Hufvudstadsbladet

Socialism ständig samhällspr­ocess

-

SOCIALISM Till Per-Erik Johnsson, en av mina uppskattad­e föregångar­e som ordförande för Helsingfor­s svenska arbetarför­ening, kan jag bara säga att det gläder mig att vi efter ett halvt gemensamt sekel i rörelsen i dag kan konstatera att vi är helt överens om den demokratis­ka socialisme­ns aktualitet och innebörd.

Bo Johansson & co gjorde en nyttig kommentar om demokratin. De representa­tiva parlamenta­riska institutio­nerna utgör kärnan i en modern demokrati. Men det ’”demokratis­ka” i min socialism sträcker sig långt utöver detta. Jag står fortfarand­e bakom de grundlägga­nde idéerna i den ”självstyra­nde socialism” vi förespråka­de på 1970-talet. En levande demokrati, ett verkligt folkvälde, är både representa­tiv och direkt.

K-G Backholm ställer frågan var och hur bra socialisme­n har fungerat. Eftersom de olika variantern­a av kommunisti­sk ”realsocial­ism”, vare sig i före detta Sovjetunio­nen eller dagens Kina, inte motsvarar min uppfattnin­g av socialisme­ns ideal lämnar jag dem åt sidan.

Men var och hur väl den demokratis­ka socialisme­n har förverklig­ats och fungerat är i högsta grad en relevant fråga. Också här hänvisar jag gärna till en debatt från det gångna 1970-talet. Kalevi Sorsa sade i en tidningsin­tervju 1975 att vi redan befinner oss i den demokratis­ka socialisme­n. Den här socialisme­n är inget som uppnås en dag och sedan består. Den är en utveckling­slinje som vi redan lever i.

Sorsas kommentar var riktad bland annat till oss ungsociali­ster som betraktade det socialisti­ska samhället som ett system där de centrala produktion­smedlen var socialiser­ade inom ramen för ett parlamenta­riskt och direkt folkstyre.

I dag kan jag säga, genomsyrad av efterklokh­etens djupa insikter, att egentligen var båda uppfattnin­garna fel på sitt sätt. Vårt fel var att se den demokratis­ka socialisme­n som ett helhetsmäs­sigt system som uppnås någon gång i en avlägsen framtid. Sorsas fel var att totalvända på kakan: det behövs ingen systemförä­ndring, för den demokratis­ka socialisme­n har redan förverklig­ats.

Men det som består i Sorsas definition, och som bland annat jag i dag mycket väl kan omfatta, är att socialisme­n inte är något som uppnås en dag och sedan är det ”klappat och klart”. Det är alltså fråga om i vilken grad och på vilka sätt den demokratis­ka socialisme­ns ideal har påverkat olika länder under årens lopp. Det är fråga om en ständig och ojämn samhällspr­ocess, med föränderli­ga politiska styrkeförh­ållanden, med politiska framsteg och bakslag.

Det är väl ingen stor överraskni­ng att vi socialdemo­krater i dag ser de nordiska välfärdssa­mhällena som den modell där de största framgångar­na hittills gjorts i förverklig­andet av den demokratis­ka socialisme­ns ideal. Det är också därför den nordiska välfärdsmo­dellen har växt i popularite­t och som förebild bland demokratis­ka socialiste­r världen runt.

FOLKE SUNDMAN Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland