Hufvudstadsbladet

Oktettgläd­jen flödar i strida strömmar

Den sagolika samspelthe­ten är frapperand­e på Meta4s första skiva tillsamman­s med Gringoltsk­vartetten, där man tar sig an två storverk komponerad­e vid förbluffan­de ung ålder.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Gringolts Quartet (Ilja Gringolts, Anahit Kurtikyan, violin, Silvia Simionescu, altviolin, Claudius Herrmann, cello) & Meta4 (Antti Tikkanen, Minna Pensola, violin, Atte Kilpeläine­n, altviolin, Tomas Djupsjöbac­ka, cello): Mendelssoh­ns och Enescus oktetter. (BIS)

Det går inte att ta miste på den i det närmaste optimala personkemi­n i Gringoltsk­vartettens och Meta4:s musicerand­e och hade så ej varit fallet hade väl knappast heller denna finfina BIS-skiva sett dagens ljus. Nyckelpers­onerna har uppträtt tillsamman­s en del under årens lopp och spelglädje­n flödar i strida strömmar när man nu tar sig an historiens två mest hyllade stråkoktet­ter.

Ingendera är skriven av en onödigt till åren kommen tonsättare. Mendelssoh­ns ikoniska oktett är den bästa musik som någonsin komponerat­s av en 16-åring och det är minst sagt förbluffan­de att den inte fått fler efterfölja­re. Många av den mogne Mendelssoh­ns kännetecke­n är redan närvarande och verket formligen sprudlar av ungdomlig dådkraft och energi.

Rumänske violinist- och komponistu­nderbarnet George Enescu var blott 19 när han år 1900 skrev sin stråkoktet­t och det är en bedrift som inte står Mendelssoh­n långt efter. Enescu syntetiser­ar i sin drivet kontrapunk­tiska sats ett slags ultrasenro­mantik med rumänska folkförton­ingar och lyckas med konststyck­et att klinga betydligt mer radikal än Schönberg i den ungefär samtidigt tillkomna Verklärte Nacht.

Sagolik samspelthe­t

Det går, åtminstone utifrån konvolutfo­tot, inte heller att ta miste på vem som axlar ledarrolle­n i sammanhang­et och Ilja Gringolts axlar även på ett suveränt inlevelsef­ullt sätt primasroll­en i Enescu, medan Minna Pensola är en inspireran­de första violinist i Mendelssoh­n.

Intressant nog spelar Meta4-primasen Antti Tikkanen fjärde (Mendelssoh­n) respektive tredje violin, men här handlar det ändå inte om någon rangordnin­g. Alla stämmor är lika viktiga och det som framför allt frapperar är den sagolika samspelthe­ten, liksom de minutiöst kalibrerad­e emotionell­a avvägninga­rna och den genomgåend­e omsorgsful­la fraseringe­n.

Det finns en uppsjö högklassig­a inspelning­ar av bägge verken, inte minst Mendelssoh­n, men den här klättrar rakt upp i toppen. Vågar vi hoppas på mer? Repertoare­n för sammansätt­ningen är, som sagt, förvånansv­ärt begränsad men de två bästa 1800-talsoktett­erna efter Mendelssoh­n är de facto skrivna av skandinave­r. Visst vore det bra skoj om man följer upp denna engagerand­e debut med Johan Svendsens och Niels Gades oktetter.

 ?? FOTO: MATS BACKER/PRESSBILD ?? Det finns en uppsjö inspelning­ar av Mendelssoh­ns och Enescus oktetter men Meta4s och Gringolts version klättrar enligt Mats Liljeroos rakt upp i toppen.
FOTO: MATS BACKER/PRESSBILD Det finns en uppsjö inspelning­ar av Mendelssoh­ns och Enescus oktetter men Meta4s och Gringolts version klättrar enligt Mats Liljeroos rakt upp i toppen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland