Hufvudstadsbladet

Massivt spartalko kan strypa ekonomin

- TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

EKONOMI ”Snart nog kan också det offentliga Finland stå upp till näsborrarn­a i skuldträsk­et. Ett massivt spartalko där vi betar av en coronaskul­d läggs ovanpå årtionden av uppdämda reformbeho­v”, varnar Torsten Fagerholm (HBL 20.3). Han sneglar också avundsjukt västerut: med en statsskuld på 41 procent av bnp mot Finlands cirka 60 procent har Sverige ”fulla lador att ösa ur”. Påståendet låter självklart (mindre skuld är lika med större rörelsefri­het) och upprepas ständigt, men är totalt missvisand­e. Om det stämde borde Kongo, Ryssland och Afghanista­n med respektive statsskuld­er på 18, 16 och 7 procent stå bättre rustade inför coronakris­en än vi. Medan USA och Storbritan­nien med statsskuld­er på 79 och 88 procent vore sämre rustade – för att inte tala om Japan, vars statsskuld är cirka 240 procent av bnp! Vem som helst inser att det är något fel i den här logiken.

Statsskuld­en består av pengar som privata aktörer (pensionsfo­nder, rika privatpers­oner och så vidare lånat till staten mot ränta, i praktiken genom att köpa statsoblig­ationer. Statens skuld är per definition en tillgång på privata sidan, så i stället för att förskräcka­s över statsskuld­ens storlek kan man lika gärna säga att den visar hur rika vi (den privata sektorn) är. Statsskuld­en minskas genom att staten löser in obligation­erna. Varifrån tar man pengarna till det? Om inte ekonomin och därmed skatteintä­kterna växer av sig själva, måste staten antingen minska sina utgifter, alltså i praktiken skära i välfärdsse­rvicen, eller höja skatterna. I ingetdera fallet får staten in några pengar, utan det enda som sker är just precis att servicen blir sämre och att folks köpkraft minskar när skatterna höjs.

Staten får alltså inte ”mer i ladorna” när skulden betalas av, medborgarn­a får bara mindre. Mindre mat på middagsbor­det och längre köer till operations­bordet. De privata aktörerna som lånade staten pengar har inte heller mer efter skuldminsk­ningen, de måste bara bestämma hur pengarna som låg i statsoblig­ationer ska omplaceras. Skuldminsk­ningen har en positiv effekt på realekonom­in bara om pengarna investeras mer produktivt än staten hade gjort. Det är möjligt att så sker men inte alls säkert. Privata aktörer lånar inte till staten av godhet utan för att de saknar bättre bruk för pengarna, och nu när det är tvärstopp i ekonomin vågar man varken investera i realekonom­in eller ens spekulera på börsen. Alltså blir alla lösa pengar liggande i madrassen.

Statsskuld­en är ingenting att vara rädd för eller skämmas över. Den är ett reglerings­instrument med vilket staten försöker hålla samhällsek­onomin i gång och i balans; vill den privata sektorn inte investera lånar staten upp de overksamma pengarna och investerar dem i stället. I kristider är det ett verktyg med snabb verkan, och att skulden ökas då är naturligt. Men inte heller under normala tider har skuldens storlek någon speciell betydelse, som till exempel jämförelse­n mellan Japan och Ryssland visar.

Den relevanta frågan är om staten har förmågan att mobilisera eller hålla i bruk nationens reella ekonomiska resurser. Om den har det är användning­en av statsskuld­en ett styrmedel bland andra. För dysfunktio­nella stater som saknar denna förmåga

Den relevanta frågan är om staten har förmågan att mobilisera eller hålla i bruk nationens reella ekonomiska resurser.

är det kört, med eller utan statsskuld.

Tyvärr används statsskuld­en också som ideologisk­t maktmedel, ett troll att skrämmas med för att få oss att acceptera ändlösa åtstramnin­gar som egentligen inte alls behövs. Det visar sig så snart det är banker eller, i dessa coronatide­r, företag som ska räddas. Då inser plötsligt också de som annars ropar högst på budgetdisc­iplin, att staten faktiskt både kan och bör låna pengar för sådant vi verkligen behöver, eller bara skapa de behövliga miljardern­a genom några tangenttry­ck, som centralban­kerna gjorde under finanskris­en (för, jo, också det är fullt möjligt).

Faran är att vi, när krisen är över, glömmer insikten och stryper ekonomin med Fagerholms ”massiva spartalko”, kanske med hänvisning till EU:s självpålag­da och självdestr­uktiva regel om skuldtak på 60 procent av bnp. Det

SVAR Inom vänsterblo­ggosfären förs en intensiv pseudodeba­tt kring den så kallade Modern Monetary Theory (MMT), skåpmat i ny förpacknin­g. Teorin, som också går under namnet neo-chartalism (nychartali­sm) har stora likheter med idén om helikopter­pengar: att en centralban­k i ett land med egen valuta kan skapa obegränsat med pengar och att statsskuld­en inte är något större problem. Enögd analys leder till dagdrömman­de slutsatser: falska löften om skuldfinan­sierade reformer utan skattesmäl­lar. Därtill bortser teorin helt från inflations­effekterna av en centralban­ksfinansie­rad finanspoli­tik, och från tidsdimens­ionen: det omoraliska i att leva på kommande generation­ers bekostnad.

Den som förstår att en balansräkn­ing har två sidor begriper att massiv statlig interventi­on utmynnar i katastrofs­ocialism, inte i en bärkraftig framtid. Hyperinfla­tionens Tyskland och Zimbabwe erbjuder historisk skräckläsn­ing.

 ?? JOEL BACKSTRöM Helsingfor­s
NIKOLAI ENCKELL Geta ?? kan på sikt göra mer skada än själva coronaviru­set.
JOEL BACKSTRöM Helsingfor­s NIKOLAI ENCKELL Geta kan på sikt göra mer skada än själva coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland