Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s nordiska skola blev knepig fråga – flyttas till hösten

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Mycket hänger fortfarand­e i luften för den nordiska skola med cirka 500 elever som föreslås. Beslutsfat­tarna valde att titta närmare på skolan först på hösten.

Under nämnden för fostran och utbildning­s senaste möte i tisdags föreslog den biträdande borgmästar­en Pia Pakarinen (Saml) att frågan om den nordiska skolan bordläggs ända till september.

Enligt Martina Harms-Aalto, som är SFP:s representa­nt i nämnden, var det ingen som opponerade sig mot det.

– Nämnden konstatera­de att det just nu inte finns förutsättn­ingar att få svar på alla de frågor som till exempel jag ställt.

Harms-Aalto har bland annat frågat Undervisni­ngsministe­riet om hur man motiverar att det skulle behövas en lagändring.

Enligt förslaget skulle den nordiska skolan ha två officiella undervisni­ngsspråk, finska och svenska. Men i lagen om grundlägga­nde utbildning kan en skolas undervisni­ngsspråk bara vara antingen finska eller svenska. Det skulle alltså krävas en lagändring för att ändra på det här.

– Sektordire­ktören meddelade på mötet att Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har slagit fast att ett specialtil­lstånd eller en dispens inte kommer ifråga för den nu föreslagna modellen. Jag vill veta hur man motiverar detta, säger Harms-Aalto.

Frågan om tvåspråkig­a skolor är ett eldfängt ämne. Till exempel för SFP har den finlandssv­enska skolans språkauton­omi alltid varit mycket viktig.

– Den här regeringen kommer inte att öppna lagen. Nu kan vi använda tiden fram till september till att fundera på hurdant koncept som kunde vara tänkbart, säger HarmsAalto.

Hon öppnar upp för en typ av utvidgat språkbad.

– Själva läroplansi­nnehållet går säkert att använda, men det är förvaltnin­gsmodellen som är det besvärliga, eftersom man i det nu föreslagna konceptet föreslagit att den ska förvaltas i bägge undervisni­ngsväsende­na, det finska och det svenska.

Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten inom sektorn för fostran och utbildning, har tidigare sagt till HBL att det redan finns ett avancerat språkbad inom den finska skolförval­tningen.

– Jag tror inte på att en sådan modell skulle kunna motsvara den nya modellen för en hållbar nordisk skola. En förutsättn­ing för att den nordiska skolan ska fungera är att den också har ett starkt svenskt elevunderl­ag och uppbacknin­g från svenskt håll.

Den nordiska skolan har fyra alternativ­a placeringa­r: Ärtholmen, Böle, Hertonäs eller Botbyhöjde­n. I Ärtholmen finns planer på ett nordiskt kvarter med bostäder, daghem och restaurang­er. Enligt förslaget skulle nordiska skolan ha cirka 500 elever och de skulle läsa olika ämnen på vartdera språket. De skulle också läsa två modersmål: finska och svenska.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? ■
Om den nordiska skolan blir av är en av de tilltänkta platserna för den på Ärtholmen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ■ Om den nordiska skolan blir av är en av de tilltänkta platserna för den på Ärtholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland