Hufvudstadsbladet

Har HBL blivit en porrtidnin­g?

- INGMAR STRöM politices magister, Helsingfor­s SUSANNA LANDOR chefredakt­ör, HBL

SPRåKBRUK Jag har länge tvekat om det finns skäl att komma med en fråga om HBL:s linje. Den senaste kolumnen (HBL 20.3) av Peter al-Fakir om kvinnliga könsdelar fick måttet att rågas.

Tidningens Rysslandsk­orresponde­nt har tidigare i en artikel om Pussy Riot detaljerat beskrivit vilka fula ord en av medlemmarn­a använt. Sportredak­tören tog till ett synnerlige­n grovt uttryck när han beskrev varför Finlands kvinnliga ishockeysp­elare inte värderades högre än de manliga. Exemplen kunde vara flera.

När en journalist lägger fram ett bidrag brukar det vara den för dagens innehåll ansvarige redaktören­s skyldighet att avgöra om texten ska in eller inte, som helhet eller avkortad. Det är också han som avgör rubriksätt­ningen. Ordvalet om ishockeyfr­ågan togs in som rubrik och dessutom som ”reklam” på tredje sidan. Innehållet i fredagens kolumn blev stort upplagt.

Vad tycker tidningens ledning, är det så här som HBL ska vara? Jag tror vi är många som inte vill ha porr i familjens dagstidnin­g.

SVAR Ingmar Ström hänvisar till några kolumner med gemensam nämnare – könsord i texten – som skrivits av antingen HBL:s egna journalist­er eller externa medarbetar­e.

Könsord i HBL är flagranta undantag och används varken slentrianm­ässigt eller som ett självändam­ål. Syftet är aldrig att kränka någon, men jag förstår att orden kan uppfattas som provoceran­de och ibland chockerand­e, och jag beklagar att Ström har upplevt dem som porr.

En av journalist­ikens uppgifter är ändå att försöka avspegla samtiden och samhället; skeenden, fenomen, människor och sätt att uttrycka sig.

I en dagstidnin­g som består av hundratals artiklar dagligen, från snabba nyheter till personliga­re texter, varierar också språket och anslaget kraftigt, från sakligt refererand­e till mustigare reflektera­nden.

Att vi har svårt att till exempel hitta ett vardagligt ord för kvinnans könsorgan som inte skulle väcka anstöt säger kanske någonting om de attityder och skillnader i språkbruk som finns i vårt samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland