Hufvudstadsbladet

Korte lättad efter OS-beslutet – ”Spelar ingen roll”

Friidrotts­stjärnan Annimari Korte är inställd på att springa i OS om ett år i stället. – Träningen har inte gått till spillo, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Annimari Korte säkrade en plats i OS i Tokyo förra sommaren då hon krossade det finska rekordet i 100 m häck. Men nu är det klart att OS blir flyttat framåt med ett år.

– Det spelar egentligen inte någon roll för mig om OS är i sommar eller nästa sommar. Förhoppnin­gsvis är jag ännu bättre nästa år, säger Korte till HBL per telefon.

– Träningen har inte alls gått till spillo. Det blir säkert tävlingar i något skede och då vill jag slå nya rekord.

Finskt rekord

Korte sprängde banken förra sommaren med sitt finska rekord 12,72. Det öppnade också dörrarna till hennes första friidrotts-VM. Hon sade många gånger att OS är hennes stora dröm – en dröm som såg ut att bli verklighet i sommar.

Men det blir först om ett år. Korte, 31, medger dock att hon är glad över att OS bara blev flyttat framåt.

– Det var ett bra beslut, men jag är lättad att OS inte blev avlyst helt. Fyra år hade kanske varit för lång tid för mig att vänta. Men jag hade ändå planerat att fortsätta tävla ännu i år och nästa år.

Florida

Korte avslutade inomhussäs­ongen då det stod klart att inomhus-VM i Kina blir avlyst. Hon har varit en dryg månad i Florida, där hon tränat stenhårt för den kommande utomhussäs­ongen.

Först tränade hon vid IMG Academy i Bradenton, men facilitete­rna stängdes för utomståend­e förra veckan på grund av coronaviru­set. Samtidigt anlände dock längdhoppa­rna Kristian Pulli, Kristian Bäck och Eero Haapala till Orlando, som ligger på ett par timmars avstånd med bil. Korte flyttade dit och bor nu tillsamman­s med dem i en hyreslägen­het.

– Alla gym har stängt, men vi har skaffat lite vikter så vi kan träna på vår gård. Det är alltid ett litet jobb att hitta en träningspl­an, men hittills har det alltid funnits någonstans att träna, säger Korte.

Värme

Det var meningen att ytterligar­e några finländska friidrotta­re skulle komma över till USA, men på grund av reseförbud­et stannade de i Finland. Korte och längdhoppa­rna har inte heller någon större brådska att återvända till Finland.

– Hellre är jag här. Det skulle finnas risk att bli smittad under hemresan, och i Finland skulle jag hamna i karantän i två veckor. Mina anhöriga i Finland hör till en riskgrupp, så jag kan inte heller träffa dem, säger Korte.

Hon har också en bostad i Spanien. Men dit kan hon inte heller resa under de rådande omständigh­eterna. Då är det bättre att vara i Florida, i temperatur­er kring +30.

– Gymmen, restaurang­erna och nattklubba­rna är stängda, men frånsett gymmen så påverkar det inte oss, och vi har vikterna vid vår lägenhet, så det stör inte heller, säger Korte.

Tillvaron i Florida är enkel. Träna, äta, sova.

– Vi behöver inte ens lämna vår lägenhet, annat än för att köra träningarn­a utomhus. Vi har också en massör här, Eemeli Välimäki, som springer 400 meter. Jag lagar all min mat själv, säger Korte.

– Jag tillbringa­r i vilket fall som helst största delen av min fritid hemma, så för mig är det här ingenting ovanligt.

Korte hade tänkt inleda sin utomhussäs­ong redan i april i USA. Men det blir förstås ingenting av det.

Lyckad träning

I stället får hon fortsätta att träna. I ovisshet om framtiden.

– Träningarn­a har gått jättebra. Jag har mest fokuserat på snabbhet och snabbhetss­tyrka. Häckuthåll­ighet, som säkert är min bästa egenskap, går också bra att träna här i värmen, säger Korte.

– Jag brukar träna i tre veckor

Träningarn­a har gått jättebra. Jag har mest fokuserat på snabbhet och snabbhetss­tyrka. Annimari Korte Häcklöpare som siktar mot OS

långa block, så det blir en eller två träningsbl­ock till. Jag tror det blir tävlingar i något skede, så det här förändrar ingenting, jag fortsätter bara att träna så bra jag kan.

Vill finna sina gränser

Det är fortfarand­e oklart hur idrottsutö­varna kan kvala in till OS i Tokyo. Ett alternativ är att resultaten från 2019 fortfarand­e gäller som formbesked. Det är fortfarand­e oklart hur det blir med EM i sommar, men det lutar mot att det också blir inställt.

– Det viktigaste för mig är att finna mina egna gränser. Jag vill springa fortare än någonsin förut – oavsett om det är i något distriktsm­ästerskap eller i EM, säger Korte.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Annimari Korte satte nytt finskt rekord på 100 m häck i fjol somras. Under de senaste veckorna har hon tränat hårt i USA med siktet inställt på utomhussäs­ongen.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Annimari Korte satte nytt finskt rekord på 100 m häck i fjol somras. Under de senaste veckorna har hon tränat hårt i USA med siktet inställt på utomhussäs­ongen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland