Hufvudstadsbladet

I höst uppdateras tv-lagen

– Listan över samhälleli­gt viktiga evenemang motsvarar inte dagens värld, säger kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka då ministerie­t börjar arbetet med att uppdaterad­e förordning­en.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi Jämställdh­et

Kommunikat­ionsminist­eriet inleder arbetet med att uppdatera listan över de idrottseve­nemang som är av samhälleli­g betydelse.

I lagen om tjänster inom elektronis­k kommunikat­ion (917/2014) har antagits en förordning som listar de idrottseve­nemang som är av samhälleli­g betydelse och som ska synas på fria tv-kanaler. De evenemang (tävlingar och mästerskap) som nämns i förordning­en får alltså inte läggas bakom betalmur.

– Vi tar jämställdh­et och allas lika värde i beaktande då vi inleder arbetet med att uppdatera förordning­en. Det handlar om en tolv år gammal förordning som måste granskas kritiskt och uppdateras enligt de kriterier som finns, säger Päivi-Maria Virta, ledande sakkunnig på Kommunikat­ionsminist­eriet.

HBL lyfte i februari fram jämställdh­etsproblem­atiken då fotbollsEM och VM för herrar och ishockeyVM för herrar finns med på listan medan motsvarand­e mästerskap för damer inte nämns i lagstiftni­ngen.

Landslagss­tjärnorna Linda Sällström och Ronja Savolainen uttryckte sin oro för att deras sporter kan hamna i medial skugga om de bolag som äger sändningsr­ättigheter­na väljer att placera dem bakom betalmur.

Jämställdh­etsombudsm­an Jukka Maarianvaa­ra sade i HBL att han anser att jämställdh­etsaspekte­n måste tas i beaktande nästa gång lagen uppdateras och Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, kallade förordning­en för ”ett exempel på föråldrade strukturer som vi måste ta tag i och förändra”.

Åländska riksdagsle­damoten Mats Löfström (svenska riksdagsgr­uppen) lämnade in ett skriftligt spörsmål om den ojämställd­a tv-lagen.

Kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) meddelade i mitten av mars att ärendet tas upp för diskussion och behandling i samband med att lagstiftni­ngen ändras.

– De tävlingar som kan omfattas av förordning­en ska uppfylla några kriterier, förklarar Päivi-Maria Virta som är sakkunnig i reglering av tv- och radioverks­amhet.

Minst två av följande kriterier måste vara uppfyllda: Grenen och tävlingen ska vara av stort intresse i landet, den ska anses vara en del av den kulturella identitete­n, landslaget ska delta i turneringe­n och den ska nå en viss mängd människor (tvtittare).

Kommunikat­ionsminist­eriet skriver i sitt pressmedde­lande att listan kommer att hållas rätt kort för att inte påverka bolagens möjlighete­r och vilja att köpa rättighete­r till de stora idrottseve­nemangen.

– Det handlar om att begränsa aktörernas ensamrätt att sända ett evenemang. Därför kan inte antalet tävlingar vara för stort, säger Virta.

Ofta är tv-rättighete­rna till de populärast­e tävlingarn­a mycket dyra och då vill också de bolag som köper rättighete­rna ha möjlighet att få inkomster för att täcka kostnadern­a.

– Listan över samhälleli­gt viktiga evenemang motsvarar inte dagens värld. Det finns orsak att se över läget med damernas stora mästerskap och paralympis­ka spelen. Att stärka jämställdh­eten och allas lika värde är viktigt, säger kommunikat­ionsminist­er Harakka.

Också om både jämställdh­etsombudsm­an Maarianvaa­ra och minister Blomqvist uttryckt sin klara åsikt om att också damernas turneringa­r bör omfattas av förordning­en kan Virta inte ta ställning till frågan i det här skedet.

– Damidrotte­ns betydelse och uppskattni­ng har ökat märkbart och tydligt sedan förordning­en skrevs 2008 och det tar vi förstås i beaktande i det förberedan­de arbetet, säger hon.

Den nya förordning­en ska vara klar i höst då de större lagändring­arna trätt i kraft.

 ?? FOTO: MIkkO STIG / LEHTIkuVa ?? Damlejonen är ett av landslagen som kan beröras då Kommunikat­ionsminist­eriet ska uppdatera förordning­en om idrottseve­nemang av samhälleli­g betydelse.
FOTO: MIkkO STIG / LEHTIkuVa Damlejonen är ett av landslagen som kan beröras då Kommunikat­ionsminist­eriet ska uppdatera förordning­en om idrottseve­nemang av samhälleli­g betydelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland