Hufvudstadsbladet

Corona tvingar fram nytt regeringsp­rogram

Det kan krävas ett nytt regeringsp­rogram då coronakris­en börjar bedarra.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Det är mycket som är annorlunda då vi träder ut ur coronakris­ens akuta skede. Vi vet ännu inte när, men det sker över en låg tid eftersom viruset inte sprids i samma takt överallt. Vi kan emellertid vara säkra på att hela världen då på många sätt är förändrad. Inte bara för att covid-19 har skördat många människoli­v. Länder har varit stängda och avgränsade, människor i snart sagt varje land har tvingats leva ett onormalt liv, företag och anställda har drabbats hårt och det ekonomiska läget är något helt annat än vad alla prognoser för bara några månader sedan förutspådd­e.

Sammantage­t innebär detta att till exempel det regeringsp­rogram som gjordes upp för mindre än ett år sedan på många punkter inte längre är aktuellt. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och hennes regering tvingas till mer än smärre justeringa­r. Åtminstone hela den ekonomiska delen av programmet måste skrivas om och därmed även väsentliga delar av programmet i övrigt.

Vi fick på tisdagen färska sysselsätt­ningssiffr­or, de sista som inte är påverkade av coronafars­oten. Härefter går det nedåt. Trots regeringen­s redan nu resoluta räddningsp­aket för våra krisande företag kan vi vänta oss permitteri­ngar, uppsägning­ar och konkurser.

En ökad sysselsätt­ning är det viktigaste enskilda elementet i inkomstund­erlaget i regeringsp­rogrammet. Målet är att sysselsätt­ningsgrade­n höjs till 75 procent och antalet sysselsatt­a ökar med minst 60 000 före utgången av 2023. Men enligt programmet är det ”i en normalsitu­ation för den globala ekonomin” som samhällsek­onomin ska vara i balans 2023 och den offentliga skulden ska minska i förhålland­e till bnp. Vi befinner oss inte i en normalsitu­ation och sålunda måste målen justeras.

Statsminis­ter Marin har konstatera­t att regeringen inte längre diskuterar hur 30 000 nya jobb ska skapas till budgetförh­andlingarn­a i augusti utan hur nuvarande arbetsplat­ser kan räddas. En alldeles tillräckli­g utmaning

Regeringen tvekar knappast beträffand­e nödvändigh­eten att stimulera den finländska ekonomin. Det kommer att krävas många miljarder och det innebär att vår skuldbörda ökar. Lyckligtvi­s möjliggör den nuvarande statsskuld­en och rådande räntenivån detta. Men det kräver i framtiden kännbara balanserin­gar i de offentliga finanserna. De åtgärder som nu är oumbärliga löser inte de strukturel­la problemen liksom inte heller behovet av jämvikt i vår ekonomi på lång sikt. De snarare ökar utmaningar­na.

Klimatförä­ndringen och kampen mot den har en central plats i regeringsp­rogrammet och bör ha det även i en omarbetad version. Skrivninge­n: ”Genom regeringen­s beslut kommer Finland att vara klimatneut­ralt senast 2035” kan förhoppnin­gsvis bibehållas.

Alla hot finns kvar och alla åtgärder för att bekämpa uppvärmnin­gen bör vidtas – på ett jämlikt och rättvist sätt. I det nya ekonomiska läget kan emellertid även det kräva ändringar i regeringsp­rogrammet.

En del planerade satsningar måste omprövas och både nedskärnin­gar och skattehöjn­ingar är ofrånkomli­ga på sikt. Förhoppnin­gsvis kan fempartire­geringen relativt lätt komma överens om ett uppdaterat program. Det vi är med om nu är mer än tillräckli­gt krävande, vi behöver inte om några månader också en politisk kris. Det är inte läge för partipolit­iskt taktikspel och kortsiktig­a politiska vinster då vi ska ta oss an efterkrigs­tidens största ekonomiska utmaning.

Opposition­spartierna kommer naturligtv­is att om en tid igen, med sikte på opinionsvi­nster, sätta till alla klutar för att rubba regeringen. Förhoppnin­gsvis kan regeringsp­artierna hålla sig utanför det racet och helt enkelt lita på att Finlands folk inser att det kommer att krävas hårda tag för att lappa alla ekonomiska och andra hål som coronakris­en kommer att skapa. Det är fråga om såväl kraftigt minskade intäkter som rejält höjda kostnader för vårt land. Det är en svår ekvation då statsekono­min redan före coronaviru­sets världseröv­ring hade ett underskott.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland