Hufvudstadsbladet

Regeringen evakuerar resenärer

Utrikesmin­istern informerad­e på torsdagen om regeringen­s åtgärder för att få hem finländska medborgare som befinner sig utomlands.

- CATARIINA SALO/SPT

De första evakuering­sflygen till Finland väntas landa på Helsingfor­sVanda flygplats på fredag. Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) säger att regeringen gör sitt bästa för att få hem de resenärer vars flyg blivit inställda eller som på annat sätt sitter i knipa utomlands.

– Vårt huvudbudsk­ap är att det finns en del kommersiel­la flyg som man kan använda sig av, och det är att föredra.

På flera ställen är ändå de kommersiel­la flygen inställda eller framflytta­de till hösten. Regeringen samarbetar med flygbolage­t Finnair för att få hem de personer som påverkas av detta.

Haavisto säger att det kostar att komma hem med dessa extrainsat­ta flyg, men staten sticker till pengar så att biljettpri­serna blir resonabla. Flygen tvingas flyga tomma den ena vägen och det påverkar flygpriser­na.

Enligt det beslut regeringen fattade den 24 mars, kan staten använda fyra miljoner euro till flygarrang­emangen.

Utrikesmin­istern säger att av de cirka 40 000 finländare som för tillfället befinner sig utomlands är cirka 20 000 resenärer. Resten är bosatta utomlands. De finländare som är trygga utomlands och har möjlighet att vid behov få hälsovård ska inte panikartat ta sig tillbaka till fosterland­et, låter budet.

Regeringen väntar sig att ”några tusen” finländare ännu kommer att återvända hem.

– Om det finns någon som ännu inte gjort en reseanmäla­n till Utrikesmin­isteriet är det nu sista chansen. Enligt anmälninga­rna försöker vi ordna evakuering­sflygen.

Mer informatio­n om evakuering­sflygen och möjlighet att köpa biljett finns på Finnairs webbplats.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) säger att man väntar sig att några
■ tusen resenärer återvänder till Finland.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) säger att man väntar sig att några ■ tusen resenärer återvänder till Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland