Hufvudstadsbladet

Raiola+Haaland =sant

-

Karim Benzema börjar småningom bli lite till åren och den franska stjärnan blir knappast bättre och Luka Jovic har floppat totalt. För att lösa anfallspro­blemen för många år framöver har jätteklubb­en Real Madrid vänt blickarna mot Dortmunds norska tonårssens­ation Erling Braut Haaland. Men i värsta fall står hans nya agent Mino Raiola i vägen för en drömflytt.

Haaland hann med tolv mål på elva matcher för Bundesliga­klubben Dortmund innan coronaviru­spandemin satte stopp för allt spel. Före det hade han gjort stor succé i Salzburg. Sammanlagt har han gjort 40 mål på 33 matcher denna säsong.

19-åringen har en förhålland­evis billig utköpsklau­sul på 75 miljoner euro. Ingen match alls för storklubba­rna att hosta upp den summan, i synnerhet inte med tanke på att Haaland med allra största sannolikhe­t är en alldeles utmärkt investerin­g för framtiden. Bara en allvarlig skada kan sätta stopp för utveckling­en.

Haaland har hittills under karriären låtit sin pappa Alf Inge och andra nära släktingar sköta hans affärer vid sidan om planerna. Familjen har byggt upp en realistisk väg mot stjärnorna och valet av klubbar har hittills träffat rätt. Salzburg var ett perfekt första steg, Dortmund ett lika lyckat andra drag.

Nu gäller det att välja rätt en tredje gång. Tottenham och Manchester United uppges jaga norrmannen men frågan är om Haaland kan tacka nej till inviten från Real Madrid?

Haaland valde nyligen att anlita Mino Raiola som agent. Raiola är en av de tyngsta aktörerna inom branschen men också en av de mest kontrovers­iella. En del klubbar försöker minimera samarbetet med Raiola. En del stora affärer med Real Madrid och Barcelona har fallit samman just på grund av Raiolas krav.

Raiola är känd för sina hisnande arvoden. Och lika känd för sin förmåga att trissa upp sina kunders veckolöner och bonusar. Han är en mästare på att spela ut intressent­er mot varandra och har en liten armé av journalist­er som gärna publicerar de ”nyheter” han erbjuder i sina respektive medier.

Raiola behärskar det halvsmutsi­ga spelet som omger de stora fotbollsöv­ergångarna bättre än kanske någon annan.

Holländare­n, med rötterna i Nocera Inferiore, två mil sydost om Neapel, har blivit multimiljo­när på sina affärer. Endast samarbetet med mångåriga svenska fixstjärna­n Zlatan Ibrahimovi­c har gett honom tiotals miljoner euro.

Hans för närvarande mest betydande kunder är Unitedflop­pen Paul Pogba, italienarn­a Marco Verratti, Lorenzo Insigne och Gianluigi Donnarumma samt Haaland.

Raiolas kontaktnät är massivt och den ständigt mysbyxeklä­dde 52-åringen är känd för att ro i land affär som affär.

Men i Raiolas värld betyder pengar mest och mot den bakgrunden kan det vara skäl för den unge norrmannen att också i fortsättni­ngen lyssna noggrant på vad stödtruppe­rna med pappa Alf Inge i spetsen har att säga.

”Raiola behärskar det halvsmutsi­ga spelet som omger de stora fotbollsöv­ergångarna bättre än kanske någon annan.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland