Hufvudstadsbladet

”Bolagsstäm­ma kan hållas på distans”

Kan ett husbolag skjuta upp bolagsstäm­man till i höst och kan man arrangera en bolagsstäm­ma på distans? Fastighets­förbundets jurist Kristel Pynnönen svarar på aktuella frågor.

- NICLAS LöNNQVIST

Kan ett husbolag skjuta upp den årliga bolagsstäm­man till hösten? – Lagen utgår ifrån att en bolagsstäm­ma ska arrangeras inom sex månader efter att räkenskaps­perioden utgått. Det här betyder att målet är att arrangera bolagsstäm­man innan utgången av juni, men samtidigt finns det ingen påföljd om man arrangerar bolagsstäm­man senare. Det är klokt att hålla koll på läget och arrangera bolagsstäm­man senare för att undvika att någon smittas. I värsta fall kan det bli hösten, men man kan också fundera på att arrangera stämman så att aktieägarn­a ges möjlighet att delta även från en plats utanför stämmoplat­sen per post eller med tekniska hjälpmedel.

Om mina bolagsvede­rlag och andra avgifter gäller till och med juni, hur stort vederlag och avgifter betalar jag om bolagsstäm­man arrangeras till exempel i september? – Det är gällande vederlag och avgifter som du ska betala. Lagen ger ändå möjlighet att ha en bolagsstäm­ma så att aktieägarn­a inte kommer samman. Det kan bli aktuellt om bolaget har skriande behov av renovering­ar och är i akut behov av att höja vederlag eller avgifter. Då skickar man på förhand kallelser till alla aktieägare som per e-post kan ta ställning till frågorna. Också den nuvarande styrelsens sammansätt­ning gäller tills nästa bolagsstäm­ma äger rum.

Kan en bolagsstäm­ma arrangeras på distans? – Jo, det är möjligt. Men då måste man försäkra sig om att bolagets samtliga aktieägare har möjlighet att delta. För de aktieägare som inte har tillgång till e-post eller dator måste man skicka ut materialet per post och aktieägarn­a ska också ges en möjlighet att ge sina synpunkter per brev.

Kan husbolag skjuta på renovering­ar på grund av coronaviru­set helt juridiskt? – Bolaget har inte rätt att häva ett renovering­savtal med hänvisning till coronaviru­set om avtalet redan finns.

Fotnot: Mer informatio­n om bolagsstäm­mor i vår på adressen: www.kiinteisto­liitto.fi /korona

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Fastighets­förbundets jurist Kristel
■ Pynnönen säger att det är möjligt att skjuta på tidpunkten för bolagsstäm­man till hösten.
FOTO: CATA PORTIN Fastighets­förbundets jurist Kristel ■ Pynnönen säger att det är möjligt att skjuta på tidpunkten för bolagsstäm­man till hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland