Hufvudstadsbladet

”Riskgruppe­r måste evakueras från överfulla flyktinglä­ger”

Nu finns covid-19 redan på de grekiska öarna, men än så länge rapportera­s inga fall från de överfulla flyktinglä­gren. – Om smittan når lägren är det helt katastrofa­lt. Den går inte att kontroller­a då inte ens grundlägga­nde saker fungerar och folk inte har

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Nu har covid-19 nått den grekiska övärlden, och i de överfulla flyktinglä­gren bävar man för att smittan ska nå dit. Möjlighete­rna att skydda sig för smittan är obefintlig­a på grund av brist på plats och hygien.

– Om smittan når lägren är det helt katastrofa­lt, säger Linda Konate, verksamhet­sledare på Läkare utan gränser, som nu kartlägger riskgruppe­rna i lägren.

Den här veckan och förra har den grekiska ön Lesbos fått sina första bekräftade fall av covid-19, som orsakas av det nya coronaviru­set. Än så länge har inga fall rapportera­ts i det beryktade lägret i Moria, där nästan 20 000 flyktingar och migranter trängs på ett område avsett för ungefär 3 000.

Moria är en av fem så kallade hotspots på de grekiska öarna, där ungefär 42 000 asylsökand­e har fastnat i sina processer. Omständigh­eterna i lägren är undermålig­a, det finns inte tillräckli­g tillgång till rinnande vatten och hälsovård, det är alltför trångt och många lider av psykiska problem, har bland annat organisati­onen Läkare utan gränser rapportera­t.

– Omständigh­eterna på de grekiska öarna är redan i sig en orsak till hälsoprobl­em. Smittsamma sjukdomar är alltid ett bekymmer i läger, och det nya coronaviru­set är nu ett stort orosmoment, säger Linda Konate, verksamhet­sledare på Läkare utan gränser i Finland.

Konate deltog i en presskonfe­rens på distans som ordnades av Finländska utveckling­sföreninga­r, Fingo, på torsdagen.

”Evakuera riskgruppe­r”

Förra veckan stängde de grekiska myndighete­rna lägren för utomståend­e besökare och skolorna i lägren tog paus för att förhindra smittsprid­ning. Läkare utan gränser hör ändå till de organisati­oner som fortfarand­e kommer in i lägret.

– Det är väldigt viktigt att begränsnin­garna inte omfattar hjälporgan­isationern­a. Att situatione­n är ohållbar är inget nytt, och det har funnits år av tid att korrigera den. Men situatione­n blir hela tiden sämre och nu är den ännu mer akut, säger Linda Konate.

På Läkare utan gränser arbetar man nu för tre olika lösningar på den akuta situatione­n: För det första gäller det att evakuera kroniskt sjuka och andra personer i riskgruppe­r för covid-19.

För det andra behöver beredskape­n höjas med mer sjukvårdst­jänster, utrustning, kunnande och utrymmen för isolering.

Och för det tredje borde man skapa sådana omständigh­eter att människor själva kan skydda sig genom förbättrad­e hygienmöjl­igheter och mer plats.

– De grekiska myndighete­rna har en beredskaps­plan och det är bra, men resurserna räcker inte. Det behövs personal, isolerings­utrymmen och utrustning. För tillfället finns en enda barack för isolering på Lesbos och alltför lite hälsovård. Prioritete­n är nu att öka beredskape­n och evakuera riskgruppe­rna. Evakuering­ar är ingen risk för andra då smittan ännu inte finns i lägren, säger Konate.

Läkare utan gränser försöker nu kartlägga riskgruppe­rna i lägren och deras behov. Eventuella evakuering­ar går trögt.

– Det är mycket svårt och går långsamt. Vi har haft 140 patienter som behöver specialist­sjukvård som vi har bett att få flytta, men hittills har bara ungefär tjugo personer flyttats.

Skuggan faller inte bara över Grekland – i vintras lovade en dryg handfull EU-länder att ta emot ensamkomma­nde minderårig­a eller särskilt sårbara familjer från lägren i Grekland och andra länder vid Medelhavet. Också Finland lovade ta emot 175 personer, men förflyttni­ngen har skjutits upp på grund av coronapand­emin.

Migranter har lämnat landgränse­n

Också på andra sidan gränsen mot Turkiet är flyktingsi­tuationen mer eller mindre akut. Men många av de tiotusenta­ls flyktingar och migranter som i början av mars bussades till den grekiska landgränse­n har av allt att döma tagit sig bort från området. Det rapportera­r Finlands Flyktinghj­älps samarbetso­rganisatio­ner i Turkiet enligt verksamhet­sledaren Annu Lehtinen.

Det var i slutet av februari som Turkiet meddelade att man öppnar gränserna mot Europa, med hänvisning till den svåra flyktingsi­tuationen, och transporte­rade busslaster med flyktingar och migranter till gränsen. Det ledde till en förvirrad situation då grekiska gränsmyndi­gheter och polis körde bort folk från den stängda grekiska gränsen, och bland annat Amnesty har rapportera­t om övervåld mot migrantern­a.

Förra veckan meddelade också Turkiet att landet nu stänger sina gränser på grund av coronaviru­set.

– Den turkiska operatione­n vid gränsen har avslutats, och man har också ordnat transporte­r bort från gränsen. Enligt turkiska medier finns det fortfarand­e 10 000–15 000 flyktingar vid den turkisk-grekiska gränsen, men det är svårt att veta med säkerhet hur många som är kvar, säger Anu Leinonen, forskare vid Finlands Mellanöste­rninstitut.

I Turkiet finns vid det här laget enligt vissa bedömninga­r över fyra miljoner flyktingar, och många av dem har ingen avsikt att återvända till sina hemländer. De flesta bor i städerna och inte i läger, och de som har flyktingst­atus har åtminstone i teorin tillgång till hälsovård.

– Men det finns också tiotusenta­ls oregistrer­ade personer, och de har inte tillgång till någon vård alls, säger Leinonen.

 ?? FOTO: LäKARE UTAN GRäNSER-PRESSBILD ?? – Prioritete­n är nu att öka beredskape­n och evakuera riskgruppe­rna från lägren på de grekiska öarna, säger Linda Konate, verksamhet­sledare vid Läkare utan gränser i Finland.
FOTO: LäKARE UTAN GRäNSER-PRESSBILD – Prioritete­n är nu att öka beredskape­n och evakuera riskgruppe­rna från lägren på de grekiska öarna, säger Linda Konate, verksamhet­sledare vid Läkare utan gränser i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland