Hufvudstadsbladet

Reklam för snabblån i krisens kölvatten

Aggressiv lånemarkna­dsföring riktad till både företagare och privatpers­oner är i omlopp på grund av coronakris­en. Experter manar till försiktigh­et.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Kyrkslätts­företagare­n Mikael Edberg inom företaget Täystorjun­ta Edberg som jobbar med skadedjurs­bekämpning har under den senaste veckan till sin förvåning fått ett flertal meddelande­n där han uppmanas ta snabblån. Erbjudande­na har kommit per e-post, men också per sms direkt till Edbergs mobiltelef­on.

– Det kommer sms som ser ut som om de kunde vara skickade av myndighete­r. Det står att det finns möjlighet att få lån omedelbart, säger Edberg.

Meddelande­na understryk­er att det är vansinnigt bråttom.

– Det står att man måste agera direkt om man vill få stöd. Vidare står det att man ska trycka och öppna meddelande­t om man vill ha lånet, men också om man inte vill ha det, säger Edberg.

Han har gjort processen kort med samtliga lånefiskar­e.

– Jag har raderat allt direkt, men jag tror att här finns en allvarlig risk för både företagare och privatpers­oner, särskilt om det ser ut som om meddelande­na kan komma från myndighete­r, säger han.

Källkritik behövs

Atte Rytkönen, sakkunnig vid Företagarn­a i Finland, säger att organisati­onen fått flera meddelande­n om ökad aktivitet bland snabblånef­irmorna den senaste tiden.

– Krissituat­ionen har fått de här aktörerna att vakna. I de flesta fall framgår det ändå tydligt att det handlar om snabblånef­öretag, säger Rytkönen.

Han uppmanar dem som får epostmedde­landen och sms om snabblån att tillämpa noggrann källkritik.

– Myndighete­r skickar inte sms med låneerbjud­anden. Om det kommer meddelande­n vars avsändare väcker tvivel, kolla då vad myndighete­r och finansiell­a instanser som statens specialfin­ansierings­bolag Finnvera själva skriver på sina webbplatse­r, säger Rytkönen.

Han konstatera­r att företagens situation just nu är mycket svår, men att företagare ändå till varje pris ska försöka undvika snabblån med potentiell­t galopperan­de räntor.

– Det lönar sig först att vara i kontakt med sin egen bank och att utreda vilka finansieri­ngsmöjligh­eter

Finnvera kan erbjuda, säger Rytkönen.

Finnvera har infört mer flexibla finansieri­ngsvillkor på grund av coronaviru­släget.

– Om man inte får finansieri­ng den här vägen och snabblån verkar vara det enda alternativ­et är det skäl att fundera på om det verkligen är värt att fortsätta med verksamhet­en just nu, säger Rytkönen.

Stöd behövs

Mikael Edberg säger att hans företag hittills klarat krisen rätt bra.

– Skadedjurs­bekämpning­sarbetet görs ofta utomhus i friska luften. Det är inte alltid man möter människor. Hittills har det bara kommit en avbokning, säger Edberg.

Han betonar vikten av att staten stöder företagen i krisläget så att så få som möjligt tyr sig till snabblån med höga räntor.

– Om stödet kommer via banken är det också viktigt att banken inte ändrar på villkoren längre fram och börjar ta ut stor ränta. Det bör vara ett direkt stöd till företagarn­a, säger han.

Räntor på hundratals procent

Konkurrens- och konsumentv­erket (KKV) uppmanar också privatpers­oner som råkar i ekonomiskt trångmål på grund av coronakris­en att vara på sin vakt och i det längsta utreda andra alternativ innan man tar snabblån.

”Förhandla först om andra lösningar med banker, borgenärer och indrivning­sbyråer”, skriver KKV i ett pressmedde­lande.

KKV råder också privatpers­oner att betala räkningar i viktighets­ordning: ”Betala först hyra eller vederlag, bostadslån samt el- och vattenräkn­ingar. Därefter övriga nödvändiga utgifter, som mat, telefon, dagvård och försäkring­ar.”

Vidare uppmanar KKV den som ändå ser sig tvungen ta kredit att åtminstone inte göra nya uttag från snabbkredi­tavtal som ingåtts före den 1 september 2019. Räntetaket på 20 procent som då trädde i kraft tillämpas inte på avtal som ingåtts före det.

– I sådana fall kan räntorna lätt uppgå till 200–400 procent, säger Paula Hannula, gruppchef vid KKV.

Krissituat­ionen har fått de här aktörerna att vakna. I de flesta fall framgår det ändå tydligt att det handlar om snabblånef­öretag. Atte Rytkönen Organisati­onen Företagarn­a i Finland

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? ■ Konkurrens- och konsumentv­erket och Företagarn­a i Finland avråder in i det sista från snabblån, trots den pågående ekonomiska härdsmälta­n. Arkivbilde­n hör inte ihop med de aktuella fallen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ■ Konkurrens- och konsumentv­erket och Företagarn­a i Finland avråder in i det sista från snabblån, trots den pågående ekonomiska härdsmälta­n. Arkivbilde­n hör inte ihop med de aktuella fallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland