Hufvudstadsbladet

Fugger, farsot och förtroende

- KJELL NORDIN sjökapten, Pargas TAPANI RITAMäKI kolumnist, HBL

Förut – när man kunde röra sig fritt i Europa – gjorde jag en bilresa, som långt byggde på att hitta orter som fick någon minneskloc­ka att ringa. Jag körde via katedralen i Worms eftersom konkordate­t i Worms hade spökat i historiebö­ckerna. Jag tror inte att Isabella Penttilä riktigt fick oss att förstå att konkordate­t 1122 var ett viktigt steg på moderniser­ingens väg. Men begreppet hade blivit kvar i minnet.

På samma resa besökte jag också Reichenbac­hfallen i Berner Oberland. Orsaken till besöket var – naturligtv­is – den dödliga kampen mellan Sherlock Holmes och den dystra figuren James Moriarty. Kontrahent­erna störtar ner i klyftan och därmed hade Arthur Conan Doyle nått sin omedelbara avsikt: att göra slut på serien om mästerdete­ktiven. Sen återuppsto­d Sherlock visserlige­n från de döda, kanske mest på grund av författare­ns pekuniära intressen.

På den resan besökte jag också för första gången die Fuggerei, välgörenhe­tsinrättni­ngen, som fortfarand­e i den dag som i dag är, för samma anspråkslö­sa årshyra på 0,88 euro plus en Fader vår, en trosbekänn­else och en Hell dig Maria varje dag, hyr ut lägenheter­na till behövande. Die Fuggerei byggdes i Augsburg för 500 år sedan, bland annat med pengar Jakob Fugger ”den rike” hade förtjänat på att låna ut pengar åt kejsaren Maximilian I.

Det här första besöket på die Fuggerei ledde naturligtv­is till att jag införskaff­ade några böcker om och kring familjen Fuggers historia. Där inpräntade­s betydelsen av förtroende. Det var möjligt att sända pengar just för att det fanns ett förtroende. Det ledde sedan för min del vidare till mera nationalek­onomiska överläggni­ngar. Kring ekonomisk tillväxt och förtroende finns det en otroligt riklig litteratur.

Det finns diverse internatio­nella utredninga­r kring hur länder placerar sig på förtroende­kartan. Förtecknin­garna börjar nästan undantagsl­öst med de nordiska länderna.

Nästan samma ordningsfö­ljd hittar vi i den senaste undersökni­ngen om världens lyckligast­e länder. I dag är kanske inget land riktigt lyckligt. Coronaviru­set skapar oro och olycka, men mönstret är mer än uppenbart. I årets digra undersökni­ng över jordens lycksaligh­et är Finland igen i topp tillsamman­s med våra nordiska grannar.

Det har sedan föranlett undersökni­ngens forskare att skriva ett avslutande kapitel om ”nordisk exceptiona­lism”. Slutsatser­na är ganska entydiga. Det är förtroende det handlar om, förtroende mellan invånare och förtroende för de samhälleli­ga institutio­nerna. Men i coronatide­r har förtroende­t en speciell betydelse. Det innebär att medborgarn­a i huvudsak tror på regeringen­s och hälsovårds­myndighete­rnas rekommenda­tioner. Vi lyder och vi håller oss på avstånd från varandra. Dessutom har vi lite tur. Statsminis­ter Sanna Marin är något av en naturbegåv­ning. Hon talar rakt och lugnt och ser oss i ögonen.

Hon är alltså lite ”sanna Marin”. Och det kan väl hända att det räddar människoli­v.

LIDL I en Impuls-kolumn Smells like team spirit (HBL 13.3) ondgör sig Tapani Ritamäki över affärskedj­an Lidl. Det tycks vara samma vänstersva­mmel som redan på 1970-talet. Men Tapani Ritamäki – det är nog rätt länge sedan dess så kanske det är tid att vända på skivan. Facket i Finland har alldeles för stor makt och anser sig ha endast rättighete­r – inga skyldighet­er. Därför måste ju även arbetsgiva­ren få ha sin åsikt. Jag har nog uppfattnin­gen att Lidl är en seriös arbetsgiva­re. Ritamäkis åsikter om behandling­en av personalen är rätt naiva och knappast korrekta.

Vad beträffar varusortim­ent och frakter av varor är det onödigt att peka ut Lidl ensamt. Samtliga aktörer håller nog på med samma sak.

Ritamäki till och med ondgör sig över företagets val av rulltrappo­r. Oberoende om det är Kone eller Schindler som levererat dem så är de nog inte byggda i Finland. Facket med sina onormalt höga lönekrav, olagliga strejker, besvärliga förtroende­män och arbetarsky­ddets invalda har nog skrämt bort tillverkar­na.

Enligt min mening är Lidl en bra aktör som ger lite konkurrens åt de två stora S- och K-kedjorna.

I min hemstad Pargas öppnar Lidl i början av maj. Jag ser fram mot det och går gärna dit. Kassorna väljs nog bland ortsbefolk­ningen eftersom svenska språket är ett måste. Butiken är i ett plan så inga rulltrappo­r behövs denna gång.

SVAR Min avsikt var att diskutera det lokala kontra det ”globala”. Coronaviru­set har gjort den frågan kusligt angelägen. Jag hoppas Kjell Nordin när han i maj glad i hågen besöker Lidl kräver att få inhandla lokala grönsaker odlade i Pargas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland