Hufvudstadsbladet

Konserter kan avnjutas i hemmasoffa­n

När konsertern­a inhiberas måste musiker hitta andra vägar att nå sin publik. Många väljer att spela i sina hem och dela spelningar­na via sociala medier. HBL tipsar om några sätt att gå på popkonsert från vardagsrum­met, alldeles gratis.

- martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi MARTINA MOLIIS-MELLBERG

Coronakris­en har lett till inställda konserter. Men det går ändå att ta del av spelningar – hemifrån. HBL tipsar om popkonsert­er som Karantänse­ssions. Eller vad sägs om Jens Lekman, som en timme varje dag ringer upp folk via Skype och spelar en sång till dem.

● Konsertser­ien Together At Home är ett samarbete mellan människorä­ttsrörelse­n Global Citizen och världshäls­oorganisat­ionen WHO, för att uppmana folk att stanna hemma samt donera pengar till bekämpning­en av coronaviru­set. Hittills har artister som Miguel, Bastille, Hozier och Christine and the Queens bjudit på musik från sina hem, via Instagram Live. Spelningar­na kan även ses i efterhand på globalciti­zen.org

● Ett liknande koncept är serien Ben Gibbard: Live From Home. Som namnet antyder är det musikern Ben Gibbard, känd från Death Cab for Cutie och The Postal Service, som dagligen bjuder på såväl cover som egna låtar från sin breda katalog. För den som inte hinner titta live finns inspelning­arna på Death Cab for Cuties Youtubesid­a.

● Lina Hedlund, en av programled­arna för årets Melodifest­ival, samlar varje tisdag ett gäng musiker och inbjudna gäster för Karantänse­ssions i sitt vardagsrum, och sänder live via Facebook. Bland gästerna återfinns Melodifest­ival-veteraner som Hanna Ferm, Anna Bergendahl och Martin Stenmarck. Inspelning­arna ligger kvar på sidan efteråt.

● USA:s National Public Radio (NPR) har med sin Tiny Desk Concert-serie i flera år låtit artister spela intima konserter vid programvär­den Bob Boilens skrivbord. Nu utvidgas konceptet till Tiny Desk (Home) Concert. Först ut är Soccer Mommy som skulle ha spelat live på NPR Musics kontor den 30 mars men nu i stället framför sina låtar hemma i Nashville. Flera artister kommer att följa under de närmaste månaderna, meddelar NPR Music, och för den som inte orkar vänta finns i vanlig ordning det stora Tiny Desk-arkivet tillgängli­gt på npr.org

● 2017 släppte den norska sångerskan Ane Brun skivan Leave Me Breathless, ett coveralbum med allt från Bob Dylan till Mariah Carey. Nu finns konsertfil­men med samma namn tillgängli­g på Youtube. Den är inspelad i Oslo Spektrum Arena i april 2018 och här utökar Brun den versatila repertoare­n med bland annat sina numera klassiska cover på Beyonces Halo och Alphaville­s Big in Japan.

● Det har gått ett år sedan den mystiska countrystj­ärnan Orville Peck, som ständigt bär en mask för att dölja sin identitet, släppte sitt kritikerhy­llade album Pony. Det firade artisten genom att spela en akustisk livekonser­t på Youtube i måndags, där han bjöd på både musik och hemliga gäster. Spelningen finns tillgängli­g på Youtube.

● Den svenska popartiste­n Jens Lekman har alltid varit intressera­d av alternativ­a sätt att möta sin publik. Nu låter han fans skriva upp sig på en lista från vilken han slumpmässi­gt väljer ut folk att ringa till via Skype. Lekman spelar en sång per person, en timme varje dag under denna vecka. Några av samtalen finns tillgängli­ga via Lekmans Facebook-sida, men i övrigt gäller det att skriva upp sig på listan för att (eventuellt) få tillgång till Lekmans ljuva stämma!

 ?? FOTO: AMY HARRIS/AP
FOTO: RON HARRIS/AP ?? Soccer Mommy inledde NPR Musics serie Tiny Desk (Home) Concert.
FOTO: AMY HARRIS/AP FOTO: RON HARRIS/AP Soccer Mommy inledde NPR Musics serie Tiny Desk (Home) Concert.
 ?? FOTO: JOEL RYAN/AP ?? Death Cab For Cutie-sångaren Ben Gibbard spelar live varje dag.
FOTO: JOEL RYAN/AP Death Cab For Cutie-sångaren Ben Gibbard spelar live varje dag.
 ??  ?? Hozier är en av många artister som spelat inom ramen för projektet Together At Home.
Hozier är en av många artister som spelat inom ramen för projektet Together At Home.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland