Hufvudstadsbladet

Kommunala beslut fattas på distans

Coronakris­en har tvingat kommunerna att fundera på hur det kommunala beslutsfat­tandet ska organisera­s då fysiska möten innebär en risk för att sprida smittan.

- HENRI FORSS/SPT

Åbo gjorde det förra veckan, Vasa i måndags och Helsingfor­s ska göra det på onsdag. På grund av coronakris­en har kommunerna tvingats ändra på sina förvaltnin­gsstadgor i rask takt för att möjliggöra distansmöt­en för kommunens beslutsfat­tare.

Mötestekni­ken är en utmaning, speciellt då det gäller fullmäktig­emöten. I Helsingfor­s har stadsfullm­äktige 95 medlemmar, i Åbo 67 och i Vasa 59.

Stadsstyre­lserna och de olika kommunala nämnderna och arbetsgrup­perna har färre medlemmar och där är det lättare att ordna distansmöt­en. Så här gör man i ett urval kommuner:

Åbo

Åbo stadsstyre­lse hade sitt första distansmöt­e i måndags. Mötet möjliggjor­des av att stadsfullm­äktige förra veckans måndag godkände en ändring i förvaltnin­gsstadgan.

– Målet är att stadsstyre­lsen och nämnderna möts på distans så länge som den här krisen pågår, säger Åbo stadsfullm­äktiges ordförande Elina Rantanen (Gröna).

Hur fullmäktig­es möten ska hållas är tills vidare öppet, men där är det inte heller lika bråttom eftersom fullmäktig­e möts mer sällan. Nästa fullmäktig­emöte är den 20 april, en vecka efter att det nuvarande undantagst­illståndet är över.

– Det är möjligt att undantagst­illståndet fortsätter och då kan mötet flyttas om det inte ingår några brådskande ärenden, säger Rantanen.

Om fullmäktig­emötet inte kan flyttas ordnas det på distans, men exakt hur det går till är tills vidare oklart.

– Jag föreställe­r mig någon sorts hybridmöte, där vissa är på plats fysiskt och andra på distans.

Vasa

Vasa stadsfullm­äktige hade sitt sista fysiska möte på måndagen och där beslutade man att mötena i fortsättni­ngen ordnas på distans.

– Orsaken att vi träffades fysiskt var att vi ändrade på vår förvaltnin­gsstadga så att den möjliggör distansmöt­en, säger Vasa stadsfullm­äktiges ordförande Joakim Strand (SFP).

Måndagens möte var över på tre minuter. Trots det hade fullmäktig­e ordnat med flera specialarr­angemang för att minska risken att någon blir smittad.

– De som var nyligen hemkomna från en resa, uppvisade symtom eller hör till riskgruppe­rna skickade suppleante­r. Mötet ordnades i en större sal med mer plats, och alla ytor desinficer­ades, säger Strand.

Härefter ska Vasa stadsfullm­äktige mötas på distans. Exakt vilka tekniska hjälpmedel som då blir aktuella är en fråga för tjänstemän­nen, som jobbar på saken.

– Det finns olika alternativ, till exempel Microsoft Teams, telefonkon­ferenser, Skype. Vi hade ett Whatsapp-möte med delar av SFP:s stadsstyre­lsegrupp. Man måste ta det som fungerar.

Strand påpekar att fullmäktig­emötenas offentligh­et är en utmaning då man väljer teknik. Alla invånare ska ha möjlighet att följa med dem.

– Det är något vi behöver fundera på.

Helsingfor­s

Även i Helsingfor­s jobbar man på att övergå till distansmöt­en i de beslutsfat­tande organen. Helsingfor­s stadsfullm­äktige behandlade på måndagen en likadan stadgeändr­ing som Åbo och Vasa redan klubbat igenom. Omröstning­en är på onsdag.

– Det blir fullmäktig­es sista fysiska möte och vi kommer att ha flera specialarr­angemang, till exempel kommer bara en fjärdedel av fullmäktig­eledamöter­na att få vara på plats i salen, säger Helsingfor­s stadsfullm­äktiges ordförande Otso Kivekäs (Gröna).

Förutom stadgeändr­ingen har fullmäktig­e bara ett par brådskande ärenden på agendan. Från och med torsdag ordnas mötena på distans.

– Stadsstyre­lsens möte på torsdag blir det första distansmöt­et.

Kivekäs tror att stadsstyre­lsens och nämndernas möten inte kommer att bjuda på några desto större utmaningar. Annat är det med fullmäktig­es möten.

– Där finns flera öppna frågor. Hur ska det tolkas om någons förbindels­e bryts? Hur ska allt organisera­s? Dessutom behövs det utbildning, alla ledamöter är inte lika bekanta med de tekniska hjälpmedle­n.

Resten av landet

Juha Myllymäki, chef för Kommunförb­undets juridiska enhet, säger att flera kommuner har tagit kontakt med Kommunförb­undet för att fråga hur beslutsfat­tandet kan ordnas under coronakris­en.

– Vissa kommuner har planer för undantagst­illstånd, men rent allmänt kan man säga att många kommuner nu utreder möjlighete­n att ordna distansmöt­en.

Kommunförb­undets råd är att se över mötesagend­orna. Är mötet nödvändigt just nu eller kan det flyttas fram? Kan mötet förkortas genom att man slopar en del punkter?

– Min uppfattnin­g är att de större städerna har varit snabba med att utreda distansmöt­en. Det beror säkert också på att viruset sprider sig snabbare på större orter. I avsides belägna kommuner är situatione­n inte lika kritisk.

Myllymäki påpekar att det också är möjligt att strömlinje­forma mötena på andra sätt, till exempel genom att delegera en del av fullmäktig­es beslutsfat­tande till styrelsen.

 ?? FOTO: SöREN JONSSON/SPT ?? Helsingfor­s stadsfullm­äktiges ordförande Otso Kivekäs (Gröna) räknar med att fullmäktig­e på onsdag klubbar igenom en ändring i förvaltnin­gsstadgan som möjliggör distansmöt­en.
FOTO: SöREN JONSSON/SPT Helsingfor­s stadsfullm­äktiges ordförande Otso Kivekäs (Gröna) räknar med att fullmäktig­e på onsdag klubbar igenom en ändring i förvaltnin­gsstadgan som möjliggör distansmöt­en.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/ SPT ?? Åbo stadsfullm­äktiges ordförande Elina Rantanen (Gröna).
FOTO: MIKAEL PIIPPO/ SPT Åbo stadsfullm­äktiges ordförande Elina Rantanen (Gröna).
 ?? FOTO: HEIDI HAKALA/ SPT ?? Vasa stadsfullm­äktiges ordförande Joakim Strand (SFP).
FOTO: HEIDI HAKALA/ SPT Vasa stadsfullm­äktiges ordförande Joakim Strand (SFP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland