Hufvudstadsbladet

Så går förbuden nu över Norden

Danmark går i väntans tider. Det är nu, de kommande dagarna, som vi väntas få svar på om landets åtgärder mot det nya coronaviru­set har bitit. Samtidigt rapportera­s det från Stockholm att ”stormen är här”.

- biträdande ansvarig utgivare, för tillfället stationera­d i Köpenhamn lena.skogberg@ksfmedia.fi LENA SKOGBERG

I Sverige är restaurang­er, kultureven­emang, idrottsträ­ffar och skolor fortfarand­e i full gång. Sverige skiljer sig markant från de övriga nordiska länderna i covid-19-krisen ifråga om förbud och restriktio­ner. HBL har sammanstäl­lt vad som skiljer nordiska ländernas taktik åt just nu.

Norge förbjuder resor till landets fritidshyt­ter. Island stänger frisörsalo­nger men hårdtestar och Finland inför som första ett regionalt reseförbud. I en analys av ”stormen” noterar Lena Skogberg den svenska debatten om att inte acceptera att låta viruset och ”naturen ha sin gång”.

Coronans tideräknin­g börjar på allvar i Danmark den 11 mars. Det var då regeringen Frederikse­n stängde ner stora delar av det danska samhället.

De som har insjuknat eller dött hittills anses ha fått smittan före försöket till inbromsnin­g. I skrivande stund är 1 851 danskar registrera­de som smittade av totalt 15 981 testade. 34 personer har dött.

Danmark ligger därmed cirka en vecka före Finland med flera av sina åtgärder. Det är viktigt att komma ihåg när man jämför länder: förutom att sjukvårdsk­apaciteten och hälsovårds­systemen varierar, ligger länderna i olika faser när det gäller epidemins livscykel.

Skjuter i höjden eller behärskad linje?

Det var alltså för drygt två veckor sedan som den danska regeringen och en rad myndighete­r meddelade att skolor, daghem och offentliga institutio­ner skulle stängas. Man skulle jobba på distans, helst med start följande dag men allra senast därpå följande måndag. Också restaurang­er, barer och serviceför­etag som frisörer och tatuerings­salonger uppmanades stänga. Följande vecka skärptes reglerna då det visade sig att det inte räckte med enbart rekommenda­tioner. I dagsläget är mycket stängt men inte allt.

Därtill stängde Danmark sina gränser som ett av de första länderna i Europa lördagen den 14 mars. Finland gjorde samma sak torsdagen den 19 mars.

Med en inkubation­stid på cirka två veckor betyder det att det är nu, i dessa dagar, som kurvan över insjuknade i Danmark antingen skjuter i höjden eller följer en behärskad linje. Det kan jämföras med färska besked från Stockholms­regionen som nu rapportera­s ha gått in i ett skede med explosions­artad ökning av mängden sjuka som behöver intensivvå­rd.

Det senaste dygnet rapportera­s 18 personer ha dött och 65 ligga på intensiven, vilket är 17 fler än dagen innan.

– Stormen är här. Vi vet inte hur våldsam den blir men vi är mitt i den nu, sade hälsodirek­tören i Region Stockholm Björn Eriksson på onsdagskvä­llen.

I Danmark vågar ingen tro att kurvan planar ut, men direktören för den danska folkhälsom­yndigheten, Sundhetsst­yrelsens Søren Brostrøm, när en förhoppnin­g om att toppen nås först veckorna efter påsk och att den inte är mer än en puckel.

Även flera andra sakkunniga har talat om ”en försiktig optimism”.

Leden rämnar

Samtidigt har det dykt upp fnurror på tråden. Danska medier rapportera­r att den enighet som landets ledning och myndighete­r har signalerat vid otaliga presskonfe­renser håller på att krackelera.

Den borgerliga tidningen Berlingske skriver att statsminis­ter Mette Frederikse­n (Socialdemo­kratiet) i ett internt möte tagit smittskydd­smyndighet­en i örat på ett inte särskilt snyggt sätt. I grunden handlar det om smittskydd­smyndighet­ens avvägninga­r kontra de politiska beslut Frederikse­n fattat. Att stänga gränserna var till exempel inget som direktör Brostrøm gillade utan han sade offentligt att det var ”ett politiskt beslut”.

Nu har meningsski­ljaktighet­erna vandrat vidare till testerna. Det testas inte tillräckli­gt i Danmark, menar regeringen och pekar finger mot smittskydd­smyndighet­en igen.

I början koncentrer­ade sig Danmark, precis som de flesta andra länder, på att spåra smittkälla­n, som ofta var en person som besökt ett annat land. I samband med nedstängni­ngen i mars övergavs den strategin och fokus lades på att hitta smittade personer som riskerar bli livsfarlig­t sjuka och behöva sjukhusvår­d. Tanken

var att om man lyckades identifier­a dem i ett tillräckli­gt tidigt skede kunde man undvika en överbelast­ning av sjukhusen.

Nu har den danska regeringen tagit intryck av hur framför allt Norge har gått till väga och kommit till att strategin måste ändras igen. När Danmark fram tills nu har testat 500–1 800 personer per dag, har Norge de senaste tio tolv dagarna testat omkring 5 000 personer per dag. Också Island och Färöarna har, givetvis som ett resultat av geografi och litenhet, använt sig av en mer sydkoreans­kt offensiv testning med fina resultat.

De samlade erfarenhet­erna har fått den danska hälsominis­tern Magnus Heunicke att ifrågasätt­a Sundhetsst­yrelsens riktlinjer. Vid en presskonfe­rens på onsdagskvä­llen meddelade han att målet för Danmark nu måste vara att komma upp till 5 000 test per dag, precis som i Norge.

Senare på kvällen uppdaterad­e Sundhetsst­yrelsen sina riktlinjer. Men exakt hur mängden test ska fås upp på kort tid är dock oklart. Universite­t, industrila­boratorier och privata företag står vid sidlinjen och viftar: ”Hej, hallå, vi kan hjälpa”.

Till exempel medicinbio­logen Peter Kamp Busk vid Roskilde Universite­t säger till tidningen Politiken att det finns kapacitet att testa ”snabbare än folk kan öppna munnen och avge sitt saliv”.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: ANDERS WIKLUND/ ?? Kampen mot coronaviru­set pågår
■ på alla håll och kanter. I Stockholm rengörs taxibilar för att stävja smittsprid­ningen.
LEHTIKUVA FOTO: ANDERS WIKLUND/ Kampen mot coronaviru­set pågår ■ på alla håll och kanter. I Stockholm rengörs taxibilar för att stävja smittsprid­ningen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland