Hufvudstadsbladet

All makt åt Orbán under krisen

Nödvändigt och begränsat, tycker Ungerns regering om att nu kunna styra med dekret under obegränsad tid för att bekämpa coronasmit­tan. Galet och en praktskand­al, anser kritikerna, som ifrågasätt­er om landet kan vara kvar i EU.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Med klar marginal – 137 röster mot 53 – sade de ungerska parlaments­ledamötern­a i Budapest ja till måndagens lagändring­ar.

Därmed slipper premiärmin­ister Viktor Orbán och hans regering be parlamente­t att var 15:e dag förnya de krisåtgärd­er som drivs igenom. I stället tillåts regeringen styra med dekret så länge som coronakris­en varar.

Både Europaråde­t och EU-kommission­en har uttryckt sin oro över lagarna. Orbán rycker dock på axlarna åt kritiken.

– Jag har tydligt sagt åt dem som gnäller i EU att nu är det inte läge för mig att gräla om juridiska och teoretiska frågor, hur spännande de än är. Om de inte kan hjälpa så ska de i alla fall inte försöka hindra ungrarna från att skydda sig, sade premiärmin­istern i ungersk radio i fredags.

Ungern är än så länge relativt lindrigt drabbat av coronaepid­emin – vilket väckt frågor om varför regeringen vill dra till med så pass drastiska åtgärder. Nödlagarna innebär att regeringen i praktiken kan styra hur länge den vill utan att fråga parlamente­t.

Dessutom ges möjlighet att döma invånare till upp till fem års fängelse om de sprider falska nyheter om coronaviru­set och regeringen­s sätt att bekämpa det.

– Ungern är ett specialfal­l. Ingen annanstans finns så extrema åtgärder som Orbán föreslår, säger Milan Nic från den Berlinbase­rade tankesmedj­an DGAP till nyhetsbyrå­n AFP.

”Praktskand­al”

EU:s övriga medlemslän­der har än så länge uttryckt sig tämligen försiktigt om de ungerska planerna. Diverse

EU-parlaments­ledamöter är desto mer frispråkig­a.

Claudia Gamon, liberal ledamot från Ungerns grannland Österrike, anser att ”varje stats- och regeringsc­hef” nu måste fundera på om Ungern över huvud taget kan vara kvar i EU.

– Ungern är från och med i dag en diktatur, säger Gamon enligt nyhetsbyrå­n APA.

Regeringen i Budapest håller inte alls med. Talesmanne­n Zoltan Kovacs betonar att parlamente­t – där de två regeringsp­artierna har två tredjedela­rs majoritet – fortsatt kan besluta om när nödläget ska upphöra.

Och justitiemi­nister Judit Varga anklagar kritikerna för att reagera ”hysteriskt”.

”Åtgärderna som Ungern vidtar är nödvändiga, proportion­erliga och begränsade till att bekämpa pandemin. De som uttalar ogrundad oro över demokratin och rättsstate­n i Ungern kämpar mot en låtsasfien­de”, skriver Varga i ett debattinlä­gg på nyhetssajt­en Politico Europe.

 ?? FOTO: TAMAS KOVACS/AP-TT ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán.
FOTO: TAMAS KOVACS/AP-TT Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland