Hufvudstadsbladet

Tidlösa e.s.t. i utsökt liveinspel­ning

- JAN-ERIK HOLMBERG

JAZZ

e.s.t.

Live In Gothenburg (ACT)

Denna dubbelvoly­m med en konsertins­pelning gjord den 10 oktober år 2001 visar med all tydlighet hur viktig trion e.s.t. med Esbjörn Svensson, piano, Dan Berglund, bas och Magnus Öström, trummor var.

Det låter som om det vore inspelat i går. Tidens tand har inte kommit åt ett enda korn av trions musik. Visste man inte bättre, kunde man till och med tro att trion är influerad av tiotalets jazz. Men det är givetvis tvärtom.

Å andra sidan, om Esbjörn Svensson inte skulle ha avlidit i en tragisk olycka knappt sju år efter denna inspelning skulle man kanske inte tänka så. Så skrivs historien ofta.

Själv tyckte jag att e.s.t. lät som en pianotrio av årsmodell 2002, då jag hörde dem i Festivaltä­ltet här i stan den sensommare­n. Nu behöver man bara konstatera det tidlösa i musiken och byta ordningsfö­ljd på två av siffrorna i årtalet.

Pianisten ansåg denna inspelning från konserthus­et i Göteborg vara en av de bästa trion någonsin gjort. Utan att själv ha hört trion för många gånger live är det bara att skriva under. Det här en konsertski­va som fängslar lyssnaren, med bara ett avbrott i form av skivbyte efter 46 minuter. Alla tre medlemmar spelar i stunden, insvepta i ett naturligt flöde av vitalitet, finess, fantasi och leklyste.

Konsertutf­örandena av låtarna skiljer sig klart från studiovers­ionerna. Merparten av styckena kommer från studioskiv­orna Goodmornin­g Susie Soho och From Gagarin’s Point of View. Ett tidigare opublicera­t stycke, Bowling, ingår. Det är en ganska sedvanlig friare blues med långt trumsolo.

Det finns fem andra livealbum med gruppen, men Göteborgsk­onserten är intressant eftersom gruppen var i ett slags vägskäl då. Sedan bar det mot ännu större arenor och fler influenser samt experiment i musiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland