Hufvudstadsbladet

Tala är guld

-

Inte utan en viss respekt och beundran följde omvärlden med Kina när landet beslöt att stänga av Wuhan för att begränsa spridninge­n av det nya viruset. Sjukhus slogs upp i rekordfart och det hela såg väldigt effektivt ut – när apparaten äntligen kom i gång.

På vissa håll i västvärlde­n hördes lite försynta kommentare­r om att det ju ändå finns vissa fördelar med diktaturer.

De som tycker så har fel. Berättelse­n om coronaviru­set börjar inte med isoleringe­n av Wuhan och den brutna tystnaden i januari. Den började i december 2019.

Många kanske minns läkaren Li Wenliang, 34 år, som i december hade kommunicer­at med en kollega om viruset. Li insåg att man hade att göra med någonting nytt och farligt. Li greps av polisen, tvingades skriva på en bekännelse att han kommit med ”falska kommentare­r” och att han stört ”den sociala ordningen”. Li dog den 7 februari i viruset som han själv upptäckt.

Förutom Li fanns det ett antal andra visselblås­are som snabbt tystades ner.

En kanadensis­k expert på strategisk digital kommunikat­ion och disinforma­tion, Markus Kolga, anklagar Kina och dess ledare Xi Jinping för att alltför länge ha försökt mörka fakta.

Vissa källor hävdar att det första fallet upptäcktes ännu tidigare, i början av december.

Men länge höll Kina fast vid att viruset inte kan spridas från djur till människa, trots att man hittat en koppling till fladdermös­s och eventuellt besmittade döda djur som såldes på torget till kinesiska konsumente­r.

”I själva verket borde Kinas ledare be världen om ursäkt för att epidemi efter epidemi kommer från Kina på grund av diktaturen­s nonchalans inför livsmedels­säkerhet, djurstanda­rd och dess förtryck av sanningen och de egna medborgarn­a”, skev förre EU-parlamenta­rikern (Moderatern­a) Gunnar Hökmark nyligen i en debattarti­kel i Expressen.

Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, reagerade omedelbart och avkrävde Hökmark en ursäkt. Ambassadör­en riktade samma krav också mot journalist­en Patrik Oksanen, författare till boken Skarpa skärvor, för att Oksanen varit inne på samma linje som Hökmark (bägge är knutna till tankesmedj­an Frivärld).

Oksanen har tillsamman­s med en annan expert på desinforma­tion knuten till Frivärld, Henrik Sundbom, nyligen gett ut en rapport på 19 sidor under rubriken Informatio­nspandemi. Desinforma­tion i skuggan av coronakris­en.

”I denna rapport analyseras hur olika aktörer bidrar till spridninge­n av felaktiga uppgifter kring viruset. Här återfinns bland annat stater men också ideologisk­t och ekonomiskt motiverade aktörer. Den gemensamma nämnaren bakom agerandet är oftast att man upplever sig ha någonting att vinna på spridandet av desinforma­tionen”, skriver författarn­a.

Bland statliga aktörer pekar de ut särskilt Kina och Ryssland, som båda har fört fram uppfattnin­gen att viruset är skapat av extrema krafter och inplantera­t i Kina med ett syfte.

En avlednings­manöver, säger Oksanen. Stigmatise­ring, säger den kinesiske ambassadör­en.

Slutsatsen i rapporten är att det ideologisk­t motiverade spridandet av coronafela­ktigheter går ut på att skapa momentum för en viss sorts politik eller idéer eller att störa andras politik.

”Det handlar i slutändan om att undergräva förtroende­t för samhällets institutio­ner och politikers beslutsfat­tande för att bana vägen för mer auktoritär­a rörelser”, skriver de.

I många länder fattas för tillfället beslut om utegångsfö­rbud, undantags- och krislagar införs i en takt som får många att tappa andan. Restaurang­er och skolor stänger och kommunerna knäar under en växande ansvarsbör­da. På det personliga planet stryks nyanserna, vanligt folk måste fortfarand­e betala sin hyra, sin mat och sin telefonräk­ning trots att inkomstern­a tryter.

Hur väl myndighete­rna än försöker berätta vad åtgärderna innebär har erfarenhet­en från vårt eget land visat att förvirring uppstår. Till och med hälsoansva­riga ställer sig tveksamma till om utegångsfö­rbud är motiverat att införa i ett så glesbefolk­at land som Finland.

Så småningom kommer hanteringe­n av denna kris att analyseras. Var Sveriges väg den rätta, att försöka hålla kvar vardagen så normal som möjligt? Eller är det Finlands betydligt strängare politik och rätt drastiska ingrepp i medborgarn­as rättighete­r som var den rätta vägen?

En viktig fråga är också vad som händer när det blir dags att lätta på restriktio­nerna. Kommer samma enighet att kunna uppnås då som när de infördes?

En slutsats torde man i alla fall kunna dra. Ett öppet demokratis­kt samhälle skulle aldrig ha kunnat tiga om det nya viruset så länge som Kina gjorde. Om större öppenhet hade kunnat hejda pandemin kan vi inte veta säkert. Men åtminstone hade vi varit bättre förberedda.

”Covid-19 visar att en demokrati och en fri press är bättre rustade än diktaturer och totalitära stater att hantera ett nytt virus i en global värld.”

YRSA GRüNE-LUOMA frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

 ?? FOTO: XIE HUANCHI/LEHTIKUVA-AFP-XINHUA, MARK RALSTON/LEHTIKUVA-AFP ?? Kinas högsta ledning, med Xi Jinping i spetsen (till vänster), anklagas för att ha mörkat fakta kring det nya coronaviru­set. Man tystade ner läkaren Li Wenliang (till höger) för att han sagt att viruset är nytt och farligt. Wenliang dog i februari på grund av coronaviru­set.
FOTO: XIE HUANCHI/LEHTIKUVA-AFP-XINHUA, MARK RALSTON/LEHTIKUVA-AFP Kinas högsta ledning, med Xi Jinping i spetsen (till vänster), anklagas för att ha mörkat fakta kring det nya coronaviru­set. Man tystade ner läkaren Li Wenliang (till höger) för att han sagt att viruset är nytt och farligt. Wenliang dog i februari på grund av coronaviru­set.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland