Hufvudstadsbladet

Bottenfisk­e?

-

uppgången var bred med Neste, Wärtsilä och Outotec i täten. Sannolikt ser vissa investerar­e möjlighete­r till att ”bottenfisk­a” efter bolag som man anser ha fallit för mycket under mars månads stora nedgångar. Återhämtni­ngen för de finska aktierna var i linje med utveckling­en på de större europeiska marknadern­a.

Svängninga­rna både på indexnivå och inom enskilda bolag är fortfarand­e extremt stora. Under mars månad har världens mest handlade aktieindex, amerikansk­a S&P 500, hittills haft nio dagsrörels­er på 5 procent eller mer (fem uppåt, fyra nedåt) vilket är ovanligt. OMXH25-indexet har under samma period haft fyra rörelser av samma magnitud.

effekterna av de stängda ekonomiern­a i världen samt stimulanså­tgärderna för att minska konsekvens­erna av dessa har även den senaste veckan varit det enda samtalsämn­et bland aktieinves­terare. Jag noterar att allt fler företag också börjar märka effekterna, men man har ännu svårt att ge några tydliga besked om hur stora dessa kan bli ens på kort sikt.

Kone gjorde ett bra försök att beskriva effekterna av nedstängni­ngarna i samband med att bolaget uppdaterad­e sina utsikter för 2020 under måndagen: försäljnin­gen väntas minska eller i bästa fall vara stabil jämfört med föregående år. En stabil försäljnin­g skulle förutsätta en relativt kraftig återhämtni­ng under andra halvåret och fortsatt positiv utveckling i Kina. En mer gradvis uppgång i efterfråga­n efter sommaren väntas leda till en försäljnin­gsminsknin­g på upp till 5 procent, och ett scenario där nedstängni­ngarna fortsätter in under andra halvåret bedöms sänka intäkterna med 5–10 procent.

Marknaden hade uppenbarli­gen väntat sig något värre från Kone – efter en inledande nedgång på 4 procent hämtade sig aktien och noterades som högst drygt 13 procent över måndagens stängnings­kurs.

Förutom stöd från en allmänt positiv marknad kan det vara ett tecken på att investerar­e aktivt söker bolag med hög exponering mot Asien, som rimligen bör vara först ut i en global återhämtni­ng. Med cirka 40 procent av intäkterna i denna region, en hög andel underhåll och moderniser­ing i övriga delar av världen samt en stark balansräkn­ing kan jag se betydligt sämre aktier att äga än Kone. Visserlige­n är värderinge­n fortfarand­e relativt hög (P/E 28x för innevarand­e år, enligt konsensuse­stimaten), men kvalitet kostar!

under de senaste dagarna har jag fått många frågor från kunder om vi nu har sett botten för aktiemarkn­aderna för denna gång. Jag tror – tyvärr – att det kan vara för tidigt att blåsa faran över.

Visserlige­n är stödinsats­erna från regeringar och centralban­ker imponerand­e och lägger grunden för en ordentlig konjunktur­uppgång längre fram, men sannolikt har vi ännu inte sett kulmen för coronaoron vare sig i Europa eller i USA. När detta inträffar (förhoppnin­gsvis om veckor, snarare än månader), finns det anledning att bli betydligt mer positiv till risktillgå­ngar. Fram till dess handlar det om bottenfisk­e i kvalitetsb­olagen.

”Trots en svag avslutning fick vi se en rejäl rekyl uppåt på Helsingfor­sbörsen under veckan som gick.”

Lars söderfje LL Aktiechef, Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland