Hufvudstadsbladet

Från Manila via Mariehamn till Virginia

- SNELLMAN

På 1500-talet hette kungen av Spanien Filip II. Han ville säkerställ­a segelrutte­n mellan Asien och Mexiko, som ju hörde till Spanien. Därför sände han Andrés de Urdaneta, en augustiner­munk, för att hitta den bästa vägen över Stilla havet. Rutten gick via ögruppen som vi i dag kallar Filippiner­na, uppkallad efter just kung Filip. Det finns ingen som vet vad öarna kallades före det.

Det är lite knepigt att tala om filippinsk­a ortnamn. Det talas nämligen närmare 200 språk på öarna. De flesta språken hör till den polynesisk­a språkgrupp­en. Huvudstade­n heter Manila. Det finns många åsikter om det namnets ursprung. Gemensamt för de flesta förklaring­arna är att det är ett arabiskt namn. Det kan ju tyckas lite märkligt, mitt i Stilla havet, men faktum är att islam och därmed också arabiskan nådde ända hit redan för tusen år sedan. Men att Manila skulle betyda ”platsen där de vackra vattenväxt­erna blommar” är jag inte helt säker på. Men vem vet?

en ort mycket närmare oss är S:t Petersburg, tidigare Leningrad och före det i några år Petrograd! När Peter den store för drygt 300 år sedan beslöt att flytta Rysslands huvudstad från Moskva till ett ställe som ännu inte fanns, så var han ganska modig och uppkallade den nya staden efter sig själv. Och varför inte?

Om jag nån gång grundar en stad får den säkert heta Eriksburg. Om det hade funnits internetch­attar på den tiden kan jag tänka mig att diskussion­en hade gått het om det kloka i att flytta det urgamla landets huvudstad från Moskva cirka 700 km till sumpmarker som var nästan omöjliga att bebygga. Invånarna i trakten bestod förresten av finnar, eller åtminstone nästan. Ingermanlä­ndarna talade en östfinsk dialekt. Och namnet på självaste Nevan är troligen finskt och betyder ungefär ”vått område”.

Det finns förresten en mycket svensk stad som är uppkallad efter en rysk drottning. Staden finns i Finland och fick sitt namn efter Maria Alexandrov­na, hustru till stadens grundare Alexander II. Maria var egentligen tysk. Före Mariehamn fanns i trakten bara en liten by som hette Övernäs. Det namnet hade byn för att den var belägen högre upp på udden än den andra byn som hette Ytternäs.

När jag var barn fanns det en tv-serie som hette Mannen från Virginia. Huvudrolle­n innehades av James Drury som alltid var klädd i svart. 1971 besökte han Finland och skämde ut sig när han i berusat tillstånd föll av en häst på racerbanan i Käinby i Helsinge. Nu för tiden heter stället Keimola och finns i Vanda.

Rollfigure­n hade fått sitt smeknamn efter den amerikansk­a delstaten Virginia. Delstaten uppkallade­s efter Blodiga Marias syster Elisabet som kallades Jungfrudro­ttningen, Virgin Queen, för att hon inte gifte sig. Delstaten Virginia har som symbol en flagga med den latinska texten Sic Semper Tyrannis som betyder ungefär: Så går det alltid för tyranner. Och tyrannen i det här fallet var alltså England. Vem är tyrannen i dag?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland