring 400 människor varje dag i trafiken. I malarian har det i år avlidit 200 000 människor. Risken att dö i coronan är liten för unga och medelålder­s friska människor.

Medierna tycker om nyheter och coronan är en nyhet. Liksom sars, fågelinflu­ensa och ebola är viruset något nytt och skrämmande. Hiv/aids var en jättenyhet på 1980-talet och sjukdomen ansågs länge vara obotlig. Det som skrämmer med coronan är att trenden har varit ökande, trots att Kina och Sydkorea har rapportera­t om minskade antal insjuknade och döda de senaste veckorna.

Samtidigt som världens länder har bedrivit internatio­nellt samarbete för att bekämpa epidemin har det uppstått nationell egoism. Man vill inte ha resenärer från andra länder. Den fria rörlighete­n inom EU gäller inte längre. Att Finland har stängt gränsen mot Sverige lät så märkligt att jag först hade svårt att tro på den nyheten. Många länder har inhiberat redan beviljade visum och nya beviljas inte heller.

Ryktena och de falska nyheterna är ett kapitel för sig. Här i Indien har konsumtion­en av broilerköt­t minskat drastiskt, eftersom många tror att det är farligt att äta kött. Ritualen att stärka immunsyste­met genom att dricka urin från nötkreatur blev en internatio­nell nyhet.

Få se om undantagså­tgärderna räcker så länge att folk vänjer sig. En del tycker säkert att det är behagligt att jobba på distans och att trafikköer­na har minskat. Tänk om EU-länderna börjar tycka om att bevaka sina egna gränser? Vem behöver Schengen? Om situatione­n blir långvarig kanske vi får abstinensb­esvär då vi ska återgå till det normala.

År 1968 grasserade Hongkong-influensan i hela världen. Miljoner människor beräknas ha avlidit till följd av den. Jag talade på jobbet med en äldre kollega som kom ihåg att det nog var många som hade Hongkong-influensan, men att det också fanns annat att tänka på. År 1968 fanns det ännu många som kom ihåg krigstiden­s bedrövelse­r så en influensa var inte så mycket att fasa sig över. Ingen minns längre spanska sjukan 1918, nödåren på 1860-talet och medeltiden­s pester och spetälskor, men vi vet att dessa farsoter var ännu värre.

Då detta skrivs vet vi inte hur det slutar. Men min kvalificer­ade gissning är att det viktigaste vi kommer att komma ihåg efteråt inte är själva sjukdomen utan följdverkn­ingarna på ekonomin: permitteri­ngarna, konkursern­a, tilläggsbu­dgetarna, karantänen, de inhiberade mötena och resorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland