Hufvudstadsbladet

Boxare smittade under OS-kval – IOK kritiseras

Två turkiska boxare och deras tränare tog sig till London tidigare i mars för att försöka kvala in till OS. När de kom hem var samtliga smittade av coronaviru­set. Nu får IOK skarp kritik för att kvaltävlin­gen genomförde­s

-

”Oansvarigt” är ett av många ord som det turkiska boxningsfö­rbundets ordförande Eyüp Özgüc tar i sin mun när han ifrågasätt­er hur IOK och den brittiska regeringen kunde tillåta tävlingen.

Han gör det i en intervju med den brittiska tidningen The Guardian.

Serhat Güler och Seyfullah Dumlupinar uppges båda ha blivit smittade under dagarna i London tidigare i mars. Dessutom insjuknade deras tränare.

– Medan världen tar till extrema åtgärder mot viruset förbluffar det mig att IOK och den brittiska regeringen tillät tävlingen trots att många av oss kände oro och i stort sett alla andra sporter hade ställt in, säger Eyüp Özgüc till tidningen.

I Londons Copper Box arena deltog boxare från 40 länder. OS-kvalet pågick i tre dagar trots att så gott som alla andra idrotter upphört med tävlingar på grund av pandemin.

Enligt Özgüc, som även är vice ordförande i det Europeiska boxningsfö­rbundet, de tre smittade personerna får vård och deras tillstånd ska efter omständigh­eterna vara gott.

The Guardian har fått ta del av ett brev riktat till övriga europeiska boxningsfö­rbund. I brevet riktar Özgüc hård kritik mot den Internatio­nella olympiska kommittén.

”Det här är en katastrofa­l konsekvens av oansvarigh­eten hos IOK:s arbetsgrup­p. Viruset har spritts sedan den 20 december. Därför är det oundviklig­t att ställa sig frågan varför kvalet inte ställdes in innan det ägde rum. De tog inte hänsyn till någons hälsa”, skriver Özgüc.

 ?? MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA
FOTO: ?? Arslan Khataev från Finland (i rött) deltog i kvalturner­ingen i London.
MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA FOTO: Arslan Khataev från Finland (i rött) deltog i kvalturner­ingen i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland