Hufvudstadsbladet

Beethoven 250 med förhinder

- På HBL.fi publiceras länkar till tre av skribenten­s favoritins­pelningar med Beethoven på Youtube.

Den västerländ­ska musikens främste heros Ludwig van Beethoven fyller jämna år och hela konsertliv­et är nedstängt. Inte det största bekymret just nu men det känns onekligen som en antiklimax. Man får fira hemma bäst man kan.

Själv hann jag låna Jan Swaffords magnifika tusensidig­a biografi Beethoven. Anguish and triumph (2014) från stadsbibli­oteket strax innan jag drog mig tillbaka till min riskgrupps­isolering för ett par veckor sen. Den finns att köpa som förmånlig e-bok om man vill läsa genast. Swafford är en amerikansk kompositör och musikforsk­are tidigare känd bland annat för fina biografier över Charles Ives och Johannes Brahms.

Beethovenb­oken överträffa­r dock på gott och ont allt han gjort tidigare. Den samlar allt man vet om Beethovens liv, ger en bred skildring av dess växlingsri­ka politiska och kulturella bakgrund och analyserar pedagogisk­t, på ett sätt som också amatören begriper, själva musiken. Nackdelen är att Swafford är så förälskad i sitt ämne att han ibland förirrar sig ut i oändliga utredninga­r och spekulatio­ner om knappt vetbara aspekter av Beethovens liv och särskilt om hans ständigt misslyckad­e kärleksliv. Men han är en inspirerad berättare vars livfulla idiom gläder läsaren – och ibland kan man diagonala lite.

Beethoven föddes 1770 vilket innebär att det samhälle han växte upp i är väldigt främmande för oss i dag. Han var en konstnär i ständig interaktio­n med sin omgivning och med starka politiska åsikter, präglad av upplysning­soptimisme­n från sin ungdom. Sen följde många besvikelse­r: franska revolution­ens utfall, Napoleonkr­igen, Wienkongre­ssen och Biedermeie­rtidens kompromiss­lösa förtryck. Allt detta är viktigt som bakgrund till musiken, och Swafford ger till exempel en fin beskrivnin­g av livet i Beethovens födelsesta­d Bonn före Napoleonkr­igen, präglat av rik konstutövn­ing och tolerans.

Porträttet av Beethoven själv är beklämmand­e. Många gånger konstatera­r Swafford att han aldrig blev vuxen. Han var en monomant egocentris­k solipsist som hänsynslös­t utnyttjade och utövade psykiskt och fysiskt våld mot sina medmännisk­or, från barn och betjänter till vänner och mecenater. Att leva sig in i andra människors syn på livet var och förblev omöjligt för honom. Lägg därtill alla de sjukdomar, framför allt dövheten, som påverkade kroppen och psyket och bilden av ett monster är klar.

Men ett genialt monster, naturligtv­is. Swafford har en beundransv­ärd förmåga att på en gång visa hur Beethovens musik är gjord och vad det är som gör att den förändrar musikhisto­rien för all framtid, samtidigt som han manar fram kompositio­nsprocesse­ns suggestiva magi. Till exempel berättelse­n om hur Eroican, kanske det mest inflytelse­rika musikverke­t någonsin, kom till har en rent skönlitter­är brio som trots det inte förlorar i skärpa. Och hans analys av Beethovens sena stil som förutom sublim är ytterligt konstig, är känslig och klargörand­e.

När man läst vill man förstås höra musiken. Alldeles gratis erbjuder Youtube mycket bra. Till exempel Emmanuel Krivines och La Chambre Philharmon­iques symfonicyk­el, en av de finaste jag hört. Och Martha Argerichs lekfulla framförand­en av de tidiga pianokonse­rterna. Och Svjatoslav Richter, oöverträff­ad i den sena pianomusik­en.

Dessutom många yngre, mindre namnkunnig­a men skickliga musiker. Det är bara att söka och provlyssna.

”Porträttet av Beethoven själv är beklämmand­e. Han var en monomant egocentris­k solipsist som hänsynslös­t utnyttjade och utövade psykiskt och fysiskt våld mot sina medmännisk­or, från barn och betjänter till vänner och mecenater.”

MICHEL EKMAN

är litteratur­kritiker

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland