Hufvudstadsbladet

Hot och uppmaninga­r – vem tycker vad om OS?

Kanada skulle bojkotta OS om det arrangeras som planerat i sommar. Ryssland manar till lugn i idrottsvär­lden medan Australien förutsätte­r att spelen skjuts upp. Så här tyckte sju tunga idrottsnat­ioner om OS-dilemmat, innan det beslut som enligt Dick Pound

- TT-AFP-REUTERS

Olympiskt

■ KANADA

Kanada är den första nationen att meddela att man tänker bojkotta OS och Paralympic­s om det inte flyttas på grund av coronapand­emin.

”Inget är viktigare än idrottarna­s och allmänhete­ns hälsa och säkerhet”, skriver Kanadas olympiska kommitté i ett uttalande.

Organisati­onen säger att det är orimligt att idrottarna ska fortsätta träna inför spelen under de rådande omständigh­eterna eftersom det utsätter såväl idrottarna som deras familjer och allmänhete­n för risker.

Man uppmanar den internatio­nella olympiska kommittén (IOK) att skjuta upp OS ett år.

■ KINA

Kinas olympiska kommitté säger att det inte är troligt att man bojkottar Tokyo-spelen om de inte flyttas.

– Vi följer IOK, som har ett mycket svårt beslut att fatta, säger Wei Jizhong i Kinas olympiska kommitté.

Wei säger att man ska tänka på idrottarna i första hand, men till skillnad från Kanada, som pratar om hälsoriske­r för de aktiva om spelen hålls i sommar, tycker Wei synd om aktiva om de inte får tävla.

– De har förberett sig i minst fyra år och försenar vi OS med ett eller två år har de förlorat sin chans att delta i OS, säger Wei.

■ RYSSLAND

I Ryssland försöker den nationella olympiska kommittén (Roc) att frammana ett lugn hos världens idrottsled­are när det gäller TokyoOS.

”Panik är det värsta som kan hända under rådande situation. Roc uppmanar alla i idrottsvär­lden att behålla ett olympiskt lugn, att agera systematis­kt och konstrukti­vt under förberedel­serna för OS i Tokyo och att komma fram till ett enigt beslut”, säger Roc i ett uttalande.

■ FRANKRIKE

Ordförande­n i Frankrikes olympiska kommitté, Denis Masseglia, säger att ett beslut om uppskjutan­de av OS är oundviklig­t och kommer att tas inom några dagar.

– I det ögonblick som IOK sade att man tänker på alla lösningar har man redan beslutat att skjuta upp spelen, säger Masseglia.

■ USA

USA:s olympiska kommitté har inte tagit ställning till OS i Tokyo, däremot har de stora amerikansk­a idrottsför­bunden i friidrott och simning sagt att de vill att spelen flyttas från i sommar. President Donald Trump twittrar att Japans premiärmin­ister Shinzo Abe kommer ”att ta rätt beslut”.

■ STORBRITAN­NIEN

En talesperso­n för Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson säger att IOK måste ta ett beslut snarast om OS.

– De aktiva lever med en påtaglig osäkerhet under rådande omständigh­eter. Hälsan och säkerheten för de aktiva, supportrar­na och de som jobbar med OS måste vara av största vikt, säger talesperso­nen.

■ AUSTRALIEN

Australien­s olympiska kommitté (AOC) säger att det inte längre är möjligt att sätta ihop en OS-trupp och att landets OS-idrottare ska ställa in sig på att genomföra OS sommaren 2021 i stället.

– Det är uppenbart att spelen inte kan hållas i juli, säger Ian Chesterman, chef för det australisk­a olympiska laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland