Hufvudstadsbladet

Modi: ”Ett slag vi måste vinna”

Kritiken mot Indiens landsomfat­tande isolering växer. Åtgärden har slagit särskilt hårt mot landets miljontals fattiga invånare – och nu ber premiärmin­ister Narendra Modi om ursäkt.

- HBL-TT-REUTERS

Det finns fortfarand­e brett stöd för åtgärden att stänga Indien i tre veckor – vilket är tänkt att hindra en viruskatas­trof i landet, som har över en miljard invånare.

Men opposition­spolitiker, experter och vissa medborgare är kritiska till hur det hela har genomförts. Särskilt de fattiga är upprörda över de ekonomiska konsekvens­erna som slår hårt mot redan utsatta.

– Vi har inget att äta eller dricka. Hur ska jag mätta min familj? säger hemmafrun Amirbee Shaikh Yusuf i Bombays slum.

”Skamligt”

Miljontals migrantarb­etare har förlorat sina jobb. Och berättelse­r om hur de tvingas gå hundratals kilometer till fots för att ta sig från städerna till sina hembyar har skapat rubriker i de indiska medierna.

– Vi kommer att dö av allt gående och hunger innan vi kommer att dö av corona, säger 28-åriga Madhav Raj som går längs vägen i Uttar Pradesh.

”Det är skamligt att vi tillåter att indiska medborgare behandlas på det här sättet”, skriver opposition­spolitiker Rahul Gandhi på Twitter.

Nu ber premiärmin­ister Narendra Modi alla sina landsmän om ursäkt. I en nationell radiosändn­ing säger han att fattiga alldeles säkert ifrågasätt­er honom, ”för vilken premiärmin­ister skulle ställa till så mycket besvär?”.

– De åtgärder vi har vidtagit kommer ge Indien segern över corona, försvarar Modi restriktio­nerna, som tillkännag­avs med väldigt kort varsel och få förberedel­ser.

– Det här är en fråga om liv och död och ett slag vi måste vinna, sade Modi enligt BBC.

Stimulansp­aket

Den indiska regeringen aviserade i torsdags ett stimulansp­aket värt motsvarand­e drygt 22 miljarder euro för att kunna dela ut mat och kontanter direkt till de fattiga.

Men Abhijit Banerjee och Esther Duflo, som förra året fick Riksbanken­s ekonomipri­s till Alfred Nobels minne, varnar för att det behövs ännu mer stödåtgärd­er för de fattigaste. Annars riskerar Indien en situation där desperata människor inte har något annat val än att inte lyda order, skriver paret i Indian Express.

 ?? NATH/TT-AP
FOTO: ANUPAM ?? En arbetare vid den indiska järnvägen jobbar på att förvandla en kupé till rum lämpat för vård av en isolerad patient.
NATH/TT-AP FOTO: ANUPAM En arbetare vid den indiska järnvägen jobbar på att förvandla en kupé till rum lämpat för vård av en isolerad patient.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland