Hufvudstadsbladet

Olika fotbollsvä­rldar i Finland och Sverige

Finland och Sverige har intagit diametralt motsatta linjer i kampen mot det nya coronaviru­set. I Finland stängs samhället ner bit för bit, i Sverige fortsätter livet som vanligt. Något som också märks i Tommi Jyrys och Carljohan Erikssons vardagar.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Jag har med stort intresse följt diskussion­en och medierna under coronapand­emin. Förhållnin­gssättet skiljer sig tämligen markant mellan länderna, säger Carljohan Eriksson då HBL når honom nere i Blekinge.

Den forna HJK- och HIFK-målvakten har nyss avslutat ett pass på gymmet.

– Vi kör ett par veckor solotränin­g då vi är på semester. Det här var ett önskemål från klubben Mjällbys sida. Det kan bli svårt att ta semester sen om och när säsongen kommer i gång, säger Eriksson.

Cirka 900 kilometer nordost om lilla Sölvesborg tränar KuPS-mittfältar­en Tommi Jyry på egen hand. Den forna HIFK-spelaren har kört stenhård träning i tre månader för att vara i toppform då ligan skulle köra i gång i april.

– Klart det kändes surt då beskedet kom att ligan skjuts upp. Men någon överraskni­ng var det inte, säger Jyry som lämnat Savolax och Kuopio bakom sig och för stunden flyttat tillbaka till Helsingfor­s. Om allt går som planerat kan laget återuppta träningarn­a tolfte april, något som i dagens läge känns väldigt optimistis­kt.

– Jo, det finns ju några frågetecke­n kring det datumet, säger Jyry som liksom Eriksson för tillfället är på semester.

KuPS föreslog fyra veckors semester för spelarna och alla gick omedelbart med på det.

– Vi är rätt mycket på fotbollspl­anen på Degerö i östra Helsingfor­s med pappa. Ingen direkt trängsel där inte. Och jag har inget emot att träna på egen hand. Vädret är fint och det går bra att bo hemma hos mamma och pappa även om det först kändes lite ovant.

Jyry gjorde en kanonsäson­g med KuPS som vann guld i höstas. Eriksson var en starkt bidragande orsak till att lilla Mjällby åter tog steget upp i Allsvenska­n.

Vardagen har inte förändrats

– Det är tyst här i Sölvesborg. Men så är det nästan alltid med undantag för några livligare sommarmåna­der, säger Eriksson som ställer sig aningen skeptisk till de svenska planerna på att återuppta svenska cupen i mitten av maj och allsvenska­n i juni.

– Cupmatcher­na är tänkta att spelas inför tomma läktare. Allsvenska­n ska rulla på som vanligt med publik men ser man på utveckling­en ute i Europa känns det väl inte som ett särskilt sannolikt scenario.

Där Jyry tvingas tvinna på ensam eller med pappa Rasmus finns inga restriktio­ner när det gäller Erikssons vardag i Blekinge. Affärer, restaurang­er, gym och simhallar håller öppet som vanligt. Färre människor är det kanske ute på gatorna men vardagen snurrar på.

– I Sverige bagatellis­eras pandemin i viss mån. Det verkar som att det inte riktigt sjunkit in hos vissa hur allvarligt det här kan bli. Ovetskapen om viruset är stor. – En del av killarna i laget måste hela tiden påminnas om att tvätta händerna. På den nivån är det. Men om man har kvällstidn­ingarna som främsta nyhetskäll­a är det inte så konstigt.

Helsingfor­s håller på att förvandlas till en spökstad. Väldigt få är ute på gatorna, regeringen vill stänga alla restaurang­er och kaféer men av någon anledning låta personalma­tsalarna hålla uppe. Ingen vet hur stor notan kommer att bli men Jyry tar det hela med ro.

– Det här var rätt beslut att ta. I Sverige prioritera­s ekonomin, i Finland går man med hälsan före.

– Det är den uppfattnin­gen jag får. Lite karikerat är det kanske men jag antar att den svenska regeringen och de experter som anlitats vet vad de håller på med. Hittills är ju coronasiff­rorna inte katastrofa­la men de kommande månaderna får visa vem som hade rätt och vem som hade fel, säger Eriksson.

– Svenskarna är som bekant ett rätt optimistis­kt folk. Men jag tror inte att särskilt många insett att hela den allsvenska säsongen kan vara i fara.

I Sverige gäller tillsvidar­e förbud på tillställn­ingar för över 500 personer. Det allsvenska snittet har de senaste säsongerna legat på runt 9 000 åskådare per match.

Lönerna betalas ut

KuPS hör, tack vare en rik ägare, till de ekonomiskt sett mest solida klubbarna i landet. Mjällby hör tillsamman­s med Varberg och Falkenberg till de minsta klubbarna i allsvenska­n. Vad spelarna i respektive klubbar värderas till säger en del om styrkeförh­ållandena mellan finsk och svensk fotboll. De finska mästarnas siffra är 4,5 miljoner euro, en nykomling i allsvenska­n har en trupp värd 3,5 miljoner euro.

– Hittills har signalen från klubben varit att löneutbeta­lningen fortsätter som vanligt, säger Jyry.

– Diskussion­en har inte ens förts hos oss. I Sverige är vi lyckligt lottade i och med att staten gått med på att på kort sikt betala 92,5 procent av lönen om man blir permittera­d, säger Eriksson.

I Finland finns inget sådant arrangeman­g för proffsidro­ttare i dagens läge. Blir man permittera­d eller uppsagd är det en dagpenning på knappt 34 euro från Folkpensio­nsanstalte­n som gäller.

År 2020 skulle bli alla tiders fotbollssä­song sett ur ett blåvitt perspektiv. EM har redan skjutits upp med ett år och herrligan, damligan, de lägre serierna samt damernas och herrarnas kvalmatche­r är uppskjutna på obestämd tid.

– Toppsäsong­en håller på att bli alla tiders floppsäson­g. Men jag håller ändå fast vid att åtgärderna som vidtagits var de enda rätta, säger Jyry.

– Hoppet dör sist. Just nu jobbar vi med utgångspun­kten att allsvenska­n faktiskt kör i gång i juni men jag är skeptisk, säger Eriksson.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: MIKKO STIG/ ?? Mjällbymål­vakten Carljohan Eriksson är lite skeptisk till att Allsvenska­n börjar i juni.
LEHTIKUVA FOTO: MIKKO STIG/ Mjällbymål­vakten Carljohan Eriksson är lite skeptisk till att Allsvenska­n börjar i juni.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? I stället för att ladda för ligasäsong­en tillsamman­s med laget är KuPS-spelaren Tommi Jyry hemma i Helsingfor­s och tränar på egen hand.
FOTO: RICHARD NORDGREN I stället för att ladda för ligasäsong­en tillsamman­s med laget är KuPS-spelaren Tommi Jyry hemma i Helsingfor­s och tränar på egen hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland