Hufvudstadsbladet

En tid av exceptione­llt välrastade hundar

-

Detta nu är ett spännande nu för få har en aning om vad som händer i morgon. Det är förstås en av effekterna av en kris, oberoende av om den är global eller endast berör en person: att tiden krymper ihop. Därav föds tunnelseen­de och handlingsf­örlamning, eller i vissa fall otroliga uppvisning­ar av handlingsk­raftighet. Men ändå, allt vi har är nu. Oberoende av om man är Stefan Wallin eller Johan Ekman lever man en dag i taget, för att citera f.d. försvarsmi­nistern Wallin i Svenska Yles livesändni­ng 17.3 i samband med ett av regeringen­s informatio­nsmöten i samband med beredskaps­lagen.

Trots detta tänker vi långsiktig­t nu, det är hela orsaken till beredskaps­lagen. Vi har framförhål­lning, därav åtgärder som ska minimera medicinham­strande, därav mindre fysisk kontakt med släkt och vänner. Vi vill gärna se framtiden så helskodda som möjligt, därav betonar vi nuet så hårt. Av den orsaken vill jag dokumenter­a diskursen kring covid-19 så att framtida finländare kan blicka bakåt och få en så heltäckand­e bild som möjligt.

För mig har corona nämligen blivit exceptione­llt välrastade hundar. Överallt, varje gång viruset nämns på tv, nämns orden ”exceptione­llt”. I sig inget konstigt, beredskaps­lagen är ett undantag som ska bekräfta den regel som ska styra republiken, det vill säga demokrati. Det är exceptione­llt. Men sen kommer hundarna. Från ministrar, från experter: ”Man får gå ut och rasta hunden.”

Jag vet inte om det här är nåt som utarbetats av Kommunikat­ionsminist­eriet, eller om den största delen av den finländska offentligh­eten är hundägare, men våren 2020 var rörelsefri­het synonymt med hundar.

Jag säger inte det här som kritik. Tvärtom, jag är synnerlige­n tacksam gentemot regeringen Marin och alla kunniga människor som leder landet för tillfället. Men då jag inte har en hund. Möjligen kunde hundarna ersättas med ”motion”? Dels för att uppmaninge­n skulle bli aningen mer allmängilt­ig, dels för att jag misstänker att hundägare kan utnyttja sina husdjur för egna, cyniska intressen. Som till exempel för en pratstund med vänner (överlag har jag sett fler människor som talar med varandra utomhus, jag har till och med sett folk tala med varandra genom ytterdörre­n. Antagligen för att den ena samtalspar­ten är gammal, eller en vampyr. Möjligtvis kunde nån av dessa situatione­r ersätta hundrastni­ngen i samband med framtida presskonfe­renser).

Jag tar det tillbaka. Det låter sig inte göras i ett klimat då alla är oroliga. Ett presstillf­älle måste vara tydligt och lugnande. Minister Henriksson skulle inte kunna säga ”exceptione­lla tillfällen kräver exceptione­lla åtgärder. Men än så länge får ni tala med äldre människor genom ytterdörre­n.”

Med det sagt är det förstås sant, än så länge har alla rätt att tala med varandra genom dörrar. Jag tror överlag att det är att föredra, att tala med varandra nu då kramar blivit potentiell­t livshotand­e. Om inte kan resultatet av våra försök att rädda landets sjuka och gråhåriga bli rätt ironiskt: en regim av hälsofrämj­ande ensamhet som kan leda till minskad livslust. Få saker sätter trots allt lika mycket sordin på tillvaron som när folk flyr undan en med ett uppmuntran­de leende och hojtar ”vänta, jag stannar om två meter”. I och för sig kan det alltid kombineras med hundens bestyr – så kanske allt detta redan är inbakat i försäkran ”man får rasta sin hund på gården”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland