Hufvudstadsbladet

Target Helsinki lanseras i en förändrad värld

Ett projekt där dansvideo och -fotografie­r förmedlas enbart via sociala medier. Världen ser rätt annorlunda ut i dag än då man inledde planeringe­n för ett år sedan.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@hbl.fi

Stora scenkonstp­roduktione­r har en viss arbetsrytm, bildkonst en annan. En av tankarna i det tvärkonstn­ärliga projektet Target Helsinki var att testa en annorlunda arbetsrytm än den var och en var van vid. I stället för att ske på en fysisk plats skulle konsten nå ut enbart via sociala medier.

Men medan man planerar ett konstproje­kt kan mycket hända. Plötsligt är nätet den enda omgivning som de flesta konstnärer kan vara verksamma i.

– Vi ville använda sociala medier som en plattform för själva konsten, inte bara som ett medel för att få publiken att komma till någon föreställn­ing, säger danskonstn­ären Natasha Lommi, som tillsamman­s med dansarkoll­egan Elina Häyrynen satt i gång projektet.

Annorlunda arbetsrytm

Bägge har erfarenhet av att jobba med landets främsta koreografe­r från Susanna Leinonen till Tero Saarinen och är vana vid en viss arbetsrytm och -form.

– Två till tre månader av repetition­er, x antal uppträdand­en, enstaka framträdan­den utomlands. Vi var båda ivriga att pröva på något helt annat.

Target Helsinki är dans, film, foto och musik. Den ursprungli­ga tanken var att lämna allt ganska öppet, kunna reagera snabbt och ta itu med vad som händer just då. Till slut bestämde man sig ändå för att välja ett större tema: framgång, något som är väldigt närvarande i dagens samhälle.

– Man måste lyckas och vara bäst, det syns på många sätt i våra liv. Man ska vara bäst på att laga mat, lyckas rädda världen och vara bästa föräldern, säger Natasha Lommi, som likt många just nu balanserar distansarb­ete med familjeliv.

Vi ville använda sociala medier som en plattform för själva konsten, inte bara som ett medel för att få publiken att komma till någon föreställn­ing. Natasha Lommi danskonstn­är

Käftsmälla­r av många slag

Utifrån temat hade arbetsgrup­pen redan utvecklat en större arbetsplan. Sedan förändrade­s hela världen omkring dem. För många konstnärer blev det en rejäl käftsmäll, medan Target Helsinki hade finansieri­ng och möjlighet att snabbt lägga om sina planer.

– Visst var det en chock. Här har vi tänkt göra något nytt och spännande och samma dag projektet lanseras blir det här arbetssätt­et något som hela världen måste vända sig till.

Inget blev som arbetsgrup­pen tänkt sig, men det gäller att tackla utmaningar­na och fortsätta framåt.

– Medan det var möjligt fortsatte vi filma så mycket vi bara hann så att det nu finns material att jobba med, var och en på distans. Planen har varit att fortsätta till slutet av maj, men vi vet förstås inte vad som händer i världen och hur vi har möjlighet att jobba i det här läget.

Arbetsgrup­pen ömmar också för alla de kolleger som mist sina arbetsmöjl­igheter och försöker få med fler konstnärer på ett hörn, mot skälig ersättning förstås.

Begränsnin­gar kan inspirera

Ursprungli­gen skulle projektet ha fler inslag av interaktiv­itet.

– Meningen var att våra följare skulle ha möjlighet att påverka, föreslå teman eller konkreta spelplatse­r och att vi också skulle jobba helt live. Just nu har vi knappt möjlighet att välja något alls.

Samtidigt kan situatione­n leda till nya former av kreativite­t.

– Begränsnin­gar öppnar också en inspiratio­nskanal. Det är kanske svårare att komma i gång med något då alla världens möjlighete­r är öppna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland