Hufvudstadsbladet

Vacciner påverkar också vid coronaepid­emin

- VERONICA REHN-KIVI riksdagsle­damot (SFP), ordförande för riksdagens vaccinatio­nsgrupp

CORONAVIRU­SET Vi lever i exceptione­lla tider och vår vardag präglas av den pågående coronaepid­emin. Betydelsen av vacciners effekt för att hindra smittosamm­a sjukdomar att sprida sig har blivit klar för oss alla. Trots att det ännu inte finns ett vaccin eller mediciner mot det nya coronaviru­set (covid-19) är det viktigt att motarbeta andra sjukdomar som kräver sjukhusvår­d. Vår sjukvård belastas på ett sätt som vi aldrig sett förut och därför måste all ytterligar­e belastning undvikas för att se till att intensivvå­rdsplatser­na räcker till.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO har betonat vikten av influensa- och pneumokock­vacciner i bekämpning­en av luftvägsin­fektioner under epidemitid­er. Utöver coronaviru­set kan även säsongsinf­luensa och sjukdomar orsakade av pneumokock kräva sjukhus- och intensivvå­rd. Vi kan ändå skydda oss mot säsongsinf­luensa och pneumokock­sjukdomar med att vaccinera oss.

Institutet för hälsa och välfärd THL har meddelat om fortsatt vaccinerin­g och vikten av vaccinerin­gar även nu i undantagsl­äget. Influensav­accinet hör till det nationella vaccinatio­nsprogramm­et och ges avgiftsfri­tt till alla över 65 år, till barn under skolåldern, till personer som är i riskgruppe­n och till personer som är mottagliga för svår influensa samt deras närkrets.

I Finland ges pneumokock­vaccinet som del av det nationella vaccinatio­nsprogramm­et avgiftsfri­tt till alla barn under ett år och till vuxna som är i riskgruppe­n. I andra nordiska länder rekommende­ras pneumokock­vaccinet förutom till riskgruppe­rna också till de äldre. Enligt experter är lungor skadade av olika influensor särskilt utsatta för allvarliga pneumokock­sjukdomar. I Finland vore det skäl att utvidga vaccinatio­nsprogramm­et med pneumokock­vaccin för alla över 65 år.

Utveckling­sarbetet för ett vaccin mot själva coronaviru­set är också i gång. Det är viktigt att Finland deltar i utveckling­sarbetet och att vaccinet kan tas i bruk så snabbt som möjligt. Det är glädjande att regeringen i sin tilläggsbu­dget föreslår tilläggsan­slag till forskning och vaccinutve­ckling. Genom att stöda forsknings­arbetet kan vi vara med i förebyggan­det av smittosjuk­domsspridn­ingen och är bättre förberedda för liknande situatione­r i framtiden.

Av våra grundrätti­gheter är rätten till liv det viktigaste. Med vacciner kan vi minska på risken att insjukna i livshotand­e sjukdomar och sjukdomar som kräver intensivvå­rd. Med vacciner kan vi skydda oss mot olika följdsjukd­omar som coronaviru­set orsakar samt samtidigt skydda våra närmaste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland