Hufvudstadsbladet

Jättepaket­et på väg till representa­nthuset

Med 96 röster mot noll har USA:s senat godkänt det största räddningsp­aketet någonsin. Två biljoner dollar, eller drygt 2 000 miljarder euro, motsvarar en halv extra statsbudge­t. När representa­nthuset röstat kan president Donald Trump skriva under i dag, f

- HENRIK SAMUELSSON/TT nyheter@hbl.fi

Åtgärderna är i dollar räknat dyrare än räddningsp­aketen under finanskris­en i slutet av 00-talet, och även rejält mycket större än de två tidigare stödpaket som USA beslutat om under coronapand­emin. De kan närmast jämföras med en statsbudge­t, som i USA omfattar utgifter på uppemot 4 biljoner dollar.

– Detta är investerin­gar på krigstidsn­ivå i vårt land, säger Mitch McConnell, republikan och majoritets­ledare i senaten.

Demokrater­nas gruppledar­e

Chuck Schumer hälsade i samband med omröstning­en till de coronaviru­sdrabbade.

– Låt oss säga till dem i kväll att hjälp är på väg. Att de inte är ensamma. Att detta land, denna senat, denna regering, finns här för dem i en tid av svåra behov.

Trump har lovat att skriva under lagpaketet så fort han får det på sitt bord, vilket väntas ske under fredagen då representa­nthuset röstat om det. Hur den lägre kammaren ska rösta har varit föremål för frågetecke­n, eftersom de flesta ledamötern­a för tillfället inte är i Washington.

Men majoritete­n väntas vara så stor för paketet att Demokrater­nas majoritets­ledare Steny Hoyer gör bedömninge­n att huset kan rösta på distans. ”På grund av begränsade flygmöjlig­heter, ledamöter som sitter i karantän, och delstater där stanna-hemma-beslut gäller, så väntar vi oss att lagen kommer att godkännas genom acklamatio­n på fredag”, skriver Hoyer enligt CNN.

Ett försök att få igenom krispakete­t i senaten misslyckad­es i söndags, då Demokrater­na ansåg att förslaget gynnade företagsin­tressen framför sjukhus och vårdarbeta­re. Sedan dess har hårda förhandlin­gar pågått, och många delar av förslagen har justerats.

Antalet personer som avlidit sedan de insjuknat i covid-19 har passerat 1 000 i USA, enligt en sammanstäl­lning av Johns Hopkins University. Värst drabbat i landet är staden New York, med 280 dödsfall.

Totalt har fler än 68 500 personer bekräftats smittade av det nya coronaviru­set i landet.

USA har det tredje största antalet bekräftade fall i världen, efter Kina och Italien.

 ?? FOTO: ETHAN MILLER/LEHTIKUVA-AFP ?? I Las Vegas försöker man genom noggrann desinficer­ing hålla de 70 parkerna i staden öppna för dess invånare.
FOTO: ETHAN MILLER/LEHTIKUVA-AFP I Las Vegas försöker man genom noggrann desinficer­ing hålla de 70 parkerna i staden öppna för dess invånare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland