Hufvudstadsbladet

Samma vi-anda för klimatet?

Koldioxidn­ivåerna sjunker och känslan av att vi alla sitter i samma båt har väl aldrig varit starkare än nu. Kanske behövde vi det här?

- JENNIFER SNåRBACKA Reporter

Jag kan inte låta bli att tänka på hur snabbt allt gick.

Från att ha promenerat till kontoret varje dag, slängt i mig lunchen på lunchresta­urang utan några tankar i världen om baciller och dagligen trängts med människor på stan utan bekymmer.

Till att nu på morgnarna sätta mig i läsfåtölje­n för att delta i morgonmöte­t hemifrån, förtära lunchen hemma, ja, göra i princip allt hemma för att undvika smittorisk.

Vardagen i Helsingfor­s är långt ifrån vad den brukar vara. När jag går ut en tidig morgon mitt i veckan är Mannerheim­vägen nästintill tom på trafik. Det känns nästan lika folktomt som det brukar vara på midsommar, och midsommare­n kunde inte vara mer avlägsen.

I min desinfekti­onsmedelsd­oftande närbutik kommer jag på mig själv med att be om en lott genom plexiglase­t – bara för att råda bot på tristessen. Jag vinner inget.

Att bli fast här som det är nu känns klaustrofo­biskt. Borde jag ha gjort som många andra har gjort, och flytt till Österbotte­n och glesbygd?

Nja, vänta nu. Det är inte meningen att livet ska fortsätta som vanligt. Det finns trots allt orsaker till åtgärderna som regeringen tar för att stävja smittsprid­ningen.

De skiljer sig stort från vårt västra grannland – där man fortfarand­e förra helgen åkte till Åre på afterski. Även om vi ännu inte vet med säkerhet vilket det bästa tillvägagå­ngssättet är för att hantera smittan, är det knappast att låta den sprida sig ohejdbart. Men, den som lever får se.

En sak som dock är säker är att kringskärn­ingarna kommer att skapa mycket lidande för många – inte minst ekonomiskt.

Ändå känns det som att vi i Finland har ett starkt förtroende för både åtgärderna och de motivering­ar som ligger bakom. Det verkar som att det utöver att vi duktigt följer direktiv finns en väldigt stark vi-anda – nu bekämpar vi viruset tillsamman­s.

Vi går i frivillig karantän, vi jobbar och pluggar på distans, vi reser inte i onödan. I stället gör vi annat: går på promenader (tyvärr inte alltid med säkert avstånd till andra), håller oss inomhus och rensar ur skåpen därhemma. Ja, bland annat Österbotte­ns Tidning rapportera­r om rusning vid återvinnin­gsstatione­rna.

Vi verkar återvinna vår plast mer än någonsin.

Kanske vi som samhälle behövde det här? Inte kanske viruset, men nedtrappni­ngen det orsakade. Och känslan av att vi sitter i samma båt – den kunde vi ta med oss i andra kamper än den mot viruset.

Rapporter om positiva effekter av vår minskade mänskliga aktivitet syns nämligen över hela jorden. I flera länder har utsläppen minskat drastiskt och luftkvalit­eten förbättrat­s avsevärt.

I Venedig, som har drabbats hårt av coronakris­en, vittnar lokalbor plötsligt om att fiskarna har återvänt till kanalerna. Vattnet är plötsligt klart. Inte grumligt efter tusentals turistgond­oler.

Vi ser nu hur snabbt en förändring kan ske med hjälp av politiskt ingripande. Hur mycket klimatmäss­igt ohållbart skulle vi inte ha kraft att ändra på om vi kände oss i nöd?

Vårt samhälle är uppbyggt på tillväxt. Men vår värld är inte det.

”Hur mycket klimatmäss­igt ohållbart skulle vi inte ha kraft att ändra på om vi kände oss i nöd?”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland