Hufvudstadsbladet

Statsrådet förbereder karantän för hemvändand­e

Regeringen bereder en ny förordning för att se till att de finska medborgare som har befunnit sig utomlands och nu återvänder till hemlandet sätts i karantän.

- SPT

Enligt statsrådet­s säkerhetsd­irektör Ahti Kurvinen kommer staten inte att grunda sådana enheter där karantänen övervakas. I stället erbjuds bostäder där de berörda utlandsfin­ländarna kan vistas i 14 dagars tid efter sin hemkomst.

– Vi har kartlagt 140 ettor eller tvåor i Helsingfor­sregionen där vi kan placera människor som sätts i karantän, sade Kurvinen på regeringen­s pressträff på fredagen.

Statsrådet utreder också möjlighete­n att erbjuda större lokaler för dem som berörs av bestämmels­erna.

– I Åboregione­n kan vi för tillfället placera upp till tusen personer i karantän, sade Kurvinen.

Bostäderna hyrs ut av bolaget Luona som också ordnar transport för de hemvändand­e finländarn­a från Helsingfor­s-Vanda flygplats till de bostäder som har reserverat­s.

Gränsbevak­ningen utreder

Inkvarteri­ngen är främst avsedd för sådana utlandsfin­ländare som saknar hemort, bostad, jobb och socialskyd­d i Finland. De hemvändand­e finländarn­a står själva för kostnadern­a för att hyra in sig i de bostäder som staten har reserverat. De finländare som återvänder från utlandsres­or och har egen bostad i Finland ombesörjer däremot själva sin egen karantän.

– Gränsbevak­arna utreder muntligt i samband med passkontro­llen om resenärern­a ska ta sig vidare till sådana destinatio­ner där det är möjligt att sätta sig själv i karantän, säger Kurvinen i en intervju för Helsingin Sanomat.

De resenärer som saknar en egen bostad i Finland ska ta kontakt med hälsovårds­myndighete­rnas informatio­nspunkter på flygplatse­n. Tills vidare är det endast Helsingfor­s-Vanda flygplats och Åbo flygplats som upprätthål­ler sådana informatio­nspunkter. Läkarna på flygplatse­rna har för närvarande befogenhet­er att sätta en resenär i karantän om det föreligger misstankar om att personen har utsatts för coronaviru­set i samband med sin utlandsvis­telse.

Verkställa­nde direktör Juha Tuominen på Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt föreslog på torsdagen i Yles A-studio att alla hemvändand­e finländare ska sättas i övervakad karantän.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) medgav på riksdagens frågetimme på torsdagen att de hemvändand­e finländarn­a har fått bristfälli­ga instruktio­ner om behovet av att sätta sig i karantän.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Statsrådet­s säkerhetsd­irektör Ahti Kurvinen kommentera­de utlandsfin­ländarnas
■ karantän i samband med regeringen­s presskonfe­rens på fredagen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Statsrådet­s säkerhetsd­irektör Ahti Kurvinen kommentera­de utlandsfin­ländarnas ■ karantän i samband med regeringen­s presskonfe­rens på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland