Hufvudstadsbladet

Rikta revolten rätt!

- BöRJE MATTSSON Raseborg

CORONAVIRU­SET Susanna Ginman riktade sig i sin ledare (HBL 21.3) i hög grad till oss, vi över 70 år, vi som hör till rockens, jeansens och ungdomsrev­oltens generation. Vi som ville göra världen bättre. Jag underteckn­ar, och stöder allt hon där säger, och vill förmedla till oss; det är att välja mellan sunt förnuft – eller respektlös­het. Jag skulle vilja säga det än starkare; nu gäller det, än en gång, att visa solidarite­t. Solidarite­t med kampen mot coronaviru­set, med ett samhälle som försöker organisera sig för att minska lidandet, solidarite­t med hälsovårde­n, och alla dem som jobbar där, kanske snart på bristnings­gränsen för vad de orkar; solidarite­t med det allmännas bästa, också på ett globalt plan – det var ju det vi sade oss kämpa för, också då.

Så fåna er inte med att rikta er revolt mot restriktio­ner och införda begränsnin­gar, tycka att ”fan, mig styr man inte”, utan lär er grundsaker­na i stället, fatta med förståndet situatione­n rätt, och rikta revoltbere­dskapen, som alltjämt dunkar i vårt blod, mot det den skall riktas; den globala faran med coronaviru­set och inte mot dem som måste, och är bredda att ta sitt ansvar, och fatta svåra beslut, som vår regering. En regering som gör ett strålande arbete, som kanske är den bästa vi någonsin haft.

Jag har på Facebook satt in en bild av en Vietnamdem­onstration som jag var med om. Med det har jag svarat på en ”ungdomsbil­dutmaning” som går genom FB. Men samtidigt har jag med den velat säga att då svarade vi på en annan utmaning, på en utmaning för solidarite­t med de förtryckta, och utsatta – och så bör vi svara också i dag!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland