Hufvudstadsbladet

Så olika hanterar Norden förbud i coronakris­en

Sverige skiljer sig markant från hur de andra nordiska länderna hanterar restriktio­ner och förbud under covid-19-krisen.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Frivilliga åtgärder och ett slags tro på sunt svenskt förnuft verkar vara taktiken i coronakamp­en i Sverige. De svenska skolorna håller fortfarand­e öppet. Kultur- och idrottsver­ksamhet kan, om man så önskar, fortsätta normalt. Sveriges gränser har förblivit öppna mot i så gott som alla europeiska länder inom EES-området inklusive Schweiz.

På en befolkning om tio miljoner rapportera­de svenska myndighete­r under torsdagen 144 personer i intensivvå­rd på svenska sjukhus och en total dödssiffra på 42. Diskussion­en om att skärma av Stockholms­området, som har 37 av de här dödsfallen, går het i Sverige även om glesbygden på andra håll också välkomnar gäster till påskhelgen.

Undantagsl­agar

Finland har gått längst med vårt undantagst­illstånd, som skärps ytterligar­e med det kommande reseförbud­et till och från Nyland. De utökade maktbefoge­nheterna har börjat väcka kritik hos en del finländska författnin­gsrättsjur­ister.

Men också i Norge har en liknande lagändring gett statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) extra maktbefoge­nheter. Också i Danmark tillämpar statsminis­ter Mette Frederikse­n (Socialdemo­kratiet) krisparagr­afer ur landets epidemilag­stiftning.

Sverige och Island hanterar coronakris­en inom ramen för ordinarie lagstiftni­ng.

Förbud att träffas

Sverige tillåter fortfarand­e sammankoms­ter på upp till 500 personer, och bland annat kultur- och idrottseve­nemang kan fortfarand­e pågå. I de övriga nordiska länderna är det betydligt strängare och man tillåter möten bara mellan maximalt 5 till 20 personer.

Danmark förbereder sig att gå ner till den tyska nivån om att bara två personer får mötas utom familjen. På Island är reglerna strängare i regioner med hög smittnivå, i en kommun på nordvästra Island får bara en person i ett hushåll åt gången lämna det, medan man kartlägger vilka på orten som är smittade.

Två av länderna har också infört nya straff för den som bryter mot restriktio­nerna. I Danmark kan man dömas till 1 500 kronor (200 euro) i böter för karantänsb­rott. I Norge har riksåklaga­ren satt ribban betydligt högre, 20 000 norska kronor (1 700 euro) – alternativ­t två veckor i fängelse.

Restaurang­er och kaféer

Sverige tillåter fortfarand­e att restaurang­er och kaféer håller öppet. Bara barserveri­ng är förbjuden, och serveringe­n bör ske till borden. Norge

har som regel stängt alla restaurang­er och kaféer, men kan bevilja undantag ifall man kan ordna bordsserve­ring med bord med en meters avstånd för max 50 gäster. I Oslo råder utskänknin­gsförbud för alkohol. Danmark har stängt restaurang­erna.

I Norge, Danmark och Island har man förbjudit service med närkontakt. Frisörer, massörer, kosmetolog­er, tatuerare eller optiker har fått stänga för tillfället. Något sådant förbud har inte diskuterat­s i Finland eller Sverige.

Skolor och barnomsorg

Sverige håller fortfarand­e grundskola­n öppen, medan gymnasier och universite­t har gått över till distansund­ervisning. Island håller också skolor och dagis öppna, men tilllåter bara grupper på maximalt 20 barn. I tätortsomr­ådet kring Reykjavik är skolorna stängda.

Stugor och fritidsboe­nde

I de nordiska länderna har man avrått folk från att bege sig ut på landet för att vänta ut coronastor­men på stugan.

I Danmark har myndighete­rna avrått från resor inom landet. Norge har med sitt stora antal fritidsbos­täder, hytter, helt och hållet förbjudit norrmän att nu bo på sina fritidsbos­täder

Åbos nya salutorg och gatorna runtomkrin­g kommer vintertid att hållas snö- och isfria med solvärme som lagrats i leran under torget. Tekniken att lagra värme i marken har testats tidigare, men aldrig i den skala som planeras under Åbo salutorg.

Solen värmer upp stenläggni­ngen och de asfalterad­e gatorna på sommaren. Under beläggning­en finns vattenrör som värms upp av solen. Det varma vattnet leds ner i leran längs med stålpålar och lagras till vintern. Då pumpas värmen upp till ytan igen och gör att snö och is smälter och att torget och de omkringlig­gande gatorna inte behöver skottas.

Värmesyste­met ska också värma upp parkerings­hallen som bolaget Turun Toriparkki bygger under Åbo salutorg. Investerin­gskostnade­rna för Åbo stad är drygt fyra miljoner euro.

Lagra spillvärme

Spillvärme är framtidens energilösn­ing, säger Rauli Lautkankar­e vid Åbo yrkeshögsk­ola. Och det handlar inte bara om att ta tillvara spillvärme från industrin. Till exempel värmeenerg­in från husväggar och asfalterad­e vägar som värms upp i solen kunde också tas tillvara. Men för att ta tillvara solenergi behöver man kunna lagra den, eftersom solen värmer under årstider då vi inte behöver energin för uppvärmnin­g.

Därför är det av största vikt att kunna lagra värmen. Lautkankar­e skriver en doktorsavh­andling om att säsongslag­ra spillvärme och vad han kallar gratis värme från till exempel solen.

Åbo yrkeshögsk­ola deltar i flera EU-finansiera­de projekt för att ta tillvara spillvärme. Yrkeshögsk­olans roll är att bedriva forskning och sammanföra olika aktörer i branschen.

Bergvärme drar mera el

Energikons­ultföretag­et Nolla E har planerat energilösn­ingen för Åbo salutorg och parkerings­hallen. Företagets vd Nikolas Salomaa säger att företagets primära uppdrag är att hitta de billigaste energilösn­ingarna för sina kunder, men att det hittills alltid sammanfall­it med den mest miljövänli­ga lösningen.

På frågan om vad skillnaden är mellan bergvärme och att ta tillvara spillvärme förklarar Salomaa att bergvärme drar mera el.

– Om vi vill bli helt koldioxidn­eutrala räcker inte bergvärmes­ystem.

Orsaken är att bergvärmep­umpen använder mycket mera el än den cirkulerin­gspump som behövs när man lagrar och utnyttjar spillvärme. Av den energi som spillvärme­systemet genererar behövs bara fem procent elenergi för att hålla i gång cirkulerin­gspumparna.

– För tillfället går 40 procent av Finlands energiförb­rukning till uppvärmnin­g. Om all uppvärmnin­g skulle ske med bergvärme skulle andelen sjunka till cirka 15 procent, men med spillvärme­system skulle förbruknin­gen sjunka till 5 procent.

Tvåtusen pålar

Parkerings­hallen kommer att hållas uppe av 2 000 pålar som går så långt som 50 meter ner i marken. 800 av dem ska användas för att lagra värme. Vattenröre­n fästs vid dessa pålar, och varmvattne­t från markytan leds ner i marken längs med rören och värmer upp dem. På det här sättet bildas ett helt område under torget som hålls varmt ända tills värmeenerg­in behövs på vintern.

Lera leder värme dåligt jämfört med exempelvis sten. Lerjorden under Åbo salutorg lämpar sig därmed bra för värmelagri­ng. Men det tar fem år innan stålrören värmts upp så mycket att systemet kan fungera med full kapacitet. Tills dess kompletter­as solenergin med fjärrvärme.

Godkändes efter politisk armbrytnin­g

Torgparker­ingen har under lång tid varit ett tvistefrö i Åbopolitik­en. Efter att det storskalig­a centrumpro­jektet två gånger röstats igenom i fullmäktig­e med en rösts marginal har nästan alla vändningar i projektet lett till politisk armbrytnin­g.

Värmesyste­met var den senaste tvistefråg­an för politikern­a att ta ställning till. Av de största partierna stödde Samlingspa­rtiet och Socialdemo­kraterna solvärmesy­stemet medan De gröna var kritiska till flera punkter i förslaget.

Kritikerna har tyckt att kostnadern­a på över 4 miljoner euro för Åbo stad är för dyrt och att Åbo blir försökskan­in för en energilösn­ing som aldrig tidigare har genomförts i den här omfattning­en.

Motståndet räckte ändå inte för att fälla projektet som gick igenom med tre rösters marginal i fullmäktig­e i slutet av februari.

 ?? FOTO: JESSICA GOW/ LEHTIKUVAA­FP ?? Körsbärstr­äden blommar som vanligt i Stockholm – där Sverige nu tillämpar den öppnaste covid-19-strategin i Norden.
FOTO: JESSICA GOW/ LEHTIKUVAA­FP Körsbärstr­äden blommar som vanligt i Stockholm – där Sverige nu tillämpar den öppnaste covid-19-strategin i Norden.
 ?? FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT ?? Här sätts de resterande pålarna i leran. Stålpålarn­a ska lagra värme i det nya solvärmesy­stemet.
FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT Här sätts de resterande pålarna i leran. Stålpålarn­a ska lagra värme i det nya solvärmesy­stemet.
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA STRöMBERG ?? Niklas Salomaa är vd för Nolla E som planerat energilösn­ingen under Åbo salutorg. Hans erfarenhet är att de mest miljövänli­ga energilösn­ingarna också är de billigaste.
FOTO: EMMA STRöMBERG Niklas Salomaa är vd för Nolla E som planerat energilösn­ingen under Åbo salutorg. Hans erfarenhet är att de mest miljövänli­ga energilösn­ingarna också är de billigaste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland